onsdag 20 juli 2011

Kortsiktigt tänkande styr

Det är oerhört tröttsamt med hur det konstant i inte bara vårt land, utan även i övriga västvärlden, tänks så oerhört kortsiktigt.

Jag har skrivit om ämnet flera gånger, i Död, dödare, dödast, alliansens arbetsmarknadspolitikÄr sänkta skatter värda människors liv? och Långsiktigt tänkande efterlyses.

Det finns verkligen fullt av exempel på det vartenda dag i valfritt media, och ännu mer som inte alls når media.

Ett exempel är hur Samres får dirigera Färdtjänsten via sina beställningscentraler utomlands, i många kommuner i Sverige.

Det kan ses, som jag ser någon nämna, att man sparar skattepengar genom att inte använda dem vårdslöst, utan att man väljer att välja det billigaste alternativet.

Då är ju dock problemet att skattepengarna ska inte bara sparas på som utgift, utan de behöver även uppmuntras att komma in i statskassan. Vilket de gör i mindre utsträckning om vi minskar antalet arbetsplatser i Sverige. Hur ska man annars kunna ordna en bra vård för alla i landet?

I det här fallet, med Samres, så har man flera gånger fått kritik för att det varit svårt med språkförbistringen, eftersom man i många fall, inte minst bland äldre, använder lokala uttryck och det är svårt att förstå för den som inte har åtminstone svenska som ett huvudspråk, som man lärt sig under längre tid än några månader... Dessutom så är det alltid en fördel att ha lokalkännedom, inte minst när man rör sig på landsbygden med små byanamn.

2009 så valde Stockholms läns landsting att inte förnya avtalet igen med Samres, men ändå så väljer många att använda  dem.

Både PRO och DHR har genom åren kritiserat det här upplägget, dock utan att få särskilt mycket gehör för sina åsikter.

Fler exempel idag kommer från EHEC-smittan, som i princip alltid har samma ursprung i form av stora djurbesättningar där bakterier har goda grogrunder att både öka snabbt och spridas vidare till människor.

Bakom det hela ligger inte bara kortsiktigt tänkande hos företagare, som vill göra största möjliga vinst på kortast möjliga tid, utan även politiska beslut med kortsiktigt tänkande.

Just spridningen av smittor av den här typen är något som går att begränsa via politiska beslut. Men med tanke på den inslagna banan, att klumpa ihop flera myndigheter under Jordbruksverkets paraply, så att man ska stå på två ben och värna om både matproducenter/djurhållare och djuren själva, samt det de orsaker, gör att naturligtvis att det blir även pengarna och deras väljare som det först och främst tas hänsyn till.

Eskil Erlandsson är ministern som är överst av det här, och att partiledaren i Centern byts ut inom kort lär inte göra någon skillnad på den här politiken.

Synd är bara att den här attityden sprider sig vidare till andra delar av befolkningen, som tror sig stå över lag, rätt och miljö. Jag menar, hur många hade hört talas om människor som väljer att ta död på träd för något så banalt för utsikten, i synnerhet när det inte ens handlar om deras egna träd?

Men det är som sägs i Aftonbladets ledartext idag. Det är lättare med månfärden än skattesänkningar, inte bara i USA, utan även i Sverige och många andra länder. För att kosta på lite mer och få ett lite mer hållbart samhälle, på sikt, är det för få som är intresserade av.

media svd svd svd svd svd svd svd dn exp exp gp gp gp gp gp hd hd ab ab ab ab ab ab smp kvp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

  1. Det där med Samres är ju så dumt så man fattar inte att nån kom på idén till att börja med.

    SvaraRadera
  2. Kortsiktigt tänkande? Ett företag måste löna sig. Det är helt fel att skylla på företaget i detta fall. Problemet är att arbetskraften är mycket billigare utomlands. Svensk arbetskraft är för dyr och svenska arbetare lär ju knappast gå med på lönesänkningar.

    SvaraRadera
  3. Blir det inte dyrare i längden om man inte får in några skattepengar från de verksamheter som skattepengarna betalar för tror du?

    SvaraRadera
  4. Dessa tjänster som betalas av Sveriges skattebetalare skall naturligtvis utföras av personer bosatta och beskattade i Sverige!

    Det är mycket sällan jag håller med dig, men i denna fråga är vi rörande överens.

    mvh.

    x.

    SvaraRadera