tisdag 10 januari 2012

Högerns Sverige gynnar inte de svaga grupperna

Kongressen för Vänsterpartiet är avslutad, vilket jag nästan såg på med sorg, för det var väldigt intressant att följa.


Samtidigt så går det att se hur det politiska samtalet fortsätter. En mycket bra och belysande debatt är den mellan arbetsmarknadsministern Hillevi Engström och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som var på radion idag på morgonen, angående förkortad arbetstid. Det är fantastiskt skönt att höra hur Sjöstedt utan allt för stora problem argumenterar ner henne med bra argument om att det funkar med lägre arbetstid på många andra ställen, att det har funkat att sänka i Sverige innan och att det i grund och botten är en rättvisefråga.


Även några miljöpartister på SvD-debatt argumenterar för det och det kan mycket väl bli så, om inte Sd och S fegar ur, att regeringen kan förlora om man väljer att lägga en motion om arbetstiden.


Samtidigt så bråkar regeringen inför öppen ridå och det fortsätter strö salt i energisåren i världen, eftersom man inte kommer vidare mot en mer klimatvänlig satsning på hur energi ska skapas, utan att riskera människor och natur.


Jag noterar även att många politiker på riksnivå är att betrakta som proffspolitiker. Oavsett vilka parti det gäller så är det naturligtvis illa, om det är människor som inte sysslat med lönearbete, som ska bestämma över vanliga människors problem.


Jonas Sjöstedt och en av de andra kandidaterna till partiordförandeposten inom Vänsterpartiet, Ulla Andersson, är undantag, där Jonas varit metallarbetare i många år på Volvo och Ulla jobbat inom barnomsorgen och i hemtjänsten.


Tvärtemot vad som nämns i artikeln ovan så tror jag att det är en stor del av politikerföraktet som kommer från att många tror att den här typen av bakgrund gäller alla politiker.


Däremot så finns det självfallet flera olika saker som är relevant för politikerföraktet, som när man väljer i KD att ljuga, men klarar sig undan reprimand, vilket man knappast gjort på något annat jobb.

Men det finns alltid en propagandamaskin runt hörnet som kan höja den egna insatsen omotiverat till skyarna (trots OECD-kritik som jag nämner i en kommentar till Brännströms debattartikel) så högt att jag snart förväntar mig rapporter om myterna både kring m-politikerna och deras politik får björnar att gråta glädjetårar...

Men hur man än vänder och vrider på det, så har inte svaga grupper fått det bättre, utan tvärtom, trots ett stort överskott för staten.

media dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd smp dag dag dag ab ab svd svd svd svd svd svd svd exp gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

  1. problemet med vänsterpolitik är att dom förutsätter att invandrare, sjuka och kvinnor är svaga och behöver hjälp. Mer fördomsfullt än annat.

    SvaraRadera
  2. Eh, sjuka är väl svaga per definition eller?

    SvaraRadera
  3. Användandet av ordet gynnar i titeln säger väl allt om hur du tänker.Politik handlar om vem som ska gynnas och få tillträde att utöva våld mot andra?,då vill jag inte ha politik. Riktig rättvisa,den ni inte står för, handlar om att alla människor behandlas rättvist utifrån sina handlingar och ickehandlingar.
    Det är även denna riktiga rättvisa som alltid sätter krokben för vänsterpolitik i verkligheten,då folk med förmåga övergår från handling till icke-handling när de inte ser värdet i att offra sig själv och leva sitt liv vigt åt någon annan,utan möjlighet till utveckling.

    SvaraRadera
  4. Våld??? Vem talar om våld här?

    Möjligen ser jag ett strukturellt våld mot utsatta grupper att skära ner på deras möjligheter och förutsättningar, som regeringen gör.

    Om man gynnar eller satsar på svagare grupper så blir de mindre utsatta och får större möjlighet att lyfta sig från att vara en utsatt grupp.

    Rubriken kunde lika gärna varit: Regeringen gynnar de starkaste och rikaste grupperna.

    Vad skulle du svarat då?

    SvaraRadera