lördag 28 januari 2012

Dags att prata politik igen - Så att Kd åker ur

Januari månad har verkligen inneburit mycket politik i medierna, på gott och ont. Förhoppningvis är det mer till gott, så att gemene man mer får upp intresset för politiken i stort, oavsett vilka man sympatiserar med, eftersom det ändå är där grunden till ett demokratiskt land läggs: I de politiska partiernas arbete. Det är till och med så att jag hellre ser att folk röstar på ett annat parti än Vänsterpartiet, om de väljer att tänka igenom och intressera sig för varför de väljer att väja ett annat parti.


Först ut var ju Vänsterpartiet och deras partiordförandebyte till Jonas Sjöstedt, sen blev det ett väldigt debacle kring Juholts avgång och Löfvens ingång. Ordförande bytet för oss i Vänsterpartiet tycks ha gett oss ett rejält lyft.

Nu i helgen så handlar det om konstant krisande Kristdemokraterna och om man ska välja att behålla Hägglund eller inte.


Ska man börja med Löfven som kommer från fackförbundssidan så finns det både för och nackdelar med den kopplingen. Att någon som beskriver sig som gammelmoderat från Vasastan bara vill se nackdelarna är som sig bör, men man kan hålla i bakhuvudet att facken är på frammarsch, så även om det i viss mån kan ses som nackdel idag, så kan det mycket väl vara en fördel i morgon. Inte minst eftersom fackförbunden får fler medlemmar.


Fortsätter den fackföreningsfientliga politiken, och därigenom människofientliga, så tror jag på sikt det kommer att öka medvetenheten hos fler, om hur dagens moderata politik mer tillåter utnyttjande av anställda, inte minst unga människor desperata efter jobb.


Även om det har gått några år sen Löfven jobbade som en "vanlig människa", i hans fall som svetsare, så är det ingen nackdel att ha en partiledare som vet vad det är att jobba med ett vanligt jobb, precis som med den f d volvoarbetaren Jonas Sjöstedt, framför att ha människor som inte har haft ett vanligt jobb förut. Annie Lööf, centerpartiets ledare, har visserligen jobbat med ett vanligt jobb, på krog, i ett halvår. 


Men det går knappast att se som en större merit om du ska vara den som bestämmer över näringspolitiken i ett helt land. Vilket gör mig mindre förvånad över att regeringens satsning på sänkt krogmoms är ett fiasko, som bara snabbmatsrestaurangerna anammat, vilket på sikt riskerar att öka sjukvårdskostnaderna...


Jag tror, för att kunna profilera sig tillräckligt mot högeralliansen, så behöver S gå lite mer tillbaka till sina grunder och vara mer kritiska än tidigare mot t ex utförsäljningar och upphandlingar, som t ex den katastrofala upphandlingen för borgerligt styrda Region Skånes tågtrafik, vilket kostar skattebetalarna flera miljoner extra, när DSB gör ett fiasko av sitt övertagande.


Ett annat och på många sätt värre exempel, är hur privata vårdboende tjänar pengar på mindre antal anställda, vilket går ut över de boende och de anställda. Även i det här fallet är det i en högerstyrd skånsk kommun.


Och då menar jag inte bara uttala sig mot det, utan faktiskt, till skillnad från de som styrde sossarna de sista perioderna de hade makten, se till att agera tydligt.


Vad det gäller Kd så är det nog det partiet med störst problem, betydligt större eftersom deras kris riskerar att ta partiet ur riksdagen. Inget mig emot eftersom det utan att tveka är partiet med minst existensberättigande i riksdagen.

Ett konservativt parti som påstår att de värna om de människorna som behöver stöd. Men som ett litet maskformigt bihang till alliansen så har de knappast fått igenom något annat än vårdnadsbidraget, ett bidrag som går emot arbetslinjen och cementerar utanförskapet för kvinnor som inte kommer ut på arbetsmarknaden. Konsveratismen har ingen som helst framtid i ett modernt samhälle.

Trots att de har en minister inom deras kärnområde i form av Maria Larsson så är det för mycket skandaler och nedskärningar inom välfärdsektorn och inom det området upplever jag som Kd är mycket långt ifrån verklighetens folk och mycket närmare overklighetens folk, som moderaterna företräder i sin real politik. För när hörde ni sist Kd bråka något kring när ett utsålt äldreboende visar sig vara sämre och bry sig mindre om de gamla än de gjorde under kommunalt styre?

Förhoppningsvis så väljs Odell som ordförande, även om jag tvivlar på det efter han gjort ett uttalande som endast en sd-politiker kunnat göra annars, och går åt det mer konservativt Livets Ord-hållet, vilket garanterat kommer att skrämma bort en majoritet av väljarna, eftersom människor tenderar att glömma bort hur höga Kd-representanter anonymt på nätet försökte styra människors åsikter kring represenanterna för kd på ett mycket märkligt sätt..

Oavsett vad tycks inte varken Hägglund eller Odell kunna lyfta partiet på sikt. Men det kommer inte att hända eftersom de som styr i båten är moderaterna, och Moderat politik skapar otrygghet, vilket kd verkar bli bestraffade för.

Någonstans är det efter dagens kd-batalj dags att börja prata politik igen. Det är det sämsta som kan hända för kd, för då finns möjligheten att igen konstatera att vad de än gör så påverkar de inte regeringens politik till något mer mänskligt.


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd smp smp smp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk skd skd skd skd skd skd skd skd skd 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar