lördag 16 oktober 2010

Om självmord

Det på Flashback länkade självmordet för några dagar sen har gett viss media, på både gott och ont.


Det finns alltid en risk med den här typen av händelser, att det inspirerar fler att göra samma sak, vilket är en anledning till att media vanligtvis inte tar upp exempelvis den som ställer sig framför ett tåg och dör som en större nyhet.


Jag blev direkt beklämd när jag såg hur en av kvällstidningarna slog upp det oerhört stort och nästan direkt gick ut med den dödes namn och bild.


Däremot så måste naturligtvis självmord och varför människor väljer att ta sig liv diskuteras.


Anders Kilander skriver bra och intressant i Expressen om att Vi tiger ihjäl de knäckta killarna som inte vågar visa känslor när de mår psykiskt dåligt.


Jag tror det är en mycket viktig sak han lyfter fram, att försöka sudda ut den förhärskande machoattityden för pojkar och män. Det påverkar med största sannolikhet att män i högre utsträckning tar livet av sig när de inte riktigt tillåts att må dåligt. 


Det är en sak som påverkas redan från barnåren och framåt, med den attityden som man ofta hör om hur pojkar ska tillåtas att vara pojkar och flickor ska vara flickor.


Varför tillåta begränsningar av känslor och uttryck efter andras fördomar om "hur man ska vara"?


Sen tror jag däremot att Kilander gör det lite för lätt för sig i sin analys när han hävdar att män mår sämre än kvinnor generellt sett eftersom de tar livet av sig mer och missbrukar mer.


Av någon anledning tycks det vara så av naturen, vilket jag inte anser vara en ursäkt för någonting utan är ett generaliserande konstaterande, att män/pojkar/hanar alltid dör tidigare än kvinnor/flickor/honor och är mer våldsamma och riskbenägna.


Hur vore det om man försökte begränsa vad som tycks vara medfött till att minska genom påverkan, där det går att påverka mot en förändring?

Varför inte börja med att ändra om hur psykvården bedrivs, så att det finns fler platser och fler möjligheter till samtal med psykolog och liknande, framför att enbart medicinera med "lyckopiller"?

Uppdaterat Flera bra artiklar idag om ämnet ovan.

Aftonbladet: Låt killar vara med än "kåta snubbar" och Expressen Machokulturen bärs upp av er snälla killar

Unni Drougge:

Jag tror att det vore bra om vi alla kunde erkänna att det är kvinnor, barn och snälla män som far mest illa i vår kultur. Och de män som nu är snälla får minsann visst tjejer. Ännu en myt - om kvinnor - är nämligen att dessa kategoriskt föredrar ett bad ass med machokomplex. Att de föraktar veloursnubbar. Det stämmer sällan. De kvinnor som blir sönderslagna av sina män föll inte alls för det skitstövliga hos honom. De smälte inför hans initiala uppvaktning där han var öm, sårbar och mjuk. Det är så de våldsamma männen får kvinnorna på kroken. De spelar snälla. När så leopardfläckarna tonar fram stannar kvinnan kvar för att hon hoppas in absurdum att han ska bli så där ömsint och snäll, vilket han från början lurade henne att tro var hans sanna väsen.
De genuint snälla männen borde liera sig med kvinnorna och gemensamt ta avstånd från den stereotypa mansrollen i stället för att spela macho på samma vis som de råbarkade typerna spelar snälla. Det är bara tillsammans vi kan bryta mönstret.


Media gp gp smp 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar