lördag 30 april 2011

Tidelag olagligt eller lagligt?

Jag noterar att Aftonbladet skriver om hur man inte ska skapa lagar på grund av äckelkänslor och det kan jag i teorin hålla med om.

Det finns dock en invändning mot det, och det är att man någonstans visar vad som är ett oönskat beteende om man gör det olagligt, även om det är svårt att se, som artikeln är inne på, om djuret i sig blir mer skadat eller kränkt av vissa veterinärundersökningar.

Det jag tycker är allvarligast är att, med tanke på hur lite resurser polisen har för att utreda brott mot djur och med tanke på hur mycket regeringen sen 2006 skurit ner på övriga myndigheters möjligheter, som att de la ner djurskyddsmyndigheten, är att de fall av djurmisshandel som reds ut idag redan är på för låg nivå.

Blir det en lag mot tidelag så måste den åtföljas av mer resurser, annars blir den enbart en tandlös papperstiger till ingen nytta alls och de resurserna måste naturligtvis gälla all typ av misshandel som djur utsätts för.

Det här har jag skrivit om flera gånger förut, som i Undrar om de tycker om djur eller barn?En viss tröst och Djurskyddet behövs ses över och den kvarstående kontentan är att regeringen verkligen skiter i djuren framför producenternas bästa, något som jag tror de klarar sig undan med eftersom myten om att svenska djur har det så bra sitter djupt rotad, trots många exempel på motsatsen.
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Alltså jag blir så trött. Varken SKK, Djurens Rätt, veterinärförbundet eller nån annan organisation som lobbat för att förbjuda tidelag har argumenterat utifrån "äckelkänslor". Argumentet har hela tiden varit att djuren blir lidande när zoofiler har sex med dom, men att det är svårt att bevisa lidande i det enskilda fallet.

    Ungefär som med barn. Att vi har en åldersgräns för sex är för att man anser att barn blir lidande om man har sex med dom, men att det är svårt att bevisa i det enskilda fallet, och därför räcker det inte med den åldersneutrala våldtäktslagstiftningen.

    Jag tror ändå att en lag i sej kan ha en viss effekt på det allmänna rättsmedvetandet. Att folk i allmänhet kommer att se på zoofili som analogt med pedofili, snarare än analogt med, tja, S&M eller homosexualitet.

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas också att en lag kan ha den effekten!

    SvaraRadera