fredag 29 april 2011

En röst i regionfrågan från någon med insikt

Det var skönt att se i dagens Smålandsposten att någon med insikt om hur det kommer att bli om Kronobergs län går ihop med Region Skåne. Läs Regionbildning med Skåne, som några tidigare verksamhetschefer har skrivit efter deras 18 år som visar på tidigare problem och på att Region Skåne i sig är ett problem och att Kronoberg kommer att sakna inflytande.

Jag skrev tidigare inlägget Folkomröstning om regionfrågan och jag står fortfarande kvar vid den åsikten att det är den enda rimliga vägen att gå för Kronobergs län.

Vänsterpartiet Kronoberg står fortfarande för att vi ska välja ett sammangående med övriga Smålandskommuner, gärna i kombination med Blekinge och eventuellt med Östergötland. I de kombinationerna kan vi få en reell chans att göra vår röst hörd.

media smp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

 1. Jag tror att du, kanske omedvetet, sätter fingret på en mycket viktig sak vad gäller regionbildningar. Som skåning kan jag konstatera att sammanslagningen av Kristianstads och Malmöhus län gick relativt smärtfritt. Skälet till detta, enligt min åsikt, var att "vi" skåningar var en starkare identitet än "vi" kristianstadsläningar eller malmöhusläningar. Makten försvann inte någonstans, det var fortfarande "vi" skåningar som hade makten, till och med mer än tidigare.

  I ditt eget inlägg ovan skriver du själv om "vi" och "vårt" inflytande, och menar som jag uppfattar det "kronobergsläningar". Sanningen är att oavsett i vilken konstellation Kronobergs län hamnar i kommer "ni" kronobergsläningar aldrig få ett särskilt stort inflytande, relativt sett. Där tror jag att ni i vänsterpartiet är på rätt spår ned en Smålandsregion, då man lättare kan skapa ett småländskt "vi". Men det kan vara svårare att skapa ett sydöstragötalands-vi eller ett östgötskt-småländskt vi ...

  SvaraRadera
 2. Vad kul att någon kommenterar den här typen av inlägg, det händer inte var dag! :)

  Det tror inte jag heller vi kommer att få och blir man en större grupp så får man ofelbart mindre möjlighet att som individ påverka.

  Jag tror du kan ha rätt i att det är svårt att skapa ett vi i den konstellationen, men samtidigt är det lättare att starta upp något nytt istället för att komma in efter 10 år som med skåne för att försöka ta plats där.

  SvaraRadera
 3. Vad menar ni med att "skapa ett vi"? Och varför skulle det inte gå?

  SvaraRadera