lördag 23 juli 2011

Alla "visa män" - Rensa er egen häck

För att travestera Ebba Gröns text till "Alla visa män", om att rensa sin egen häck istället för att klaga på andra, och varför inte citera följande:

Här kommer dom på rad 
i en jättelång parad. 
Ridande på varsin häst 
skriker dom att vi vet bäst. 
Det är svårt att dra några andra slutsatser än att det finns många människor,  utöver attentatsmannen i Norge, som nyss rapporterades att ha dödat minst 90 människor.

Per Gudmundson, ledarskribent på SvD, skrev för ett litet tag sen om Ge inga bidrag till hatet, som inte  är några problem att se som en direkt uppviglande text mot muslimer generellt, som så ofta pekas ut som de största terroristhoten i världen.

Idag så skriver han om hur Vi står skuldra mot skuldra mot Norge. Men skribenter som saluför den typen av åsikter som han här i texten i stycken ovan står inte, och har aldrig stått, skuldra mot skuldra mot högerextrema terrorister.

Han står istället på samma sida som sverigedemokraten Kent Ekroth som uttalade sig på Twitter enligt följande: "Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?"

Bortsett från det rena sakfelet, att det är en, om än en stor, bomb och inte flera så är det han och Gudmundson som står skuldra mot skuldra, tillsammans med alla andra fördomsfulla människor som hela tiden letar terrorism åt ett enda håll. Trots att all modern historia visar att det finns gott om terrorism från andra håll och trots att islamistisk terrorism är ovanlig i europa.

Det är större risk att europeer råkar ut för terrordåd från ETA eller fram tills för några år sen för terrordåd med IRA som avsändare. Till och med den högerextrema terrorn är vanligare i västvärlden. USA hade 75 fall av högerextrem terrorism mellan 1995 och 2009 och andra kända namn från det landet är Timothy McVeigh och UNA-bomber Ted Kaczynski.

Inte heller Sverige har varit fritt från varken ensamma religiösa galningars bomber eller från högerextremas terrorattentat.

Tyvärr tror jag många av de högerextrema brotten glömts bort nu några år senare, men Det vita fältet listar några av dem:

1991 En bomb på Stockholms centralstation
1992 En spikbomb i Kungsträdgården
1993 En nynazist, som går tillsammans med sverigedemokraternas ungdomsförbunds dåvarande ordförande, har en handgranat i ryggsäcken på ett 1 maj-möte för Vänsterpartiet.

Och då har jag ändå inte nämnt Lasermannen eller serieskytten i Malmö med flera händelser som går att klassa som terrorbrott även de.

Det vore oerhört lätt nu för mig raljera och göra samma sak som Ekroth, Gudmundson och en sorgligt stor del av sd:s anhängare skulle göra, dra alla "nationella", högerextrema eller sd-anhängare över en och samma kam.

Men det tror jag inte, så det kommer jag inte att göra. De flesta sd:are kommer visserligen ha åsikter som står väldigt långt ifrån mina, men de kommer inte att göra mer än att uttrycka förhatliga åsikter, utan att direkt vara farlig för någon. Den misstänkte mannen har varit sympatisör med norska motsvarigheten till sd.

Men precis som lasermannen var påverkad av Ny Demokratis invandringsretorik på sin tid, som han tyckte gav honom rätt att skjuta invandrare (som alla var skötsamma studenter eller skötsamma med mer riktiga jobb och inkomster till skillnad från lasermannen själv), så ger deras retorik en grogrund för fler hatbrott mot invandrare. Allt från enstaka uttalande av gamla tanter med käpp mot de som har slöja till planerade massmord där det finns gott om människor med något annat än nordisk bakgrund.

Däremot så tycker jag det finns all anledning, precis som det säkert finns med några extrema islamistiska grupperingar, att på allvar börja syna extremhögern, inte bara inom Sverige, utan inom hela EU eftersom det i de flesta EU-länder finns gott om högerextrema grupperingar av sd:s modell och värre. Tyvärr ger det ett sammantaget stort tänkt berättigande för terrordåd, enligt deras enkla och beklagliga teorier.

För att stjäla Gudmundsons rubrik: Ge inga bidrag till hatet, inte ens hatet mot sd. Uppför och argumentera väl emot dem och dra inte ens alla de över en och samma kam.

Det gör så många av dem själv, av egen kraft, som Ekroth på twitter och som andra sd:are gjort både nu och tidigare, när de visar att de direkt "vet" vilka som är skyldiga och snarast verkar glada över det. Trots att det nu visar sig vara en av deras egna meningsfränder som står bakom.

Det minst dåliga som kan komma ut av det här är att människor vaknar upp och inser att världen inte är så enkel som högerextremisterna försöker få det att låta som och att det finns fler hot än islamistiska extremister.

Det är en högerextrem nationalist som väljer att med berått mod spränga en bomb stor nog att döda hundratals, för att inte säga tusentals, och för att sen direkt efter med berått mod välja en ungdomsträff för socialistiska ungdomar, motsvarande SSU, för att skjuta mot dem.

Det är uppriktigt sagt svårt att tänka sig några jävligare mål att vilja döda, eftersom det handlar om oskyldiga människor.

I övrigt så noterar jag att norrmannen som verkar vara skyldig till dåden igår är, precis som skytten i Malmö, aktiv i en skytteklubb, vilket får mig att börja fundera på om det är dags att göra det svårare för privatpersoner att ha flera skjutvapen enligt licens och om skytteklubbarna borde ha någon form av kontroll över vilka deras aktiva medlemmar är?


Alla mina övriga tankar går till de som direkt eller indirekt är drabbade av dådet i Norge. Jag hoppas ni tar er igenom det här! Jag känner det samma som Vänsterpartiets partiledare säger, det här är det värsta terrordåd, värsta angrepp på demokratin och öppenheten som har drabbat norden någonsin.

Den tidigare vänsterpartisten, nu boendes i Norge, Ali Esbati var på träffen ovan och skriver kort om det och länkar till andra intervjuer om sina upplevelser. 

Läs även det väldigt bra inlägget Jag hade mördaren som vän på facebook

media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp kvp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp smpInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

 1. Kent Ekeroths citat "Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?" är han inte ensam om. Då jag hörde om incidenten igår e.m, var det många i min omgivning (i ett shoppingcenter) som direkt började grubbla "dessa idiotiska muslimer" och dylikt. Oavsett din lista över andra grupperingar som ställer till det i samhället, är det tydligt att muslimer har monopol på terrorverksamhet - i alla fall i media. Tyvärr.

  "Alltid rött - men den här gången fel"

  SvaraRadera
 2. "Tidigare vänsterpartisten Ali Esbati"?

  Han är väl fortfarande i högsta grad V?

  SvaraRadera
 3. Patrik - Det är väl inte det samma som att det är bra att många säger något som är fel?

  Claes - Det är möjligt du har rätt, men jag har inte uppfattat det så eftersom han bor i Norge.

  SvaraRadera