måndag 30 maj 2011

Och det missnöjet lär öka...

Jag noterar att svenskar är mer missnöjda med välfärden än sina nordiska grannar och är minst nöjda med sjukförsäkringar, barnomsorg, skola, pensionssystem, socialbidrag och arbetslöshetsersättningar.

Det är knappast förvånande att så är fallet, med tanke på hur mycket som skurits ner på de områdena till förmån för skattesänkningar, jobbskatteavdrag och rut- och rot-avdrag... Något som indirekt drabbar ungas psykiska hälsa. Men Kd vill ju satsa på den nu, så kommer de att försöka nå till roten av det onda eller vill de bara bota symptomen?

Sen är inte SEB, som ligger bakom debattartikeln i dagens DN någon neutral aktör som talar för allmänhetens bästa, utan snarare någon som ser en möjlighet att tjäna pengar på det här:


Det är uppenbart att svenskarna inte är nöjda med det som erbjuds dem. Skillnaden mellan vad skatteinkomsterna kan bära och vad folk önskar få ut är stor. Och den skillnaden kommer att växa framöver när försörjningsbördan blir tyngre och kraven höjs med en åldrande befolkning.
Svaren tyder på att många svenskar är redo för en fördjupad diskussion om glappet mellan kraven på välfärdens institutioner och vad de förmår att leverera. Välfärdsstudier från SEB och andra visar att det kan finnas en ny grogrund för ett sådant samtal. Undersökningar visar att svenskarna prioriterar välfärden så högt att de kan tänka sig att komplettera offentliga system med egna lösningar för att få större trygghet inför arbetslöshet, ålderdom och sjukdom. Inte för att svenskarna på ideologisk grund dömer ut offentlig finansiering av välfärden, utan för att önskemålen är större än vad det allmänna erbjuder.(Fetningen på slutet är min egen).

Ett naturligt förslag för den som verkligen värnar om välfärden och tryggheten är att se till att den kommer alla till del, vilket det knappast gör när det gäller privatfinansierade lösningar. De som har råd att betala för dem är de som redan har tillgångar, bäst hälsa och högst lön och är i minst behov av extra försäkringar. En utslagning som nu kommer att börja redan från låg skolålder...

De som däremot  är någon av de som redan har de lägsta möjliga lönerna och som Timbro tycker ska ha ännu lägre löner, kommer naturligtvis aldrig ha råd med privata försäkringar. De lägsta lönerna enligt avtal som jag känner till är på ca 13 800, vilket knappt är möjligt att överleva på, om du bor själv och inte har turen att hitta ett boende som är väldigt billigt och ligger nära din arbetsplats.

Anders Svensson konstaterar att det finns många länder i form av Grekland och Portugal som har betydligt lägre lägstalöner än Sverige, men som ändå har betydligt högre arbetslöshet och att motsatsen råder i Tyskland, Sverige, Danmark och Norge som har högre löner.

Det är med andra ord inte så konstigt att många blir nostalgiska och blickar bakåt inom politiken, när det gäller att suga ut de med minst inkomster och möjligheter, trots att ekonomin går lysande i landet.

Dessutom så har jag svårt att se att man inte skulle kunna få samma effekt genom att sänka de högsta lönerna istället. Det kommer dessutom att drabba färre personer, om man ger dem samma procentuella sänkning som man tänkt ge de med lägst lön. Det finns ett större uppdämt behov av att spendera pengar hos de som haft lite pengar under längre tider och finns en sammantaget större köpkraft.

Till sist så kan jag notera, igen, att sd skiter i demokrati och mänskliga rättigheter, så fort det inte gynnar deras egna agenda, när de uttalar stöd för Rysslands övergrepp på sina grannländer.

media ab ab ab exp exp ab gp skd skd nsk nsk hd hd dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd svd svd svd svd svd svd svd svd dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

 1. Om jag börjar med slutet så har SD rätt i att Sverige inte bör ställa sig på kant med Ryssland. Vi behöver Världen, inte enbart den arabiska halvön. Att hålla sig väl med våra närmaste grannar är av yttersta betydelse. Vi har som alla vet inget försvar kvar som är värt namnet och är extremt sårbara för politiska sanktioner. Och strängt taget ska det heder åt de politiker som vågar ha en annan åsikt, trots att de motarbetas i press och av det politiskt godtagna etablissemanget. SD talar om var de står, Svenska politiker i övrigt gör det inte. Utan vänder sig hit och dit allt efter vad som är mest opportunt!

  Var är förresten de demokratiska rättigheterna för dem som röstade på SD som Ohly efter sista valet spottade i ansiktet, genom att nästan lova utomparlamentariska metoder för att få bort dem som de hade valt in i Riksdagen? Eller varför inte den totala oviljan att prata med företrädare för en icke föraktlig del av väljarkåren (större än kommunisterna, V eller vad de vill kallas)

  Sedan till "Demokrati" och "mänskliga rättigheter" som inte är samma sak och absolut inte överallt. Det som vi i Sverige t.ex. ser som en mänsklig rättighet för alla kvinnor, ser man i länder som styrs av Koranens bokstav, som något fullständigt otänkbart. Ändå slåss vi för "demokrati och frihet i Libyen". Sverige måste sluta vara selektiva i sin utövning av mänskliga rättigheter. Både när det gäller inre angelägenheter och dem som vi stödjer medan vi är "neutrala i krig och alliansfria i fredstid!"

  Var är de mänskliga rättigheterna för dem som misshandlades efter valet 2010, eftersom de misstänktes ha röstat på SD och som Reinfeldt sedan lakoniskt kommenterade med att "om man skapar ett vi och dom samhälle, får man räkna med att råka ut för sånt!"

  Inse att inse att mänskliga rättigheter, inte överväger allmännyttan i Sverige heller. Det vore alltså hög tid att Sverige visar att man lever som man lär och inte kastar sten i glashus.

  SvaraRadera
 2. Så vitt jag vet är misshandel m m ett brott som polisen och domstolarna tar hand om.

  SvaraRadera
 3. Rekommenderar följande artikel: http://expo.se/2011/ett-parti-som-tar-latt-pa-demokrati_4099.html

  SvaraRadera
 4. Du och dina one liners..
  Misshandel tar polisen hand om ja. Men tycker du Reinfeldts uttalande var bra?
  "om man skapar ett vi och dom samhälle, får man räkna med att råka ut för sånt!"
  Sug på den lite, han propagerar alltså för våld mot politiker i Sveriges riksdag.
  Eller Ohly som skulle utvisa Jimmie. Det är ju "ni" som hetsar upp en stämning. Men det mest skrämmande är att ni inte förstår det, du förstår det inte. Ni tar väldigt lätt på politiskt våld.
  Tycker det är helt vansinnigt att du sväljer allt som står i den länken du gav, självklart har SD en utrikespolitik. Men du lär ju inte hitta något om den på Expo.

  Och om jag vore vänsterpartist skulle jag nog inte gapa för högt om SD's stöd till Ryssland, har ni helt glömt bort att det fanns ett Sovjet en gång i tiden? Behöver jag säga mer?

  Jag vet inte exakt vad Sandstedt's förslag går ut på, har inte tagit ställning så jag kanske inte alls håller med. Men utrikespolitik är det. Men vad jag vet är att det är en väldigt komplicerad fråga som typ 95% av Sveriges befolkning tar ställning till efter 5 minuters betänketid. Du vet, det finns en del terrorister där borta..

  Vänsterpartiet verkar bli mer och mer av ett stödparti till Moderaterna i fler och fler frågor.
  Kriga i Libyen säger Moderaterna och Ohly osäkrar bössan på stört, alla hakar på.
  Och ni sitter och undrar varför ni tappar väljarstöd. Åh vad jag längtar tills nästa valvaka.

  SvaraRadera
 5. Jag undrar om en majoritet av Vänsterpartisterna var för att vi ska engagera oss i Libyen? Jag tror inte det, även om jag personligen var för det.

  SvaraRadera
 6. Hehe, byt ut "krig" mot "engagemang" så går det utmärkt att skicka JAS-plan. Väldigt bekvämt..

  SvaraRadera