söndag 1 maj 2011

Många sköna skattepengar åt skogen i onödan

Nästan alla vill ha lägre skatt och mer pengar i plånboken.

Det är däremot märkligt att så få verkar vara villiga att försöka påverka både sig själva, sin omgivning och samhället i övrigt för att dra ner på alla kostnaderna, som definitivt påverkar hur mycket skatt som behöver tas ut.

Jag talar naturligtvis om alla de samhälleliga kostnaderna som dras med av ännu ett valborgsfirande och ännu en högtid som dränkts i sprit, enligt gammal svensk tradition, vilket i slutändan alltid ger oerhörda kostnader på grund av de insatser som polis och sjukvård behöver göra, inte att förglömma vad som försvinner när människor inte kan gå till sina jobb rent inkomstmässigt.

Vore det verkligen inte bättre om de pengarna gick antingen i din egen plånbok eller kom barn, gamla och sjuka till godo?

En viss tröst är ändå att vissa orter tycks ha haft ett lugnt firande.

Själv hade jag en fantastisk valborg, med en dag med många nya möten och ett konstaterande att det varje år dör 7 000 människor i Sverige av alkoholrelaterade skador. Eller om man vill, nästan halva Älmhults befolkning.

media ab svd dn exp gp gp gp gp gp kvp skd skd skd skd skd nsk nsk hd hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

 1. Man vill väl ha pengar över till just valborgsfirande gissar jag :)
  Nu är jag själv nästan helt och hållet nykterist och vaknade således nykter och härligt utvilad i morse.
  Jag föreställer mig att alkoholism och höga skatter faktiskt har en koppling, i viss mån. Ju mindre pengar människor har kvar, desto sämre mår dem, och är mer benägna att ta till flaskan. Jämför ett liberalt västsamhälle med valfritt östland.

  För jag antar att du inte tycker att det är okej om man super ihjäl sig bara man betalt hög skatt för spriten. Eller bränt den själv som ofta blir resultatet.

  SvaraRadera
 2. Visst har de en koppling men det finns stora kostnader kopplade även till icke missbrukande människor, när de blir för berusade för sitt eget bästa.

  Nej det tycker jag inte.

  SvaraRadera
 3. Mjo, det är inget lätt område det här.. Svårt att motivera varför man ska tvinga människor att leva ett sunt liv och inte vara berusade om det nu är vad de vill och är deras "hobby". Bergsklättring och skidåkning är inte heller ofarligt. Trots allt klarar den stora massan av att supa utan att slåss och våldta.

  SvaraRadera
 4. FAst det är rätt få människor som skadad i de sporterna :)

  SvaraRadera
 5. Typ alla hobbys är en "onödig" lyx, och mer eller mindre farliga... förutan virkning.. det är fanimig helt ofarligt :)
  Inte lika många har skadat sig i bergsklättring nej. Men det är å andra sidan inte lika många som håller på med det.

  Det är det att jag kan inte motivera det för mig själv, att jag konsekvent ska tvinga alla andra människor att inte dricka. Det går mot allt vad jag tror på. Jag tror dessutom inte att det går. Människor kommer vara människor och göra sitt egna.

  SvaraRadera
 6. Jag hörde IOGT hålla ett föredrag för ett kort tag sen där de sa att en av deras stora mål var att skjuta upp ungdomssupandet några år, tills de är typ 20 och faktiskt får dricka. Det är lättare för någon som är äldre att hantera alkoholen pga mognad och det är väldigt få som börjar dricka i den åldern som blir alkoholister.

  SvaraRadera