Nyligen skrev Blekinge Tekniska Högskola, BTH, ett avtal med en myndighet under Kinas utbildningsdepartement om att etablera ett Confucius Institute vid högskolan. Tanken är att institutet ska bli ett centrum i södra Sverige när det gäller utbildningar som gagnar "allt från svenska företag som vill göra affärer i Kina till skolungdomar som vill lära sig Tai Chi".
BTH:s Konfuciusinstitut blir ett av drygt 300 institut som Kina upprättat runt om i världen, för att lära ut kinesiska språket och sprida kunskap om kinesisk kultur.
I grund och botten delar jag den borgerliga ledarskribentens syn på Kina och diktaturer och att det inte är bra att de påverkar med sin obefintliga demokratisyn.
Men frågan är hur man kan hänga upp sig på det här, som egentligen bara är ytterligare ett steg för den totala brist på självkritik som hela västvärlden hänger sig med mot Kina?
Det finns årtionden av affärer från västvärldens demokratier som ger grogrund till den här typen av institut, för de hade knappast kunnat starta sin verksamhet eller se någon poäng med att ha dem i t ex Sverige, om vi inte redan pumpat in så mycket pengar att Kina är nära att bli världens ekonomiskt sett största stat.
Någon kommunistdiktatur är inte Kina av idag, även om de kallar sig för det. Istället är de ett exempel på att det går att kalla sig för ett statskapitalistiskt diktatur.
Tycker man att kinadominansen är besvärande så är det snarast inom affärsvärlden kritiken från ledarskribenten borde hålla sig, för det är där deras ekonomiska vinster skapas, tack vare billig och överutnyttjad fattig arbetskraft.
Ett lärosäte med Konfucius som grund är bara en av många olyckliga konsekvenser av detta.
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!
Tycker man Kinadominansen är besvärande så slutar han handla kinesiska varor. Jag ser många som ena stunden säger "det är så fruktansvärt dåliga förhållanden i land X..", andra stunden så står de på biltema eller på Lidl, eller något liknande. Folk ser som jag sade tidigare, inte längre än näsan räcker.
SvaraRaderaDet är alltså,kanske konstigt nog för vissa, så att billig arbetskraft efterfrågas (indirekt), därför tillverkar allt fler företag i sådana länder. Företag som inte tillverkar vad som efterfrågas tillför ingenting av värde på marknaden och går obönhörligen under. Varför finns det t ex. i princip inga Svenska textilfabriker kvar? -Jo, för att ingen köpte det!
Inte för att vara sån, men försök att köpa datorer, kläder eller mobiltelefoner utan att handla något från Kina så får du se hur lätt det är. Jag försökte medvetet att inte köpa saker från Kina i många år, men för några år sen insåg jag att det är totalt omöjligt att kunna göra så. Det finns för få val inom många typer av produkter.
SvaraRaderaJo, visst. Men vad beror det på? Det beror på oss konsumenter som inte är beredda att betala för kollektivavtal och säkra arbetsförhållanden och bra löner för arbetarna. Det är därför produktionen flyttat ut där sådant är billigt. Vi går från industrisamhälle till tjänstesamhälle. Och vi har valt det själva. Självklart är det så. Det är lite sent att börja klaga på att allting kommer från Kina nu.
SvaraRaderaHanden på hjärtat, vad hade du köpt om du ställdes inför 2 datorer som var precis likadana, och den ena var dubbelt så dyr, den billiga från Kina och den dyra från Sverige ?
Egentligen är det irrelevant vad du köpt, för det är i vilket fall så att kanske 95% hade köpt den billigare. Folk köper billigt.
Det finns fortfarande en del textiler som kommer från iaf Eu. Men när köpte du en Armani-kostym senast?
Som det har varit tidigare så har jag, där jag hittat alternativ, alltid valt bort det från Kina.
SvaraRaderaJag tycker inte om kostymer öht :)