måndag 31 oktober 2011

Insändare angående vargar 4

Svar till Joel Bengtsson och "Gunilla" 27.10

Bengtsson gör det lätt för sig när han argumenterar för att vargen är farlig som påstås ha ätit barn i Indien. Men han glömmer bort att Indien är ett av de absolut mest rabiesdrabbade landen i världen och som har en av världens största populationer av vilda tamhundar samt är extremt trångbott för både vilda djur och människor. Enligt uppgift går det även att få betalt från staten om man mister barn på grund av rovdjur och det finns gott om exempel på fusk. Det går inte att jämföra förutsättningarna där med Sverige som är rabiesfritt och inte särskilt tätbebott.

Han argumenterar även för jakt med hund. Själv var jag under helgen med om älgjakt, utan hund, som gick alldeles utmärkt sett till antalet skjutna älgar. Utan jakten så skulle risken vara mycket större för att ekosystemen brakat ihop och trafikolyckorna skulle vara ännu fler. 

Viltstängsel i all ära, men dels så skyddar de inte till 100% och kanske framförallt så är de oerhört dyra och kan omöjligt sättas upp överallt. Priserna är från 300 kronor metern och enligt Ljungbyanknutna tjugofemman.se så kostar den drabbade sträckan där på ca 2 mil ca 6 miljoner. Vägnätet, enligt Trafikverkets hemsida, består av över 22 000 mil där statsbidrag på något sätt utgår. Frågan är hur mycket pengar Bengtsson tror han får kvar om skatten ska betala stängsling av allt det?

Det finns ett antal människor landet över som tycker att utrotningshotade djur är viktiga, inte bara i Sverige, utan på andra sidan jordklotet, så jag är övertygad om att det finns Kronobergare som bryr sig om fjällrävens existens också. Men rovdjurspolitiken rör hela landet, för att inte säga hela skandinaviska halvön. Så vitt jag vet så finns det inga undersökningar kring hur många Kronobergare som vill ha varg, men däremot finns det en konstant och tydlig majoritet i landet för vargens existens i flera undersökningar, även i län med betydligt mer varg än här.

Bengtsson ber oss fundera på varför man skjuter varg i Karelen. Jag konstaterar att man i Finland är väldigt rädd för att få över rabies via vilda djur, inklusive varg, den vägen.

I övrigt är jag anmäld sen första dagen för att hjälpa till att rovdjursstängsla fårhagar och betvivlar att någon typ av stängsling skulle få mig att ändra åsikt.

Enligt fotografen, som inte var undertecknad (som inte hade en tanke på att Smålänningen skulle utgå från att jag var fotografen, vilket jag självfallet ber om ursäkt för), som rör sig ofta i området där Kynna befinner sig, är så är fotot från en hage, som har använts efter det var känt att det fanns en bofast varg inom området, trots brister.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult


media gd 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar