tisdag 20 december 2011

Vargen Kynna i Älmhult och livmoderhalsvaccin(fotot är mitt eget och från Nordens Ark och får användas i icke-kommersiella sammanhang, om man länkar tillbaka till det här inlägget och inte använder det i vargkritiska sammahang.)


Ett mycket märklig motion lämnade in igår av centern i Älmhult, nämligen den att att vilja stoppa upp vargen och ta henne till Älmhult som turistmagnet som centerpartisten föreslog igår.

Frågan är var han befann sig under hennes levnad? Tala om draghjälp för turismen att en varg i våra bygder, i synnerhet om hon träffat en av de hanvargar som ger sig ut på vandringar för att bilda egna revir.

Men då var Mårtensson tyst.

Bortsett från att centerpartisten verkar vara dåligt påläst, så har övriga intressenter av vargen hela tiden pratat om skinnet från vargen och inte om en uppstoppad varg. 

Frågan är bara vad vargen ska göra på det så här långt sorgligt bortglömda kulturstråket? Visa på mänsklig dumhet, via att försöka utrota ett i länet tidigare naturligt förekommande djur? Via kulturyttringen jakt?

Jag vidhåller personligen att om hon alls ska bevaras för allmänheten på något sätt, så ska det göras i sagomuseets regi. Dels för att de ligger i den kommunen hon valde att leva i och dels för att de har andra djur. Anledningen är framförallt för att vargen är vanlig i sagan och hur hon har lyfts fram felaktigt i myten, vilket gör att de även vill lyfta fram fakta. (Läs gärna Per Gustavssons förklaring i kommentaren på Sagomuseets blogg

Varghatarna är så inkörda på den onda sagovargen i flera hundra år gamla sagor som den om Rödluvan och vargen så att det behövs mer information. Varför inte börja med barnen, så att de inte fortsätter låta sagorna om den onda vargen fortsätta?

Vargens öde har jag skrivit om många gånger förut, och lär behöva fortsätta, så att andra vandrande vargar inte ska få samma beklämmande slut som Kynna. Hade centerpartisten ifråga varit mer innovativ så hade han kunnat föreslå mer bidrag till stängsling i vår kommun, för att få behålla nästa varg i levande skick.

Från Smålandsnytt om varför Sagomuséet vill ha vargskinnet:


Något helt väsenskilt är det vaccin som förhindrar kvinnor att få livmoderhalscancer, äntligen ska få komma även kronobergska kvinnor till godo.

Det är en fråga som det borgerliga styret absolut förhalat längre än nödvändigt. Andra regioner och landsting har valt att köra över företagen som slåss om att få sälja det eftersom de anser att det finns all anledning att vara rädd om våra kvinnor, och göra så att de inte blir smittade när hjälpen finns.

De Vänsterpartiet, och de andra rödgröna partierna, har hela tiden varit för i landstingsfullmäktige i Kronobergs län att snabba på den här processen, vilket andra visat vore möjligt. Om man hade velat...
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar