fredag 13 januari 2012

Horribelt resonemang av skolinspektionen

Jag har inte fantastiskt mycket nytt att tillföra debatten kring att barn får ledigt från skolan för en veckas resa med föräldrarna, som nu mer och mer förbjuds mitt i terminen och än mer horribelt blir det med förbud för sista veckan innan ett lov, som ofta innebär lite andra saker än viktigt lärande alla dagar.

Frågan är vad barn som inte kan eller får åka missar i form av upplevelser, att umgås med familjen, att lära av andra kulturer och t o m att få räkna om svenska kronor till annan valuta?


Med tanke på hur mycket problem skolan generellt har idag och hur mycket det skurits ned på så är en veckas ledighet knappast det stora problemet att ta hand om.

Och frågan är vad för bestraffning det finns för föräldrarna som inte lyder? Ingen som jag kan se det.

Läs vidare från mina gamla inlägg här nedan, för det är fortfarande svårt att bli upprörd över barns ledighet:


Svårt att bli upprörd över barns ledighet

Idag skriver Lärarförbundets Ordförande om att föräldrarna ska Sluta ta semester när det inte är lov och att föräldrarna som tar sina barn ur skolan under terminerna är respektlösa.

Sånt trams! Det är större orättvisor att det finns de som i bästa fall har en möjlighet att överhuvudtaget göra en resa med sina barn om det inte är just när det är som absolut dyrast att göra en resa. Varför ska man inte unna dem den möjligheten? Det är inte nödvändigtvis så att det handlar om "föräldrarnas nöjesresor", som ordföranden försöker få det till, utan en möjlighet för barnen att få en möjlighet till upplevelser som många andra barn får.

Jag har skrivit om det här tidigare i Svårt att bli upprörd över barns ledighet, och det tycker jag fortfarande det är när det inte handlar om många veckor eller när det är en period med mycket prov och liknande. Är det för mycket som missas så är det naturligtvis upp till föräldrarna och barnet att få veta vad de missar och vad de ska försöka läsa in tills man kommer tillbaka.

Uppdaterat Nu har sambon suttit och teaterviskat åt mig om en av hennes gamla rektorer inte tyckte det var något problem med det eftersom barnen inte bara kunde tjäna mycket i längden på att få umgås mer ordentligt med sina föräldrar i annan miljö där det inte finns alla vanliga "måsten" som finns i våra hem och vardag, utan också för att de kunde lära sig om andra kulturer och sedvänjor på ett konrket sätt och att räkna om pengar när det är andra valutor.

Sen tog hon också ett exempel om några i bekantskapskretsen där den ena föräldern är från utlandet och om hur viktigt det är att få möjlighet att åka tillbaka till den förälderns hemland och släktingar när man har råd.

Som sagt så är det långt ifrån alla som har råd med att göra det när det är som dyrast...

Svårt att bli upprörd över barns ledighet

Smålandspostens ledarsida skriver om Ledig mellan loven, syftandes på att många tar sina barn ur skolan för att åka iväg en vecka runt exempelvis sportlovet, som är aktuellt nu, eftersom resor och liknande är betydligt billigare när det inte är sportlov.

Jag har ärligt talat svårt att bli riktigt upprörd över det hela, utan tycker man behöver visa sympati med de föräldrar som har svårt att få ekonomin att gå ihop tillräckligt väl för att ta sig råd med resor när de är som absolut dyrast.

Jag minns väldigt väl de 6-7 veckor jag var sjuk i körtelfeber under höstterminen under mitt sista år i grundskolan. Jag blev definitivt efter då, men det hela var en rätt begränsad skada som gick rätt lätt att reparera genom att jag fick hem läxor att läsa de dagar jag inte hade så hög feber och det tog inte många veckor efter jag kommit tillbaka innan jag slutade uppleva mig som efter i undervisningen. Då var jag dessutom inte på något sätt den smartaste och mest läxläsningsvillige eleven i klassen som hade lätt för mig att läsa in och i kapp på det jag blivit efter med.

I vanliga fall brukar högerdebattörer, även smp:s ledarsida om jag inte missminner mig, hävda att föräldrarna ska få bestämma så mycket som möjligt då de vet sina barns bästa.

Självfallet borde de då även i detta veta deras och familjens bästa, göra en resa när de har råd med det, något som kan knyta ihop en familj bättre till varandra och få dem att fungera bättre när de har gemensamma upplevelser att dela.

Att man inte kan få ledigt hur länge som helst eller att de lediga barnen ska slippa de tappade kunskaperna helt tycker jag inte. Det sistnämnda är lätt avhjälpt med att sätta krav på eleven och föräldern att de tappade kunskaperna ska läsas in på egen hand.

Att helt förbjuda ledighet som man anmält i god tid för barn låter orimligt och olämpligt, och är något som i princip aldrig förekommer i vuxnas arbetsliv.

Samma tidning skriver om hur fler barn och unga far illa i hemmiljö något som mycket väl  kan förvärras av saker som borde engagera mer, bristande resurser till skolorna och en möjlighet till vårdnadsbidrag som kan begränsa möjligheten för samhället att upptäcka brister i barns uppväxtmiljö.

Vore inte det något att ta upp till diskussion istället för trams om en veckas ledighet?
nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

16 kommentarer:

  1. Åh, jag håller med! Jag har svårt att bli upprörd när mina elever ansöker om ledigt (även om andra blir det och vi beviljar ändå!) och jag kan inte tänka mig att jag inte ska kunna få göra som jag vill med mitt eget liv.. Alltså, det känns rätt skrämmande att någon annan ska bestämma över vad jag och mina barn ska göra ÄVEN om jag förstår att det är skolplikt och yada yada. Jag blir ganska upprörd när jag tänker på det, faktiskt. Det finns garanterat andra vinster med att göra en resa!

    SvaraRadera
  2. Det är ju en sak om det handlar om längre ledigheter el föräldrar som inte alls låter barnen gå i skolan el elever som skolkar länge...

    SvaraRadera
  3. Nej, varför skall en lärare vet bättre? Han är ju trots allt bara en simpel tjänsteman med fyra till fem års utbildning i syfte att förvalta det viktigaste vi har, framtiden...

    SvaraRadera
  4. Vad vänlig använd ett namn är du snäll Anonym!

    Wannabe här ovan ÄR en lärare. Det har inte slagit dig att det finns gott om lärare med annan åsikt än skolinspektionen?

    SvaraRadera
  5. Du har en märklig inställning till skolan. Jag har genom åren drabbats att detta många gånger som gymnasielärare, i början var jag positiv till en kortare ledighet och gav eleverna enkla/symboliska uppgifter att lösa. Eleverna åkte glatt men någon redovisning av den lilla uppgiften kom mycket sällan trots påstötningar. Sen skulle jag hjälpa dem med det dom missat (utöver ord arbetstid). Sket det sig sen på något prov var det för att de inte fått tillräckligt med hjälp efter resan .....
    Sen var det också så att många av "semestereleverna" både behövde rekreation under höst och vår. Ibland några veckor efter ordinarie lov...
    Och slutligen är jag lite imponerad av att en vänsterpartist slås för höginkomsttagarna, under mina år i gymnasievärlden så var det bara barn till höginkomsttagare som begärde ledighet under terminstid! Jag arbetar sedan några år inom annan verksamhet men jag har väldigt svårt att tro att den sociala bakgrunden har ändrats på "semestereleverna".
    Sen kan man väl fundera på vad mammans elever gör under veckan.....

    SvaraRadera
  6. Jag tycker det är viss skillnad på en vecka om året el möjligen per termin eller som du verkar mena, flera veckor per termin.

    Det finns ett antal människor med barn som jag känner till som inte har råd att göra ngt annat än att stanna hemma om de ska åka under lovtiden jämfört med om de åker någon annan gång på året.

    Självfallet finns det de som är ännu fattigare och aldrig kan åka någonstans vilket självfallet är värre. Det är därför jag tycker att kommunerna ska ha ett bra utbud av t ex idrott, fritidsgårdar och kulturella möjligheter under lovdagarna och resten av året.

    SvaraRadera
  7. Med tanke på att eleverna har 10 veckors ledigt på sommaren, 1 vecka på hösten, 3 veckor vid jul och nyår samt 1 vecka vid påsk, dvs totalt ungefär 14-15 veckors ledigt kan man ju stillsamt fråga varför det skall vara så förbannat svårt att åka på semester vid dessa tillfällen?

    Visst är det så att det kostar mer att resa vid dessa tillfällen och man kan naturligtvis argumentera för huruvida det är rättvist om bara välbesuttna familjers barn skall få åka utomlands eller ej. Men det måste väl ända vara av större vikt att barnen lär sig något i skolan?

    SvaraRadera
  8. Dels för att det är dyrare, dels för att det inte alltid är så att alla arbetsplatser kan bevilja alla föräldrar ledigt samtidigt.

    Är det så att en veckas semester eller frånvaro per år gör så stor skillnad för barnen som påstås så vågar jag påstå att skolan i sig är en större katastrof än någon kunde ana.

    SvaraRadera
  9. Det kanske inte är skolans största problem att barn är lediga utanför loven men blir skolan verkligen bättre av att barnen kommer och går som de känner för det och lärarna ständigt måste göra "komma-i-kapp-planer" för barn som varit borta eller planera uppgifter för barn att ta med sig (som de sen inte gör)?

    Det är snarare skrämmande att föräldrarna föraktar barnens utbildning i sådan hög grad som de gör och vill lära barnen att skolan kan man alltid välja bort till förmån för något roligare. Hur många vuxna skulle komma på tanken om de blir nekade ledighet att bara sticka ändå? Varför skulle det vara okej att göra så med barnens skola?

    Skolplikten är till för att ge barnen rätt till en utbildning - oavsett vad deras föräldrar tycker om saken. Man vi kanske borde avskaffa den helt och bara låta barnen gå till skolan om föräldrarna känner för det?

    SvaraRadera
  10. Jag tror inte att du förstår situationen i skolan, Är du månne kompis med Fp ledaren? För de som arbetar i skolan är det inte något problem om en åker,men om tex 10% av eleverna åker då blir det snabbt stora problem. Du måste inse att frågan inte handlar om en elev på omslaget av DN, det handlar om betydligt fler.
    Därtill lite tråkigt att du tycks ha så lite kännedom om skolans verksamhet att du uttrycker det på följande sätt "så vågar jag påstå att skolan i sig är en större katastrof än någon kunde ana."
    Skolan har många problem, men detta är lyxproblem för föräldrar med höga inkomster och möjlighet att kunna styra sin ledighet själv. Hur många inom tillverkningsindustrin kan ta 14 dagar semester utanför normala semesterperioder? Men som jag skrev i förra inlägget, det är inte dottern/sonen till vårdbiträdet/lagerarbetaren/bussföraren/kontoristen som vill ha ledigt utan barn till föräldrar med helt andra ekonomiska förutsättningar.
    Att samhällets utbud av fritidsaktiver ska vara bra är en helt annan sak.

    SvaraRadera
  11. Det kan de mycket väl bli eftersom barnen kommer iväg och för göra andra saker som gör dem mer stärkta att ta itu med skolan när de får andra upplevelser med sig i bagaget.

    Skillnaden är att föräldrar har, med god framförhållning, större möjligheter än barn att få ta ledigt och frågan är hur många föräldrar som gått med på att ha jobb där man inte alls får ta ledigt utom på vissa få tidpunkter?

    SvaraRadera
  12. Min kommentar ovan var till Arga Anna.

    Nu JOnas: Bland de jag känner till så är det en majoritet som lever under ekonomiska omständigheter så att de inte valt att åka när resorna varit dubbelt så dyra eftersom de inte haft råd med det. De flesta har ett par barn till och ett par vuxna, vilket gör att det blir rätt många tusenlappar per resa i skillnad. Jag och min fru, om vi haft barn, hade sannolikt inte haft råd att resa bort när det var som dyrast, trots att vi är skötsamma och så vidare.

    SvaraRadera
  13. Vad många verkar ha missförstått är att du är inte garanterad att få ledigt från jobbet exakt när du ansöker om det, de flesta arbetsgivare försöker tillgodose sina anställdas önskemål, men någon garanti för semester har du inte annat än på sommaren och då endast om ansökan inkommit i tid. Så vad gör man om man inte får ledigt när man önskar? Åker ändå? Hur långvarig på jobbet blir man då? På vissa arbetsplatser är underbemanning rent ut sagt livsfarlig och ledigheten gick inte att tillgodose p g a sjukdom, vikariebrist etc. Att bara kunna sticka iväg närhelst man känner för det är få förunnat.

    Vidare är det väldigt naivt att tro att föräldrarna alltid vill sina barns bästa och kommer lägga tid på hemuppgifter. Den som prioriterar en solsemester framför att gå till skolan och har lagt pengar på att åka runt halva jorden. Varför skulle denna person tycka att semestertid ska ägnas åt skolarbete?

    Och halkar barnet efter i skolan så är det inte föräldrarnas ansvar utan skolans skyldighet att hjälpa till så eleven kommer ikapp, i en skola som redan är hårt pressad och har överarbetade lärare. Så ska barnen behöva bli lidande av att föräldrarna fattar dåliga beslut och tar de ur skolan på eget bevåg? Hur "motiverade" barnen än blir av miljöombyte så kan det inte ersätta att de missat en del av sin utbildning. Att se hur människor lever i Thailand hjälper knappast en svensk elev att klara ett matematikprov. Olika kunskaper är inte utbytbara rakt över.

    I samhällets uppgift ingår att skydda barn från sådant som är skadligt, föräldrar som vill neka barnen deras lagstadgade utbildning borde definitivt falla därunder. För om föräldrar ges makten att fullt ut bestämma om deras barn ska gå till skolan eller ej, då kommer vi omedelbart få en växande underklass i Sverige bestående av okunniga analfabeter. För alla föräldrar kommer inte skicka barnen till skolan.

    SvaraRadera
  14. Vad du missar är att om du ansöker om ledighet i lång tid i förväg så är det svårt att stoppa någon från att få ta ledigt. Här får du dessutom inte ta ledigt alls på drygt 4-5 månader i stöten, vilket hade ansetts som orimligt på vilket jobb som helst.

    Vem säger att semestertiden måste ägnas åt det? Det finns väl tid innan och efteråt också åt det.

    Med tanke på hur ofta det förs fram att föräldrarna ska bestämma över barnens skolgång för att de vet bäst så är det märkligt att de här inte ska få bestämma...

    Naturligtvis kan det hjälpa deras matte när de i realiteten får räkna med valutor och förstå samhällskunskap kring hur Thailand är uppbyggt samt att lära sig socialisera med andra människor från andra kulturer.

    Med tanke på hur många problem skolan har i övrigt som påverkar alla dagar så är det är i sämsta fall ett mkt marginellt problem och skolan i sig har problem, bl a via lärarbrist att skydda barnen mot sånt som är skadligare: En dålig utbildning.

    SvaraRadera
  15. För det första kan du inte likställa en skola med vilket jobb som helst, skolans förutsättningar är helt annorlunda än en vanlig arbetsplats. Skolan har en tydlig plan som bygger på närvaro för då går man igenom och testar kunskaper hos barnen. Mycket skolarbete sker dessutom i grupp vilket försvåras av att barnen kommer och går som de vill. Sedan har du i princip sant att man inte får ta ledigt på 4-5 månader MEN med tanke på lovtätheten så är barnen ändå lediga med väldigt stor regelbundenhet.

    Såvida räkna valuta inte ingår i matematikundervisningen just för stunden så hjälper det knappast till på ett prov. Och hur många barn räknar i realiteten verkligen på valutor när de är utomlands? Bara för att de använder en annan valuta betyder inte att de sitter med föräldrarna och räknar på vad det skulle kostat i svenska kronor.

    Men när ska barnen göra sina uppgifter om de inte gör de kontinuerligt under ledigheten? Innan? Det går endast om läraren har haft möjlighet att skriva ihop de extra uppgifterna (notera läraren som redan arbetar mer än heltid under terminerna ska nu lägga arbete på tillkommit enbart för att egoistiska föräldrar vill rycka barnet ur skolan). Efter? När barnet nu redan ligger efter i arbetet, har du själv gått i skolan? Och någon gång legat efter i ett ämne? Barn brukar överlag inte vara så förtjusta i den situationen och de har inte heller den vuxnes förmåga att se konsekvenser och förstår inte i alltid i förväg att den där semesterresan innebär att jobba ikapp i skolan, missa grupparbetet, etc när man kommer hem. Och kanske inte heller resonerar som föräldrarna att det är värt det.

    Visst kan man tycka att föräldrarna ska bestämma helt över barnens utbildning, men då krockar det med något som framför allt den vänstervridna politiken vill lyfta fram. Likhet för alla, att alla ska ha samma möjligheter. Hur ska man värna om den jämlikheten när föräldrar med olika bakgrund helt ska bestämma om deras barn ska gå till skolan eller ej? Som sagt, avskaffas skolplikten och ansvaret helt läggs över på föräldrarna så kommer vi snart få tillbaka en utbredd underklass av outbildade analfabeter. För även om den svenska skolan har sina fel och brister så lär sig de allra flesta som går dit ändå läsa och skriva (och för det mesta snappar de upp något i andra ämnen med). För alla föräldrar är inte engagerade i sina barns utbildning, men du verkar inte bry dig om dessa barn då du vill avskaffa deras enda skydd - nämligen skolplikten!

    SvaraRadera
  16. Fast du kan inte säga annat än att det finns en rätt tydlig plan på en arbetsplats som bygger på närvaro också?

    Valutor är en sak som man kan tänka sig som att de flesta människor någon gång kommer ha nytta av i realiteten och är utmärkt att använda. Föräldrarna kan utan att tveka se till att de lär sig det. Nog har föräldrar också ett ansvar för lärandet?

    Som sagt så finns det många lärare som delar min åsikt, även bland svaren här, så hänvisar man till vad man går igenom ochf fortfarande använder sig av läroböcker så är det inte så svårt att visa vad man går igenom.

    Det handlar om högst en vecka och med det avskaffas knappast skolplikten....

    SvaraRadera