tisdag 26 juli 2011

Sverigedemokraterna - Norske attentatsmannens teorier om världen

Jag tror helt uppriktigt att dådet i Norge kommer att få betydligt fler och mer långtgående konsekvenser än någon, i synnerhet attentatsmannen och hans meningsfränder från sd och ännu längre högerut, trodde. Jag tror det här kommer att bli ett dråpslag för extremhögern, dit jag räknar även sd med bred marginal.


Det finns inget som kan göras som väger upp så många oskyldigt mördade människor. Men samtidigt så kan man inte låta så många människor ha dött totalt i onödan, utan man hedrar bäst deras minne med att föra en en politik, inte bara som politiker utan även som privatperson, som är klart och tydligt emot extremhögerns förhatliga budskap. Tala om när din motståndare agerar som massmördaren i Norge om invandrare.


Anledningen till att jag tror det börjar gå åt helvete rent för extremhögern är att det nu blir så tydligt att partier som sd i Sverige inte klarar av att hantera det som händer. För en gångs skull så fylls inte kommentarerna till tidningsartiklarna på samma sätt med deras budskap. Flera av deras politiker visar tydligt sin fördomsfullhet och hur fel de har när man utgår från att världen är enkel att förstå, lika enkel som deras budskap, när den i själva verket är komplex.


Värst av alla så här långt är naturligtvis Kent Ekroths tvärsäkerhet om vem som utfört dåden, som jag berättade om i När ska ni ta ansvar för grunden ni lagt och Alla visa män - Rensa er egen häck, som han inte var ensam om.


Värst av alla var, och här länkar jag för första gången direkt till ett inlägg till en sd-blogg, sd:aren Erik Hellsborn i Massakern är ett resultat av mångkulturen (kommentera gärna där men uttryck er väl och fall inte ner i sd-retoriken med hat), där han lyckas med konststycket att få händelserna i Norge att bli invandrarnas fel det också... Det finns även en artikelintervju med honom på hn.se.


Han tillhör en av de som absolut inte vill ta ansvar för grunden han själv varit med om att lägga, genom att själv, även i det här blogginlägget, fortsätta att gynna den här typen av attacker.

Jag tror det är så att folk nu har insett vilka de är och varifrån de kommer och att deras politik stödjer våldsamma aktioner mot oskyldiga människor.

Naturligtvis så borde även det andra konservativa partiet få en släng av skopan, där en ung kristdemokrat från mitt län säger samma typ av sak som Kent Ekeroth och tar för givet att det är en attack från islamister på ett mycket tidigt stadie där det mycket väl kunde vara till och med en olycka.

Det går att notera att sd var sista riksdagsparti i landet som uttalade sitt stöd för offrena i Norge och de har tagit väldigt lång tid på sig att reagera alls och framförallt agera mot sina partimedlemmar som uttalat förståelse för händelserna.

Det är ingen slump, eftersom de själva inser vilka kopplingar till dem själva som finns till attentatsmannen.

I övrigt konstaterar jag att det var rätt tänkt av rätten, som inte låter terroristen få ha rättegången öppen inför allmänheten, för att få en chans att göra det han vill, få sprida sitt budskap vidare.

Läs även Sverigedemokraterna - En barnkammare för terrorismenAtt sverigedemokraterna tycker som Breivik vet vi och Breiviks hat delas av fler än vi tror:

Det är inte svårt att tänka sig hur reaktionerna varit om vapnen i stället hittats hemma hos en ­radikal islamist i någon förort. Åtalet hade raskt sorterats in under den svenska terrorlag­stiftningen.
I fallet med den 28-åriga nazisten stannade ­domen vid grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Anledningen? Det svenska rättsväsendet menade att det ­inte fanns några tydliga planer för hur vapnen skulle användas, därför var det inte terrorbrott.
Det ansågs för osannolikt att ­någon skulle ge sig på människor bara för att de ställer upp på ­demokratiska värderingar.
Efter terrorattackerna i Norge vet vi bättre.
Den norske terroristen Breivik hämtar inte sitt tankestoff från vit makt-miljön, som ­nazistorganisationen ovan. Men han har fått sin inspiration från en växande högerextrem ideologi där muslimer pekas ut som det ­stora hotet mot den västerländska världen.

Trenden hos politiker och myndigheter har, trots denna växande extremistmiljö, varit att hårdgranska de islamistiska rörelserna i Sverige och övriga Norden.
Arbetet har inte varit onödigt, men samtidigt som staten riktat sitt öga mot våldsbejakande radikala islamister har potentiellt farliga individer inom den högerextrema miljön hamnat i skymundan. Breivik är inte någon ensam galning.
Att avfärda honom som en ­psykiskt sjuk och isolerad gärningsman vore bekvämt. Motsatsen, att han är en liten del av en helhet, är betydligt mer ­skrämmande. Men så är det. Den muslimhatande ideologin, som för Breivik legitimerat steget att ­skrida till handling, delas av många.

...

Högerpopulistiska partier som när hat och förakt finns i princip överallt. Deras inflytande växer. I Ungern ordnas paramilitära demonstrationer mot zigenarbrottslighet.
I Danmark ska alla invandrare utvisas så fort de dömts för ett brott.
I Finland fick Sannfinländarna, ett parti där flera ledande medlemmar kämpar för att hålla olika folkgrupper separerade från varandra, nästan 20 procent av rösterna i senaste riksdagsvalet.
Varningsklockorna har ringt längs resans gång. Expo har i över 15 år arbetat med att sprida kunskap om hotet från ­extremhögern, så väl hotet från vit makt-rörelsen som den högerpopulistiska islamhatande miljön.
Samhället står inför en enorm utmaning, såväl individer som offentliga institutioner.
Alla måste samverka för att skapa ett inkluderande samhälle där ingen människa utmålas som sämre än någon annan.

Läs även Internet filtrerar fram hat och fundera över hur Svenska Dagbladets Per Gudmundson är en del av det som filtrerar, både i papperstidningen och nätet (där i värre form då tidningen är dåliga på att moderera extremistkommentarer och gärna tar bort mot texten kritiska kommentarer). Ett exempel är hans blogginlägg Norge under attack, där han lägger fram mycket ord kring att han tror det är relaterat till islam och inte alls har något kritiskt tänkande kring det, och påminner om flera olika sd:are i hur han resonerar.

Expressens ledarsida skriver en mycket bra text kring det här, i Sd:s ansvar:

Den 15 juni 2009 publicerade riksdagsman Kent Ekeroth (SD) en artikel av en antiislamistisk skribent, Daniel Greenfield, på sin blogg. Rubriken lyder "Islams osynliga krig". Tesen är att islamistiska terrorister bara är "toppen på ett stort mörkt isberg".
Terroristerna är soldater i det synliga kriget. Men "det osynliga kriget förs inte med pistoler eller bomber. Det utkämpas med resonabla ledar-artiklar, med kostymer och väl- signelser, med leenden, handslag och försäkringar."Det osynliga kriget är värre än det synliga, för det osynliga kriget är "det tysta hot som fastställer villkoren för fred. De 'moderata muslimerna' som verkar rimliga och som kommer med en gåva - budskapet att fred är möjligt så länge lämpliga eftergifter görs. (...) Och om dessa eftergifter inte görs, kommer det synliga kriget att följa. Det kommer att bli upplopp, bombattentat, knivhuggningar och beskjutningar."En moderat muslim är alltså farligare än en terrorist. Om en muslim säger "kan vi få ett fläskfritt alternativ i matsalen" tolkas det av Ekeroth & Co. som ett förtäckt hot: "Lyd oss, eller så bombar vi er".
...
Däremot är det ett faktum att SD på många sätt har samma världsbild som Breivik. Och de måste ta ansvar för den världsbild de förmedlar, för sin politik. SD:s islamofoba kålsuparteori är brutal och brutaliserande. Den fråntar personer med muslimsk bakgrund deras mänsklighet. Muslimer framställs inte som människor (se SD:s valfilm) utan som en ond organism, en massa. Massa, som i "massinvandring".Kvart i fem i fredags, knappt två timmar efter bomben i Oslo, twittrade riksdagsman Erik Almqvist (SD), till Kent Ekeroth: "Oavsett vem - Norges sak är vår & iaf jag räds inte vedergällning. Terrorism bekämpas med styrka inte svaghet."Riksdagsman Almqvist var uppenbarligen redo att göra gemensam sak med Norge, gå med i kriget mot islam, dra på sig uniformen. Och han har varit redo länge. Den 3 mars 2010 skrev han: "Jag ser inte bara undfallenheten för islam som det största hotet sedan andra världskriget. Jag ser islam som det största hotet. Sedan Hedenhös."
Personligen tror jag inte att sd är det farligaste hotet sen Hedenhös. Men deras retorik, och att så många, även erfarna skribenter och politiker som inte delar deras åsikter i hög grad, har fallit i deras retoriska fälla är beklämmande och gör dem betydligt farligare än de är och större än vad de någonsin kommer att bli sett till antalet röster de får.

Det är dags att med ord svara emot, för oss alla på den goda sidan av politiken.

media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd  svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk nsk nsk  nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

11 kommentarer:

 1. Mja, nu var det inte bara Sverigedemokrater som trodde att det var islamister som låg bakom bombdådet, även dina meningsfränder Jinge och Svensson var snabba ut med sin "islamofobi" ;)

  SvaraRadera
 2. Jinge läser jag inte men Svensson har jag missat att han var så tvärsäker på att det var islamister.

  SvaraRadera
 3. Jag förstår inte varför du menar att SD:s retorik är värre än den hos ett fåtal unga invandrare som visar uppenbar förakt mot svenskar, och även sådana utlänningar med annat ursprung och världsbild. Det är viktigt att kritisera båda sidor innan saker och ting ställs på en sådan spets att vidare debatt mellan de som faktiskt ser sig påverkade av besluten blir omöjlig. Det är ju detta som målet med dåden i Norge måste ha varit, att göra debatten omöjlig för att motivera ett kallt krigstillstånd. Men, det är viktigt att kritisera båda sidor. Alla måste ta och ge. Vi har alla skyldigheter mot vårt samhälle. Jag är invandrare. Jag är också trött på att de rödgröna har varit så dåliga på självkritik gällande hur invandringen och integrationen går till. Nej, den funkar inte. Svenskarna (inklusive de med rödgröna sympatier) har flytt Rosengård, och jag vill av samma skäl inte själv bo där. Att jag kanske skulle få bo nära Zlatan är inte exotiskt nog - jag är inte sportintresserad. Och vad är Rinkebysvenska? Ett galant sätt att befordra ett misslyckande. Varför inte hylla de utlänningarna som faktiskt lärt sig bra svenska istället? Ibland besöker jag min släkt i Malmö. För dem är Rosengård ett exempel på ett misslyckande. De vill inte bo där heller, och eftersom de har jobb, så slipper de. Min släkt vill nämligen jobba, och vill man, så kan man, även om det är inte är ett drömjobb. Deras svenska är brukligt för deras jobb, och sociala liv. Det gäller att vara ödmjuk inför livet, istället för att vara en arrogant tiggare. Varför inte hylla arbetande utlänningar också? De rödgröna har förlorat de senaste valen på att vara de arbetslösas parti, inte de arbetandes. Det är så ni uppfattas, oavsett om ni vill, eller om ni ens vill tro det, eller inte.

  Jag röstar inte på SD, men varje gång jag ser hur problemen sopas under mattan och politiseras får jag lust till rösta på dem. Det är många som känner så, både bland utlänningar och svenskar jag känner. Resultatet är att den viktiga och sakliga debatten uteblir. Man får istället laserturkar och lasernordmän som har en oacceptabel bild av vad som är lag, och vad som är rätt, och är redo att, till en början bara i ord, ta lagen i egna händer.

  I mina ögon hade den norske terroristen lika lätt kunnat anta en militant vänstervy av världen. Det är ingen skillnad på extremhögern, extremvänstern, eller islamisterna - alla extremister påtalar bara sitt, saknar självkritik, och drar till sig psykfall som inte klarar av att bli kritiserade själva.

  Skälet till att jag överhuvudtaget skriver här är att jag har, och alltid har haft, starka sympatier för (V). Men ni har fortfarande inte vunnit min röst - ni är fortfarande inte bra på det. För att ändra på åsikter man inte gillar måste man ju se till att grunden till dessa åsikter försvinner. Samtidigt är åsikterna, förutsatt att åsiktsfrihet råder, en sann övergripande vy över ett samhälle. Den bilden inbegriper åsikter vi inte gillar, och åsikter är sällan obefogade. Av denna anledningen stör jag mig på varje försök till att tysta ner och frysa ut åsikter, även sådana åsikter som jag själv inte gillar. Det finns problem i varje samhälle, inklusive ett som är multikulturellt. Ett multikulturellt samhälle, till exempel, hotas av krafter som vill tillintetgöra det, och krafter som vill tillintetgöra förutsättningar den bygger på. Invandrargrupperingar och sociala strukturer som uppstår i ghetton (för det är ghetton, även om vi kallar det något finare, och ingen får heta städare, utan lokalvårdare) är ett lika stort hot mot multikulturen som konservativism. Varje social struktur som inte inbegriper gemene svensk är ju omöjlig att förankra hos gemene svensk.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med om en sak, extremister har mer gemensamt med varandra än övriga, oavsett om de håller på med vänster-, höger- eller någon annan form av extremism.

  Det viktiga är inte att hylla de som lärt sig bra svenska eller inte, för hur skulle det då gå för drottning Silvia? Nä det viktiga är att lyfta fram de som gör något bra, vilket görs. Men när det görs med en invandrare så kommer genast gnäll över det ändå eftersom de bedöms efter annan måttstock enligt sd-anhängarna...

  Jag har både jobbat och umgåtts med invandrare från minst 20 olika länder, inklusive muslimer från flera olika länder. Jag har aldrig träffat någon, utöver yngre svenskar med alkistendenser, som inte vill ha ett jobb och en inkomst, gärna ett fast jobb.

  Och jag har dessutom bott i Malmö och träffat och jobbat med många av dem där. Din och dina släktingars bild stämmer inte som generalisering. Däremot finns det idioter överallt.

  SvaraRadera
 5. Den generela bilden av invandrare du har är inte lik min, därför att vi inte har träffat samma invandrare :D. Jag är ganska säker på att du inte har träffat sådana med mer kriminella tendenser. Och de som du har träffat har förmodligen inte bemödat sig att leta upp sådana åt dig heller. Förvisso, mina släktingar har inte heller bemödat sig introducera mig till sådana, men om man går på fester som anordnas av utländska föreningar för utlänningar som talar samma språk, som till exempel nyårsfiranden, eller musikband, då träffar man på en del man önskar man aldrig träffat. Det finns en undre värld där, och den är mörk. Det är den som jag stör mig mest över, och det är den som skulle söka upp mig även om jag inte söker upp den, och den är ansluten till ungdomsgäng och "gangsta wannabes" som växer upp i mer eller mindre lyckad organiserad brottslighet. Där förlorar det utländska sin charm. Dessutom så finns det en kriminell kedja som drar in torpeder, utpressare och liknande till Sverige. Jag förstår att du blev besparad den bilden. Jag skulle inte öppna en restaurang i Malmö dock. Det har jag mycket god anledning till - jag skulle väldigt snart finna mig i att några av mina "landsmän" knackar på dörren och fixar ett muntligt försäkringskontrakt åt mig. I Malmö kan det väl finnas tiotusentals invandrare. Tyvärr så skulle jag bli upphittad av just de två-tre jag inte vill ha att göra med. Och jag har träffat på sådana som är nöjda med at smuggla alkohol åt yngre svenskar med alkistendenser och fylla på resten av sin ekonomi med socialbidraget. Varför svenska tonåringar inte smugglar själva är ett mysterium. I min bekantskapskrets är det ungefär två av tio som är nöjda med att inte jobba. De umgås inte så bra med invandrare som jobbar. Vi brukar inte ha lika mycket tid som de, och vi slösar inte den på dem när vi har det.

  Ja, jag menade inte att man inte ska hylla de som gör något bra. Jag menade att man ska se positivt på integreringen i samhället i övrigt, och språket var ett exempel. Jag förbehåller mig åsikten om drottningen. Det är ju inte så att hon jobbar heller.

  SvaraRadera
 6. Jag är nog inte lika optimistisk i din syn på hur attentaten kommer påverka extremhögern - jag hoppas dock du har rätt!

  Jag skulle snarare hävda att det är sorgligt att konstatera att historien upprepas än en gång.

  Under den ekonomiska krisen på 30-talet så skulle man hitta en syndabock och man fann en hel religion (som man försökte göra till en ras) när de verkliga skyldiga var ett antal bankirer som skuldsatt Tyskland efter WW-I.

  Därefter började man först rensa ur och skrämma dem som tidigast såg igenom den nationalistiska rörelsens lögner och också hade alternativa förklaringar och lösningar på krisen, nämligen kommunister och socialister (mha av bolsjevikhotet). Först därefter försökta man rensa ur judar, romer, handikappade och psykiskt sjuka.

  Det är mycket tydligt att vi inte lärt av historien och se tendenserna och agera i tid – bäva månde världen...

  …såvida vi inte lyckas styra om debatten till de verkliga orsakerna till den ökade främligsfientligheten i hela Europa. Gå i polemik med SD fungerar inte, därtill verkar de allt för bra retoriker och välorganiserade, utan skapar bara ett vi och dom (dvs humanister-demokrater vs nationalister-rasister) som förstärker skiljelinjerna samt ger dem publicitet.

  Det vi sanna demokrater kan göra är att peka ut de verkliga orsakerna till arbetslösheten och skuldkrisen i Europa – ja, jag ser det som vår plikt!

  SvaraRadera
 7. Alltid Rött Alltid Rätt skrev:
  "Jinge läser jag inte men Svensson har jag missat att han var så tvärsäker på att det var islamister. "
  http://goo.gl/QZNXS
  "Sannolikt handlar det om ett terroristdåd och om terrorister med muslimskt ursprung och motiv---"

  Jag vet inte varför du inte läser Jinge, men om det är för hans lustiga åsikter (som ju baserar sig på samma värderingar som dina ;) är lite extrema så tycker jag inte att du bara ska hålla dig till informationskällor som tycker som du. Man blir lätt lite inskränkt om man bara hämtar stoff från sina likar :P

  SvaraRadera
 8. Kan du ge din beskrivning av "extremhögern"? Vilka är det? Det begreppet är lika generaliserande som "muslimer" så man vet inte om man ska gå i svaromål eller inte :)

  SvaraRadera
 9. Skriver man som följer: "Men det kan ju även vara någon annan så vi ska väl inte spekulera alltför vilt." så tycker jag det är STOR skillnad mot hur andra uttryckt sig.

  Extremhögern är från sd och längre högerut.

  SvaraRadera
 10. "Alltid rött Alltid rätt" är väl ändå en sorts extremism? Lika stollig som högerdito. Civiliserad politik är kompromiss, hur tråkigt det än kan låta för en otålig vänsterman. - Pjotr

  SvaraRadera
 11. Det finns förklaring till namnet till vänster, om du orkar läsa...

  SvaraRadera