måndag 24 februari 2014

Fattigdom och hälsa går i arv

Det var egentligen inget revolutionerande som Susanna Alakoski kom fram till i sin bok Oktober i fattigsverige, det att fattigdomen riskerar gå i arv.

Det är inte mer konstigt än att rikedom eller dålig hälsa gör det. Det är som Daniel Swedin säger i Aftonbladet: Du skattar redan för dina släktingars arv:

Vi vet redan att föräldrars inkomst och utbildning spelar stor roll för barnens utbildning och inkomst, men Ifau har hittat nya, överraskande samband.
Om din gammelfarfar var välutbildad och välavlönad är du sannolikt det själv. Om han däremot var fattig och låg­utbildad är det stor risk att du också är det.
...
Han finner ett mönster: personer vars förfäder tillhörde 1700-talets adliga maktelit är än i dag överrepresenterad bland landets höginkomsttagare.
Mönstret går igen när det gäller vilka som har privata förmögenheter och vilka som har högstatusjobb.
Trots socialistiska experiment och avskaffade privilegier och trots familjebildningar över gamla klassgränser säger ditt efternamn fortfarande något om din sociala och ekonomiska status i vår tid. Andersson har fortfarande inte kommit ikapp.
Mot bakgrund av det här blir högervreden mot någon sorts arvsskatt i det närmaste komisk.
Sanningen är ju att vi redan har en sorts straffbeskattning på arvskiften.
Men det är inte Sveriges superrika som betalar.
Till skillnad från då så är det idag de mest fattiga som blir mest stillasittande eftersom de inte har samma tid, ekonomi och kunskap för att köpa sig tid, mat och möjligheter att leva mer hälsosamt. Idag är det mer status att vara smal och vältränad, för det visar hur du mår och vad du har råd med.

Men i ett samhälle där företagen får ge pengar till skolan, för att resurserna har dragits ner och där påstådda förbättringar av hälsan räddar kommunernas ekonomi (där det på sikt visar sig bli sämre igen...) så får alltid de svagare och utsatta grupperna betala i slutändan.

Pensionärerna är en sån grupp, som nu blir rekordfattiga. Det är som jag säger i ett insändarsvar i en lokaltidning: Det är de med störst behov av stöd i samhället som ska få stödet. Inte de 10% rikaste som redan fått 79 000 kr mer i plånboken efter alliansens skattesänkningar, som stötts av Sd.

media ab dn dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar