söndag 26 december 2010

Varför inte testa att prata om det?

Nu är det ju lite problem med att alla människor inte är precis likadana och kan läsa varandras tankar.

Frågan är varför man inte kan prata med varandra?

Som mannen i Aftonbladet som inte vill fira jul, som föreslår att han gärna är ledig någon annan gång än vid julen, när alla andra är lediga.

Jag har visserligen full förståelse för att man inte kan applicera hans vettiga önskan om att själv få bestämma vilka helgdagar man ska fira och vara ledig på alla jobb, om man är beroende av arbetskamrater för att kunna utföra sitt jobb.

Men annars vore det mer än vettigt att själv välja när man vill vara ledig. Varför inte prata med sin chef och arbetskamrater om möjligheten finns att jobba när andra vill vara lediga? Varför måste traditionerna förväntas vara likadana år från år, från person till person?

Lite samma sak tänker jag om det rätt väsenskilda om att inte våga be den nya mannen om den typen av sex man vill ha. Undrar hur kvinnan med frågan hade tänkt sig att mannen ska kunna läsa hennes tankar? Snarare tycker jag det är bra att han visar henne hänsyn i första hand och inte tar för givet att hon tycker om smärta, med tanke på hur få som tycker om det. Han hade om han "hade förstått det själv", kunnat bli en av männen som någon pratat om i #prataomdet

Jämför det med diskussionen om prata om det, angående obehaglig sex. Hade det pratats om, och tagits hänsyn till den andra parten, så hade många av de händelserna kunnat undvikas.

Även om jag i grund och botten inte tycker om hennes debattartikel, som påstår att offerkoftan åker på för lätt och att det är överdrifter som serveras trots att vi vet att anmälningsfrekvensen för sexbrott är låg, så har hon en poäng i att även de med andra typer av offer också borde uppmanas att prata om det. Det finns ingen anledning att begränsa diskussionen och jag hoppas att andra tar upp den här typen av sätt att prata om och hantera jobbiga händelse som riskerar påverka människor under lång tid.

Jag har inte riktigt hunnit och orkat engagera mig i diskussionen angående #prataomdet, men jag har noterat att många har berättelser om män och pojkar som tjatat sig till sex, vilket jag tycker är beklagligt. Det bör dock påpekas att även kvinnor i vissa fall kan vara oerhört tjatiga på den punkten också, men jag undrar hur många män som vågar ta upp det och att det alldeles säker finns gott om män som gärna sluppit ett antal av gånger de haft sex?

Uppdaterat Jag ser en man som skriver bra om hur lätt det kan vara att göra våld både på sig själv och andra och att det är en oerhört svår gränsdragning.

Mer media ab ab ab ab svd dn dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

  1. Det finns en hel texter i #prataomdet där kvinnor berättar om hur de tjatat till sig sex. Jag länkar till en nu när du inte orkat sätta dig i debatten och dessutom gör felaktiga antaganden pga det: http://www.dt.se/opinion/debatt/article839390.ece

    SvaraRadera
  2. Jag var otydlig, jag har noterat någon enstaka som har skrivit något liknande men det har inte varit mycket, men jag har läst relativt lite om det hela eftersom det började när jag hade mycket på jobbet och privatlivet och inte hann med att läsa mer än sporadiskt.

    SvaraRadera
  3. Tänkte tipsa om denna blogg http://linusfremin.wordpress.com/ där killen skriver mycket om samhället, sexualitet och de övergrepp han varit med om.

    SvaraRadera