måndag 22 november 2010

Hur tänkte de nu?

Bättre sent än aldrig skriver jag om hur den utökade gårdsförsäljningen gör att risken för att Systembolaget inte får vara kvar i Sverige ökar radikalt.

Det hänger onekligen ihop med det som justitieministern kommer ut med idag på DN-debatt i form av att Regeringen ska granska brottsförebyggande rådet, via statskontoret, för att se till att vi får fram en tillförlitlig statistik...

Det behövs inte särskilt mycket studerande av statistik för att inse att det finns en tydlig koppling mellan alkohol och kriminalitet, inte bara rent missbruk utan även mer vanligt bruk, i form av att våldet utanför krogarna är märkbart:

Om man märker ut de platser där våldet sker på en karta och sedan också lägger in restauranger med serveringstillstånd framträder en tydlig bild. Kriminologen Leif Lenke har i en undersökning delat upp alkoholkonsumtionen i privat och offentligt drickande. Hans analys visar att ökningar av den offentliga konsumtionen ger cirka 10 gånger så stark effekt på antalet anmälda fall av misshandel som ökningar av den privata konsumtionen.
Men det är omöjligt att tro på moderaterna ska ha så stor självinsikt och självkritik, när de visar så total brist på det i samband med kritik av korruption i andra länder, när man inte alls är villig att granska det egna partiets risker för korruption, när man inte alls vill redovisa de egna partibidragen, som jag skrivit om flera gånger tidigare.


Det återstår att se hur de ska hantera önskan från Folkhälsoinstitutet, som vill förbjuda unga att röka och införa totalt marknadsförings- och exponeringsförbud och fler rökfria miljöer.


Missförstå mig rätt nu, jag är inte rökare och är självfallet emot rökning, så f d rökare jag är. Men jag tror inte alls att man resonerar på samma sätt med tobak som alkohol, trots att det sistnämnda i högre utsträckning skadar omgivningen än vad tobak gör, trots att man kan skadas som passiv rökare.


Mer media gp dn dag svd svd svd exp skd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

 1. "Det behövs inte särskilt mycket studerande av statistik för att inse att det finns en tydlig koppling mellan alkohol och kriminalitet"

  Precis samma med MENA/Balkan-invandrare, men de behöver inte alkohol för att utföra dessa groteska våldsbrott. Fråga en patrullerande polis i Skåne och han säger att 90% av våldsbrotten utförs av ovanstående. Allt annat är bara ljug.

  SvaraRadera
 2. Jag har uppnått en ålder av 63 år och rökt måttligt sedan 14 års ålder och trivs bra med det. Jag röker lite pipa och ett par fina Cubanska cigarrer varje dag. Detta är en njutning jag sätter stort värde på. På inrådan av min läkare gjorde jag en test av mina lungor nyligen, inga problem så här långt trotts att jag bor på landet vid en ganska trafikerad väg. Jag hade förmånen att få en ny höftled nyligen, trotts att jag är rökare. Läkningen och rehabiliteringen gick helt utan problem, ovanligt bra faktiskt, sa min läkare. Detta trotts att jag bor på landet vid en ganska trafikerad väg.

  Till lite statestik. Medellivslängden på Cuba är 76,8 år. I Sverige är den 80,8 år. 2007 var ca 20 % av befolkningen i Sverige rökare, på Cuba var motsvarande 40 % och jag törs nog lova att dom dessutom röker betydligt mer.

  Om jag har rätt så innebär det att om jag helt avstår den underbara njutningen av att röka fina Cubanska cigarrer varje dag hela livet så skulle jag vinna 4 år av livet.

  Dessa 4 år infaller ju naturligtvis i livets slutskede, på ett äldreboende, i bästa fall.

  Vad jag i dag vet så skulle dessa år bli en förvaring på något som mest liknar ett straffläger där jag skulle bli nedsövd kl Bulli Bumpa, serverad mat som knappast skulle gå att föda upp en hushållsgris på, skita och pinka i brallorna. Sjukvård som består av 2 Alvedon om dagen. Med andra ord, levande död.

  För mig faller det sig i det närmaste idiotiskt att byta 2 underbara Cubanska cigarrer om dagen hela livet mot ett sådant alternativ.

  Nu är det så att jag vill inte på något sätt propagera för rökning, men lite njutning i livet är inte fel.

  Dom skador jag fått i livet har jag inte fått av alkohol eller tobak. Mina skador kommer från dåliga politiska beslut.

  FHI kanske skulle titta på den biten.

  SvaraRadera
 3. Rökare dör i förtid och kostar staten därmed ingen pension eller ålderdomshem...

  Jag säger inte att staten tjänar på rökare men det är helt klart e lägre "kostnad" för samhället än vad makthavarna vill påskina (jag stänger samtidigt inte dörren till att det faktiskt t.o.m är så att "vi" rent ekonomiskt i nuvarande system tjänar på rökning...). Jag tycker helt ärligt talat att det är upp till var och en att själv ansvara för sig själva och sin rökning. Dock är jag också för privata vårdförsäkringar; där rökare förmodligen får betala en högre premie. Inget märkligt med det.

  Låt mig helt enkelt välja själv vad jag vill göra med mina lungor...

  SvaraRadera
 4. Ja att diskutera kopplingen mellan alkohol och våld är ju ungefär lika populärt som att diskutera hur över-representerade män är... känns skönare att prata invandrare och våld, då berör det inte en själv och man är på säker mark.

  Själv gillar jag ju verkligen goda öler och fina whisky-sorter... Men vad mej anbelangar så skulle jag lika gärna kunna handla sånt på ett gammaldags System med motbok och hela köret. ;-)

  SvaraRadera
 5. Henrik C - Jag känner å andra sidan poliser som säger att våldet i mycket hög utsträckning beror på alkohol och att ett alkohofritt samhälle skulle innebära extrema besparingar och många arbetslösa poliser. Det är ingen slump att våldet finns kring krogarna, som jag länkade till.

  Anonym - Använd ett namn nästa gång tack! Gör ett undantag och släpper igenom dig för att du skriver väl. Drar man inte halsbloss så är väl inte cigarrerna så hemskt farliga?

  Echy - Jag betvivlar inte vad som påstås, att rökare inte går ihop. Du får lägga till att de är sjuka oftare även innan pensioneringen och kostar mer pengar då också.

  Dvärghundspossen - Visst är det märkligt att så många slår ifrån sig när det ligger nära en själv?

  SvaraRadera