söndag 1 maj 2011

1 maj

Jag tjuvstartade helgens politiska aktiviteter redan igår, som jag skrev om i En dag med många möten - 30 april i Älmhult, men ska fortsätta idag.

För ett år sen skrev jag att jag tidigare tyckt att 1 maj-demonstrationer varit lite förlegade, men att jag började ändra mig så smått.

Efter förra årets 1 maj-firande så tyckte jag det kändes lite mer hoppfullt, men efter det efterföjande valet i höstas så vet jag inte om jag hade rätt i den förhoppningen...

Men det visar åtminstone att partierna till vänster definitivt behöver synas mer och 1 maj är ett tillfälle, även om det på många sätt fortfarande är något som vänder sig mer inåt organisationen än ut mot väljarna. I synnerhet en söndag när folk riskerar vara bakfulla eller ägna sig åt andra saker än att fundera över politik.

Vänsterpartiet landet över firar 1 maj under parollen Allas rätt till välfärd, något som är oerhört grundläggande, och vill man gå på ett arrangemang idag med Vänsterpartiet så finns möjligheten på många orter från norr till söder.

Det finns oerhört många orättvisor att protestera mot en dag som den här och Josefin Brink skriver en brinnande och viktig debattartikel i Aftonbladet om att Fasa ut FAS 3:

Fas 3 har snabbt blivit en lukrativ marknad för arbetsgivare som har som affärsidé att tjäna pengar på arbetslösa. Över hela landet vittnas om arbets givare som tar in Fas 3-deltagare för att utföra ordinarie jobb utan betalning. Andra blir sittande sysslolösa medan pengarna tickar in till företaget.
I dag är det så många som 26 000 som blivit hänvisade till denna slutstation och antalet väntas stiga med flera tusen bara i år. Arbetsmarkandsminister Hillevi Engström lovade i veckan att se över de allra värsta missförhållandena i Fas 3. Det är bra, men det räcker inte.

 
Vänsterpartiet anser inte att oavlönat arbete hör hemma i arbetsmarknadspolitiken. Vi vill därför helt avskaffa Fas 3. De tusentals människor som utnyttjas som obetald arbetskraft kan, med rätt insatser, hitta tillbaka till arbetsmarknaden. Långtidsarbetslösa är ingen homogen grupp, och därför behövs flera vägar ut ur Fas 3 och vidare in i arbetslivet. Vi satsar därför brett på olika insatser.
Vi vill inrätta 10 000 övergångsjobb för Fas 3-deltagare. Deltagaren får en anställning som pågår i högst två år med lön enligt kollektivavtal. Steget från Fas 3 till övergångsjobb är ett steg från stigmatisering till värdighet, från gratisjobb till riktig lön.
En fullständig grund- och gymnasieutbildning är helt nödvändigt för att hitta jobb idag. De Fas 3-deltagare som behöver komplettera sin utbildning ska därför få möjlighet att läsa in grundskola eller gymnasium. Vi vill också satsa på fler platser i yrkeshögskolan och de som redan har en högskoleutbildning ska kunna göra de kompletteringar som behövs för att hitta ett jobb.
Arbetsmarknadsutbildning leder i stor utsträckning till varaktig anställning eftersom den riktas in på områden där det riskerar uppstå flaskhalsar och brister. Vi vill därför  utöka antalet platser i arbetsmarknadsutbildningen. Lärlingsanställning är ett annat bra alternativ för den som vill lära sig ett nytt ­yrke. Vi vill därför inrätta anställningsstöd till lärlingsanställningar för dem som lämnar Fas 3.
Jag har varit inne på liknande tankegånger flera gånger förut, att det behövs utbildningar för de som har svårt att få arbete, inte ren förvaring i brist på annat, som dessutom sköts om av företag som inte har intressen av att få bort människor från FAS3 till reguljärtarbete, eftersom de i längden inte tjänar på det själva.

Det går inte att lura sig själv att vi under de senaste åren gått framåt varken vad det gäller jämställdhet eller arbetslivet och det känns som om det är på många punkter samhället gått baklänges och drabbat många grupper som var utsatta redan innan.

media dn exp exp exp exp exp exp nsk ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp svd svd svd svd svd svd svd gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp sr dag dag dag dag skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd hd hd hd hd hd hd hd smp  nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar