lördag 25 juni 2011

Är det värt priset?

Jag skrev för ett litet tag sen om att ett krogslagsmål kostar 75 miljoner och då undrar man onekligen vad en midsommarafton i Sverige kostar totalt?

Jag noterar visserligen att det verkar, av media att döma, varit lite olika över landet sett till hur mycket fylla och våld det har varit, men vore det enbart midsommarafton som gav den här typen av rubriker, så gick det lättare att stå ut med det hela... Fylla, mord och olyckor, där det mesta på något sätt är alkoholrelaterat, är tröttsam läsning.

Och framförallt så tycker jag fortsatt att fler borde reagera inte bara på lidandet, utan även på kostnaderna det för med sig, nu när så många reagerar så mycket på alla andra av samhällets utgifter.

Inte ens jag, som Vänsterpartist, tycker det är så kul att betala skatt att det är motiverat att år efter år låta alkoholen dra med sig så mycket kringkostnader.

Tycker verkligen alla ni andra att det är det?

Jag noterar att en av de politiska skribenterna knutna till SvD skriver att det är en opolitisk helg. Det stämmer naturligtvis inte. Människors drickande, och konsekvenserna av det och sätten att försöka komma till rätta med dem, är naturligtvis klart och tydligt påverkat av politik.

En annan svenska företeelse har genomgått en radikal förändring sen den blev känd på 60-talet. Nämligen Den svenska synden (en intressant och tankeväckande artikel, så läs den!), som gått från många porrbutiker till några få betydligt mer kvinnoinriktade affärer.

Onekligen en intressant tankegång, jag tror stämmer, att det har med kvinnofrigörelsen att göra och att det är av godo att vi idag, till skillnad från då när synden ändå var mer omtalad, har ett mer frigjort samhälle:

Men nypuritanska tendenser är knappast feministernas fel. När tidskriften Bang nyligen gjorde ett sexnummer var det inte statlig reglering som uppmuntrades, utan snuskiga fantasier, queer pornografi och monogamikritisk relationsanarki. Och i faktisk praktik är svenskarna långt mer syndiga i dag än på 70-talet, vilket sexforskare i första hand härleder till kvinnorörelsens landvinningar. Upprepade undersökningar visar att unga svenskar tänjer alltmer på de sexuella normsystemen.

Det vore bra synd om de högervridna elementen, som i själva verket är de som sexualiserar mer än andra (vilket även det är mycket politiskt, även om en känd högerkristen debattör påstår annat) i dagens samhälle lyckas vrida tillbaka det som vunnits genom årtiondena, att få njuta av det man helst vill njuta och av det sättet man helst vill leva på, utan att faktiskt skada någon.

Det är ingen slump utomlands heller att så få stater i USA tillåter bröllop för homosexuella och att det tog så lång tid för Sverige att tillåta det, om det inte funnits konservativa bakåtsträvande krafter som kämpade emot det. Det finns fortfarande en bra bit att vandra när världens största sökmotor gömmer gay-relaterade hyllningar, på ett direkt fånigt sätt, samtidigt som det inte är några problem att få fram vad för sex man vill via deras sökmotor.

Tänk om festandet och supande kunde göra samma typ av förändring till det bättre. Synen på droger är däremot något jag önskar gick mot mindre frigjordhet, eftersom det just skadar även oskyldiga.

Jag noterar att sd minskar sitt medlemsantal, vilket i sig inte är så förvånande. Det märkliga är att det är ett parti som vill försvara svenska traditioner och man undrar ju hur gärna de försvarar supandet också? De borde vara än mer intresserade av att försvara den svenska synden, som är en mycket välkänd svensk tradition, men som konservativa så går det naturligtvis inte för sig...

media svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn smp smp smp smp smp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag hd hd hd hd hd hd hd hd hd gp gp gp gp gp gp gp exp exp exp kvp skd skd nsk nsk nsk ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

  1. Man kan faktiskt dra paralleller mellan både den drogrelaterade och sexuella frigjordheten eller "tänjandet av normsystemen". Människor får naturligtvis ha vilket sex de vill så länge det är ömsesidigt (och lagligt), men tyvärr är inte ömsesidigheten alltid perfekt. En avsaknad av normer skapar då en gråzon i vilken den drivande parten utövar påtryckningar mot den mindre villiga parten. I extremfallen yttrar det sig som våldtäkter, i de mer vardagliga men ack så vanliga sammanhangen kan det yttra sig som tjat och gnäll. Jag tror t.ex. att många kvinnor skulle uppskatta lite mindre frigjordhet om det fick deras män att sluta tjata om att de är trista som inte vill ha analsex.

    Och i andra änden skulle vi inte behöva några drogrestriktioner om människor brukade droger på ett hälsosamt och ansvarsfullt sätt.

    SvaraRadera
  2. Nä fast tjat och friggjordhet tycker jag är vitt skilda saker och att hantera beroendeframkallande saker hälsosamt är att balansera lite på slak lina, omöjligt att veta vem som klarar sig.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker det handlar om att tidigt i barns ålder lära dem att tänka själv, ta egna beslut, och ta konsekvenserna av deras egna beslut. Ge folk självkänsla. Det är skolan allt för dåliga på. Alla tutas i att pappa staten ska fixa allt, tycker det är helt fel väg.
    Tycker en fru att tjat om analsex är jobbig, ja då kanske man ska skaffa någon annan partner då. Och sluta tro att några feminister ska indoktrinera flera miljarder människor. Vill en man tjata om analsex, gör det då, accepteras inte det av frun, ja skilj dig då.

    Hela livet är en balans på slak lina för tusan. Är det något vi kan vara säkra på är det att vi kommer att dö, och om någon vill prova någon drog innan dess så har jag absolut inte något emot det, jag kan till och med förstå det med tanke på vilken värld vi lever i, även om jag inte skulle göra det själv

    SvaraRadera