måndag 18 juli 2011

Fler sätt att köpa alkohol ger fler missbrukare

Jag noterade för några dagar sen hur regeringen gjorde en ny satsning på att komma till rätta till den påstådda ökningen av cannabismissbruk bland ungdomar, som jag också ser att vissa hävdar inte stämmer.

Jag låter vara osagt hur det egentligen ligger till med själva ökningen som sådan, men oavsett vad så är ett existerade bruk i sig en nackdel både för individerna och samhället.

Men det är i det här som i så mycket annat någon annanstans det börjar och någon annan drog som orsakar betydligt mer skador, och som många på god grunder anser är inkörsporten, nämligen den socialt nästintill totalt accepterade drogen alkohol.

Som jag var inne på för ett litet tag sen, så borde det vara självklart, att börja sina satsningar där, eftersom varje procents förändring till mindre drickande och mindre fylla ger högre utslag i slutändan än vad det gör med de relativt få, sett över hela befolkningen, som missbrukar andra droger.

Men under den här regeringen kommer det definitivt inte att hända, när man nu går ut med att man ska kunna få alkoholen hemkörd från Systembolaget. Dessutom av en politiker som är med i det partiet som förr hade störst antal helnykterister, folkpartiet.

Generellt sett gäller för alla varor, att ju mer tillgänglig den är, desto mer säljer den. Med tanke på hur mycket skador alkoholen orsakar samhället så finns det ingen som helst anledning att öka på de skadorna, varken via gårdsförsäljning eller hemkörning, där det dessutom kommer att bli svårare att kontrollera åldern på beställaren.

Samtidigt så får missbrukare och anhöriga till missbrukare, inte minst barn som löper större risk att själv hamna i stora problem, inte mer hjälp från omvärlden än tidigare, så frågan är vart pengarna tar vägen? Ett ställe är ju helt klart till skattesänkningar, som i sin tur gynnar privatiseringarna av välfärden, som i sin tur i allt för många fall inte vill betala någon skatt tillbaka, så att kostnaderna som ökar för skattebetalarna ökar i flera ändar.

En satsning som är vettig är den på att få människor att begära kvitto, eftersom det är för mycket svarta pengar i omlopp. Men samtidigt så måste man självfallet försöka minska kostnaderna som skattepengarna ska gå till, i synnerhet när det handlar om alkoholens ofta onödiga kostnader.

media exp exp exp exp kvp kvp kvp svd svd svd svd svd gp hd hd hd hd dn dn dn dn dn dag smp smp skd skd ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

 1. Att Systembolaget kör Alkoholen till dörren,främjar i första hand en Langare.
  En Langare av den sorten som säljer i en ganska liten skala,på kvällar och helljer,när Systembolaget är stägt.

  T Lindholm

  SvaraRadera
 2. Samma vänster, samma argument, samma idioti. Det krävs både tålamod och en gnutta planering för att få hem det man beställer. Inte orkar alkoholisten med abstinensbesvär vänta i två dagar för att få hem en flaska sprit. Inte heller kan han vara onykter vid leveransen.

  Minderåriga stöter också på exakt samma problem med att få sprit tillgängligt som de gör med vårt nuvarande system. Det kommer alltid att finnas storebrodern som köper ut, men det är ingen skillnad gentemot hur det är nu: Antingen så väntar den minderåriga på sitt rum när storebrodern problemfritt visar upp sin legitimation, eller så väntar han ett kvarter ifrån Systembolagets markbutiker när storebrodern handlar. Dessutom hade det blivit dyrare att få sin dryck hemkörd, vilket sätter stopp för i stort sett alla tonåringar som lever på studiebidrag, och alkoholisten som förmodligen hellre går ner till markbutiken och tjänar en hel flaska sprit på det. Att indirekt påstå att den vanliga svenssonfamiljen löper större risk att supa ner sig oftare med hemkörning tillåtet är bara befängt.

  SvaraRadera
 3. Kan vi inte sluta med myten att det i Sverige finns hjälp för familjer med svåra problem. Det enda som händer är att de tar barnen ifrån dig.

  SvaraRadera
 4. Felix - Generellt sett måste du och alla andra inse att fler utbud och efterfrågan följs åt. Finns det fler försäljningsställen så köps det mer.

  SvaraRadera
 5. Jag bränner hemma och odlar gräs så jag slipper bry mig om denna supertråkiga debatt. Suck.

  SvaraRadera