fredag 8 juli 2011

Alliansens olika ansikten

Det känns som att det är lite låg nivå på retoriken, när man väljer att lansera en Juholtsajt från moderaterna, för att visa att han är ekonomiskt oansvarig... Tala om att man har tappat tron på sin egen förmåga som parti att övertyga människor utifrån sin egen politik att man själv är de som känner ansvar...

Ska man tala om bristande ansvar hos motparten, så sågas regeringens friskoledirektiv och den får ändå ses som en viss förbättring med hur det varit tidigare, där det gått att på mycket kort tid tjäna stora summor pengar, som inte beskattas alls, på våra skattepengar tack vare den moderata politiken.

Annat är det med borgerligheten som styr i Älmhults kommun, som nu får ta över satsningen på Orangeriet och kunskapscentrumet, som inte var tänkt att det skulle drivas i kommunal regi, men som från första början var en vansinnessatsning som så här i efterhand känns mycket svår att förstå att någon kunde låta sig luras till att tro på. (Jag har skrivit mer utförligt om det i Ett dåligt beslut på både lång och kort sikt och Det blir knappast bättre).

Jag kan i sak förstå och tycka om att man från kommunalt håll satsar skattepengar både för turismen och för de egna medborgarna, som det handlar om i farsen som ska sättas upp på gamla Silverdalsområdet. Det handlar om, i sammanhanget, rätt små pengar. Inte tiotals miljoner kronor som orangeriet. Det går att någonstans se som samma typ av kärnverksamhet som att skolelever och deras kunskaper ska hålla en bra nivå. (Jämför exempelvis med grannkommunen Ljungby som har haft mycket artister i deras hembygdsparker som dragit mycket folk, som är en kul satsning även Älmhult borde ta efter).

Fast det är ju oerhört märkligt att se att den borgerligt styrda maxialliansen går in med pengar i det här, när de så ofta, både i Älmhult och på andra ställen, gärna anammar att låta privata intressen driva vad som brukar vara kommunal verksamhet. Något deras moderpartier normalt sett inte alls verkar tycka bra om.

Jag rekommenderar även Gustav Fridolins text Vi måste lyssna på företagen på opinionssidan hos SvD. Det är något som Vänsterpartiet periodvis varit rätt dåliga på att göra, men ibland har det glimtat till, även om det fått för kort medieuppmärksamhet, trots att Vänsterpartiets företagspolitik är mer populär än alliansens.

Att låta bli att satsa på t ex järnvägarna har gjort att Ikea i Älmhult har fått problem att få fram både varor och anställda i tid, vilket borde gälla många företag och jobbskatteavdraget gynnar mest de som är mer välbetalda, vilket i högre grad sparar pengar istället för att spendera dem. Jämför med människor som levt ekonomiskt begränsade en tid, de har alltid ett uppdämt behov av att köpa saker och får mer snurr på företagsamheten än de som sparar pengarna.


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab exp exp smp exp exp exp gp gp nsk nsk dn dn dn dn dn dn hd hd smp smp smp svd svd svd svd kvp dag skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

 1. 1. Är juholtsajten lika låg nivå som oppositionens tvättomat innan valrörelsen?

  2. Politikens egen StandUp-kung är ekonomiskt oansvarig eftersom han likt socialdemokratisk tradition tror att pengar är bara att trycka nya om de tar slut, alterativt kan man ta lån. Dessutom är den tillväxthämmande. Den enda i opposition som förstått vikten av att sysselsättningen och att näringslivet fungerar är Fridolin. Ändå är hans politik vacklande då den bara gynnar storstäderna.

  3. Birag är aldrig en hållbar grund för utveckling och tillväxt.

  4. Järnvägen skall hålla en rimlig kvalité. MEN, bilen är det färdsätt som är absolut bäst och populärast. När bilarna helt eller till större delen kommer drivasdrivas av el eller andra gröna bränslen. Vem kommer då vilja åka järnvägen? Ingen mer än pendlarna, men eftersom den politik som nu förs utarmar landsbygden, blir det färre och färre som kommer vilja bo där, så även dessa resenärer blir färre. VEm blir hängd för miljardsatsningar på en järnväg ingen åker på?

  SvaraRadera
 2. 1. Inte sett den.
  2. Inte alls. Googla lite på vänsterpartiet och företagsamhet så får du se att de lagt ett av de absolut mest populära förslagen bland företagare överhuvudtaget enligt organisationen Företagarna.
  3. Det kan det vara beroende på var pengarna går till. Så vitt jag vet är även skattesänkningar en form av bidrag.
  4. Ingen som åker tåg? Nu skojar du väl ändå? Det är fler än någonsin, i synnerhet i storstadsområdena, som åker med rälsbunden trafik.

  SvaraRadera