söndag 6 mars 2011

Inte en dag försent

Det var inte en dag försent att moderaterna på allvar börjar tappa väljarsympatier och Vänsterpartiet istället får lite fler. Samtidigt så fortsätter Kristdemokraterna att halka utanför riksdagen.

Att moderaterna saknar visioner är en sak. Det går uppenbarligen att "muta" många av oss med jobb med lägre skatt för att få väljarsympatier och med populistiska och kortsiktigt dumma förslag i form av fotbojor på unga.

Lite innovativa förslag om att förhindra att fotbojan alls behövs är att föredra, istället för en hets på jobb som slutar i hemlöshet för många av de som är absolut längst ner och mest utsatta i samhället, som ni inte ens får sova på bänkarna på Malmö station, och uppenbart är att det inte är språket som är problemet...

Att det är ett Nytt och råare Sverige, sedan länge, råder det ingen som helst tvekan om. Men förhoppningsvis är det här det uppvaknande som landets befolkning behövs.

Fredrik Reinfeldt skrev för ett antal år sen boken Det sovande folket och den vision han  hade då i form av "Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras." Den visionen är han på god väg mot nu med sitt moderata parti.

Istället så vore det bättre med ett samhälle som ägnade sig mer åt jämställdhet, eftersom det hänger ihop med tillväxten, som påstås vara så viktigt. Även rika vinner på jämlikhet och jämställdhet, konstaterade Richard Wilkinson, som är forskare, för ett tag sen:


- Statistik är som ett socialt mikroskop, den visar saker som inte går att se med blotta ögat, säger Richard Wilkinson, forskare och författare till en av de mest omdebatterade fackböckerna som kom ut i Storbritannien i fjol.
I "Jämlikhetsanden" ("The spirit level") presenterar han och hans forskarkollega Kate Pickett upptäckterna från sitt siffermikroskop. Tillsammans har de sammanställt statistik från 21 rika länder, däribland Sverige, samt USA:s delstater. Deras databaskörningar, möjliga tack vare nya jämförbara siffror, visar hur graden av ekonomisk jämställdhet i ett land, eller i en delstat, är avgörande för såväl människors hälsa som studieförmåga och välmående.
Tillväxten har kommit till vägs ände, menar de. I stället är fördelningen avgörande - för alla. Ju större lönespridning desto mer våld, fetma och psykiska problem.
- Om och om igen säger folk, "jag visste det här", det har funnits en intuitiv känsla i hundratals år av att den ekonomiska ojämlikheten delar upp oss, och det är också vad alla fakta nu visar. Det är bara ännu mer sant än vad jag någonsin kunde föreställa mig.
Men vad har de rika att vinna på att äga mindre?
- Oavsett vilken utbildning och inkomst de har skulle de troligen leva lite längre, deras barn skulle lyckas lite bättre i skolan, och det skulle vara mindre sannolikt att de började ta droger. Gated communities (inhägnade områden för rika) är ett tecken på att människor känner sig hotade. I Storbritannien ökar de starkt, de bygger på idén om en farlig värld som de rika måste försvara sig mot.

Det går utan problem att se hur det hans vetenskapliga statistik säger är på väg att förändra Sverige till det sämre, både på kort och lång sikt.

Wilkinsons bok Jämlikhetsanden rekommenderas verkligen!

I Helsingborg så konstaterar man att diskussionen om jämställda löner pågått länge, men att inget har hänt.

Det är lätt att stirra sig blind på lönen, men man bör också komma ihåg att schemaläggningen och arbetstiden också går att peka ut som orättvisa, för delade turer borde verkligen tillhöra forntiden och de med tunga jobb borde få möjlighet att jobba färre timmar, om inte annat för att på sikt spara in sjukskrivningar.

Lönerna må vara symptomet men det är fortfarande så att männen är i lönetoppen i en kommun som Helsingborg och de lär inte vara de enda i landet med det problemet.

Media dn dn ab svd svd svd hd hd hd hd hd hd hd smp exp exp exp exp exp gp gp kvp dag skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Glädjer mig att bigotta homofoba otäcka (via livetsordaren Enochsson ) KD är under spärren.
    En seger för mänsklighetens framtid - om något:)

    Åke

    SvaraRadera