onsdag 27 juli 2011

Järv Utter Przewalskis Vildhäst Tadzjikiskt Stäppfår Snöget Nordens Ark 2011

De sista djuren jag skriver in var de som det blev minst antal bilder på och de har inte nödvändigtvis mycket annat gemensamt, utöver att det kändes onödigt med så få bilder att skapa helt egna sidor för dem.


Först är Järven, som är en av Sveriges 5 stora rovdjur och Europas största mårddjur. Tidigare har det varit skottpengar på järv, men den är fridlyst sen 1969.

Uttern är även den ett mårddjur, och släkt med Järven. Utöver att vara smålands landsskapsdjur, så är den även, likt Järven, väldigt nyfiken och vaksamt. Inte utan en hel del charm under de minuterna vi såg den.Den enda kvarvarande vildhästen är Przewalskis Häst, som har varit utrotad från det vilda och bara funnits i djurparker. Men numera har ett litet antal planterats ut igen i en mongolisk nationalpark.


En del djur är onekligen märkliga i var de har funnit sin nisch att leva inom. Tadzjikiskt Steppfår lever i bergstrakter som är så ofruktbara att det aldrig blir många steppfår inom ett och samma område.


Det sista djuret här är Snögeten, som har täckhår som isbjörnen, som är ihåliga och fyllda med luft, för att inte frysa i sitt naturliga habitat. För närvarande är det ett av rätt få djur på Nordens Ark som inte anses vara hotade.Första inlägget till Nordens Ark-besöketInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Lyckades ni pricka in en uttermatning eller hade ni bara tur? Uttern visar sällan upp sig nämligen. :) Tyvärr, för hur fina är de inte?

    Och angående snögeten så lyckades man få ordning på den vilda stammen, så därför är den inte hotad längre och NA har hållt på o avveckla sina getter ett tag nu eftersom de tack och lov inte längre behövs hållas. :)

    SvaraRadera
  2. Jag tror vi kom dit en kort stund innan det skulle vara uttermatning, så jag vet inte om de visste det och därför började röra sig? Det var inte jättemånga minuter man såg till dem och vi hade varit där någon timme innan och då såg man absolut ingenting.

    Det är skitkul när de kan sluta ha vissa djur för att det ordnat sig på deras naturliga levnadsplatser :)

    SvaraRadera