torsdag 21 april 2011

Som om skitjobb inte finns...


Smålandspostens ledarsida försöker sig på att förklara vad som är skitjobb, men missar vad som är faktiska skitjobb, för de finns de också och det är naturligtvis inte de som Svensson här ovan försöker få dem till. Man behöver inte ens gå till Thailändska bärplockare som blir blåsta när de kommer hit.


Dagens ledarsida hos Aftonbladet belyser det hela väldigt bra i dagens ledarinlägg Vi måste tala om skitvillkoren:
Men det finns branscher med usla anställningsvillkor. Det existerar yrken där arbetsmiljön är bristfällig, där lönen är kass eller oförutsägbar och anställningstryggheten bortprioriterad. Allt det här måste man kunna prata om utan att anklagas för att förakta de anställda.
Därmed är etiketter som ”skitjobb” inte vad de anställda i den av Wanngård kritiserade callcenterbranschen behöver.
Det är i stället dags att tala om skit­villkoren.
Enligt fackförbundet Unionens rapport ”Callcenterbranschen – fabriker för kundkontakter eller strategisk kundservice?” är genomsnittåldern bland de anställda 28 år och mer än hälften är under 25. Runt 70 procent är kvinnor.
Bara 20 procent har högskoleutbildning.
Samtidigt dras branschen med tunga arbetsmiljöproblem.
De anställda upplever att deras arbete är slitigt och påfrestande. Man sitter i bullriga kontorslandskap, ska nå uppsatta mål, det ska gå snabbt och man ska överträffa sig själv.
Inte sällan använder sig arbetsgivare av prestationsmätningar där de anställda tävlar mot varandra. Detta upplevs av många som en kontroll som gör att man känner sig övervakad, kontrollerad, stressad och nervös.
Samtidigt ska man i sina kundkontakter ständigt vara glad, fokuserad och serviceinriktad.
Medianlönen för en heltidsanställd uppgår till 16 700 kronor i månaden och avtalad lägstalön är 14 700 kronor. Unionen uppger samtidigt att det här är det avtalsområde där flest medlemmar ligger nära lägsta lönen.
Många företag i branschen saknar också kollektivavtal vilket gör att årliga löneökningar, pensionspremier och extra föräldralön uteblir.
För många unga är en anställning på ett callcenter det första riktiga arbetet, den första bilden av hur arbetslivet ser ut.
Det är viktigt att hyfsa den bilden.
Mycket viktigare än att fortsätta låtsas som om lågstatusjobb inte finns.


Ett gäng länkar, någon även från Smålandsposten, som i huvudsak är tagna från Alliansfritt Sveriges "Detta är skitjobb - Vi har hela listan":


Får ingen semesterersättning: http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/article1303970.eceDålig arbetsmiljö och ingen anställningstrygghet: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=902911


Arbetsgivare betalar inte ut lön: http://www.sesam.nu/artikel/18/jag-fick-ingen-loen


McDonalds fuskar med ungas löner, bl a via obetalda tvångsraster vid lågförsäljning: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/393898-mcdonalds-fuskar-med-ungas-loner


Sexuella trakasserier: http://www.journalisten.se/artikel/11081/usla-villkor-i-tv-branschen


Förnedrande arbetsuppgifter: http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article12622367.ab


Obetald övertid: http://svtplay.se/v/2015540/obetald_overtid_allt_vanligare


Provjobb utan lön: http://www.svd.se/naringsliv/jag-provjobbade-ocksa-utan-lon_4989715.svd


Ofrivillig deltid: http://www.moderat.se/web/Debattartikel_22.aspx


Inga anställningsbevis: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/usla-villkor-for-sommarjobbare_59237.svd


Sparken för fackligt engagemang: http://www.dagensarbete.se/home/da/home.NSF/unid/13370828B3EE6D7BC125745C002EE4CC?OpenDocument


Tio timmars jobb utan rast hos Phonehouse: http://svt.se/2.149972/1.2321560/saljsekten


Vad det gäller Fas3-jobben så måste det självfallet vara ett problem när man inte får möjlighet att aktivt söka jobb eller utbildning under den tiden man är på plats. Hur kommer man därifrån då till ett icke-bidragsfinansierat jobb? - http://www.nyheterna.se/1.1984295/2011/01/20/minister_skarpt_kontroll_av_fas_3


Någonstans så borde även en moderat och kristen ledarsida tycka det är ett problem att skattepengar används för att betala företag att anställa människor, där det i vissa fall varit så dålig ledning i t ex arbetsmiljöfrågor att människor dött av det: http://svt.se/2.22620/1.2361872/kritik_mot_bristande_handledning_i_fas_3


Jag noterar att Sala, som första kommun, inför förbud mot tiggeri. Frågan är om det inte vore bättre att låta Fas3:are gå ut och tigga istället? Du träffar människor av olika sort och får frisk luft, samt kan söka andra jobb när du vill utan att någon blir sur för att deras företagsidé, att ta hand om skattepengar och förvara dig, försvinner.

Jag menar, det är väl bättre att tigga öppet av människor än att tigga via skattepengarna som Fas3-företagen gör?

media svd svd svd svd svd svd dn gp ab ab ab ab exp expInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

10 kommentarer:

 1. Jag förstår inte det där, att en massa skribenter kan vrida "alla människor är lika mycket värda" till att betyda "alla jobb är lika bra". Jag har haft ett riktigt skitjobb när jag jobbade på Lithells-fabriken. Det betyder ju inte att jag var mindre värd som människa då. Det betyder heller inte att alla som jobbade där skulle hålla med om att det var ett skitjobb - sitter man fast där år efter år måste man förmodligen intala sej att det är hyfsat för att orka. Men ett skitjobb var det lik förbannat.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig, det är ju olika saker!

  SvaraRadera
 3. Jag har ett skitjobb...jobbar som personlig assistent i en Röd kommun.

  SvaraRadera
 4. Har någon sagt att inte skitjobb finns i sossestyrda kommuner? Vilken kommun gäller det=

  SvaraRadera
 5. Eskilstuna...styrs av SAP, MP och Vänsterpartiet.

  SvaraRadera
 6. Du är medveten om att skitjobben är lagliga och svåra att stoppa ens i rödgröna kommuner?

  SvaraRadera
 7. Vad är det som är svårt att stoppa?

  Vänsterpartiet är ju arbetsgivare!!

  SvaraRadera
 8. Det är nationella lagar som styr mycket, t ex som att man inte kan förbjuda privata företag att starta friskolor.

  SvaraRadera
 9. Vad snackar du om?

  Jag jobbar åt Eskilstuna Kommun... där vänsterpartiet har arbetsgivaransvar.

  Betalningen är usel som du vet, arbetstiderna förkastliga... delade turer och arbete varannan helg... och man blir dessutom utsatt får våld från brukare regelbundet.

  Detta är ett skitjobb även om det uppfyller lagar och kollektivavtal!!

  SvaraRadera
 10. Är det kommunen som anställt dig som personlig assistent? Ärligt talat så tycker jag du ska säga ifrån inte bara till facket utan även till de politiker som ligger bakom

  SvaraRadera