lördag 7 maj 2011

Högerns Sverige - Ett land med lön du inte kan leva på

Det senaste inlägget här var det om Lögnerna kring FAS3 och det här knyter definitivt an till det ämnet också.

Susanna Alakoski sågar fullständigt svenskt näringsliv och alla deras företrädare jäms med fotknölarna i sin debattartikel Svenskt Näringsliv vet ingenting om fattigdom, som svar på en av deras företrädares utspel om sänkta löner för de fattiga barnens skull.

Det är lika illa när Almegas VD hävdar att löneökningar till alla är en styggelse. Det känns som om vi genast är tillbaka till 1800-talets lönepolitik, där vi inte alls bryr oss om hela samhället, utan enbart några få redan välbetalda.

Det är lite svårt att han inte alls verkar intresserad av att det, även för de företag han och människor från Svenskt Näringsliv representerar, försämrar försäljningen om man inte höjer människors löner.

Om välbetalda människor får mer pengar, så sparar de i högre grad. Människor med mindre inkomster har ofta ett uppdämt behov av varor de behöver, men inte har råd, att köpa. Får de mer pengar så förstör de mer pengar, vilket gör att företagsamheten rullar på mer.

Som Alakoski säger i sin artikel så är det oerhört illa när människor verkligen jobbar, men lik förbannat är fattiga. Där finns ett stort orättviseproblem och det finns fler poänger med att inte ha för stora löneskillnader.

En av de enligt mig viktigaste är att samhälle där det inte finns stora inkomstskillnader är att det är ett lugnare och tryggare samhälle.

Det är ingen slump att det är mer våld, mord och droger i samhällen där det finns stora grupper som lever på väldigt lite pengar. Det är ingen slump att det i länder, även i-länder, finns betydligt fler utsatta barn som far illa, eftersom föräldrarna varken har tid, råd eller ork att umgås och uppfostra dem, eftersom deras löner är så låga att de måste ha två jobb och jobba mer än heltid för att få ekonomin att gå runt.

Det blir mer och mer uppenbart att det finns starka krafter i Sverige som vill till det hållet igen, tillbaka till ett sätt som vi inte varit vana vid på lång tid i Sverige.

Ett exempel är att om vi nu haft ett lönestopp för de sämst betalda på tio år som föreslås av Almegas VD så hade de sämst betalda haft 11 000 kronor i månaden. Det önskar jag att alla med höga löner och de åsikterna försökt leva på idag. Som Per Bardh säger så måste det vara självklart att en heltidslön är något som går att leva på.

Att Moderaterna säger sig ta strid om jobb och fattigdom är bara ett skämt som inte går att ta på allvar...

Istället vore det bättre om man insåg att t ex FAS 3 snarare konkurrerar ut möjliga jobb och att den totala bristen på jakt på försvunna skattepengar skapar hål i välfärden.

Det vore en sak som hade varit ytterst önskvärt att se näringslivstoppar och regeringens högsta ministrar argumentera för, för det skapar orättvisa även för företagarna.

media gp gp ab ab ab ab smp skd svd svd svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

  1. Endast en högerkapitalistisk moderat jublar när fjanten Reinfeldt talar om hur förbannat duktiga och självgoda regeringen är. Jag äcklas av dessa uppblåsta blå muppar som tror att "folket" beundrar dom. Vi har alla sett baksidan av kapitalisternas vision av välfärd och omsorg, sparka på de svaga i smhället och öka klyftorna. Jag blir äcklad av att det finns människor som ser högerkapitalisterna som Sveriges framtid.

    SvaraRadera
  2. Det är väl tur att lågavlönade fått en rejäl skattsänkning under Alliansen?Hade ditt parti fått bestämma hade det inte skett.

    SvaraRadera
  3. Alex - Även du vet att det är de högavlönade som fått mest pengar tillbaka på de skattesänkningarna.

    SvaraRadera