fredag 20 januari 2012

Välj att lyssna på folket

För ett par dagar sen skrev jag Spelet är förlorat för Juholt - Jonas Sjöstedt ny oppositionsledare. Den känsla förstärks onekligen efter de senaste dagarnas harvande i media för stackars Juholt, som knappast förstärkt hans och sossarnas möjligheter att resa sig ur askan igen.

Att stå enig bakom en befintlig partiledare är nästan alltid en bra handling, för att visa enighet utåt.

Men i det här fallet och för sossarna så tror jag bara det signalerar en sak: Att man inte har förstått allmänhetens tveksamheter över honom som partiets främste företrädare och att ett parti som inte förstår det löper risk att inte lyssna på väljarna vid andra tillfällen heller...

Det viktigaste i en demokrati borde alltid vara väljarna, inte de egna partikamraterna.

Frågan är om det är det man har tänkt sig eller om man har någon annan i bakfickan? Som till exempel Wallström eller Eneroth, två personer som jag tror hade blivit mycket bra som partiledare som har eller har lätt att få folkligt stöd.

Bakåt i tiden upplever jag att S har haft problem att inse när de borde gjort sig av med sina partiledare, och det mest tydliga exemplet är Göran Persson, som VU inte vågade gå emot, vilket fortfarande ligger dem till last.

Jag hoppas att det omgående kommer tydliga signaler, om än så läckta, att det är en annan partiledare på ingång. Även om jag inte är annat än Vänsterpartist idag heller så är det svårt att se att Vänsterpartiet i dagsläget ska kunna få så stort följe att vi kommer att kunna hamna i regeringen och vinna nästa val enbart via egen kraft och med ett socialdemokratiskt parti som inte når över 25%...

Riktningen behöver ändras på bred front så att vi slipper lägga skattepengar på skönhetsoperationer och arbetslösheten tas på allvar igen och att de som förtjänar det får de resurser de behöver, som inom skola och vård, istället för krigsleksaker, som ingen ifrågasätter hur de ska finansieras och får en tydlig utrikespolitik.

För det är väl politik vi ska diskutera och inte partiledarnas eventuella tillkortakommanden?


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd vd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp smp smp smp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag gp dag dag dag dag dag dag nsk nsk nsk skd skd skd skd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

 1. Olle Marklund, Umeå20 januari 2012 09:56

  X-kommunisterna inom Vänsterpartiet är nationens största hot. Långt större än SD. Kommunisterna har mördat i storleksordningen 100 miljoner människor världen över. Mao, Stalin, Pol Pot, Honecker, Kim Jong Il, Ceausescu, Castro... så mycket blod som dessa anhängare av den onda ideologin har orsakat.

  Hur kan man kalla sig kommunist eller ha varit medlem i ett kommunistiskt parti och ändå ha en politisk karriär? Sverige har - med socialdemokratins goda minne - alltid sett mellan fingrar på Vänsterpartiets smutsiga antidemokratiska historia och vedervärdiga ideologi.

  Vänsterpartiet är vidrigt och saknar existensberättigande.

  SvaraRadera
 2. "Jag hoppas att det omgående kommer tydliga signaler, om än så läckta, att det är en annan partiledare på ingång".

  Jag hoppas att VU har bättre omdöme än många har, enligt mig som låter sig indoktrineras av allt medialt skrivande!

  Jag anser att den demokratiska processen inom partiet är viktigast vid tillsättandet och lämnadet av partiordförande och inget annat.

  Mitt förtroende till Juholt har aldrig sviktat och min tillit till honom för partiets bästa har inte ändrats utan jag är mer orolig över den falangstrid inom partiet där man genom svek, hemliga källor, tips mm. försöker av rent egoistiska och inte demokratiska skäl göra allt för att få sin falangs politik att råda och representera partiet.

  Partiet behöver enas, från höger- till vänsterfalang samsas och gå ut med en gemensam (S)politik - allt för att skapa förtroende och utmana Alliansen med målet i sikte att 2014 vinna valet.

  Högerns rädsla för vänstern är så enorm att inga medel för att misskreditera en opposition är otillåtna och ju mer strider, inre konflikter, mediala skriverier mm som livnär detta kaos applåderar Rheinfeldt med kompani åt.

  Jag är ganska övertygad om att er partiledare står i tur ... *sorry*
  /Monica

  SvaraRadera
 3. Olle - Jag har varit centerpartist och det var längesen och ändå försöker inte ngn få mig att kallas för centerpartist idag... Värre är att människor som du blundar så totalt för allt moderaterna och högern varit emot, som rösträtten, 8 timmars arbetsdag, utökad semester, allmän pension, bojkott av apartheid sydafrika till dags aktuellt stöd av de diktaturer i norra afrika som nu fallit. Saker som Vänstern och S alltid stött.

  Monica - Givetvis tycker jag att den demokratiska processen ska utföras som sig bör. Samtidigt tror jag inte att man kan vänta hur länge som helst på att bli tydlig med att man tänker byta ordförande.
  Även om jag delar din uppfattning om högertidningarnas skrivande så går det ändå inte att bortse från det och det är även mer neutrala program som Rapport och Aktuellt som tar upp samma saker.
  Det intressanta är inte om du och jag litar på honom. Det intressanta är vad väljarna tycker.

  Det är möjligt att jag har fel men jag tror att Jonas Sjöstedt kommer att ha lättare att hantera en granskning än vad både Ohly och Juholt har haft.

  SvaraRadera
 4. "Det intressanta är inte om du och jag litar på honom. Det intressanta är vad väljarna tycker."

  Här har du helt rätt! Jag är en av dessa väljare, som tycker till och ger Juholt fötroende! Kan du vara säker på att medias åsikt är väljarnas?

  "... jag tror att Jonas Sjöstedt kommer att ha lättare att hantera en granskning.."

  Hoppas du har rätt och väljarna "lyssnar" på honom, respekterar och har tillit till den demokratiska processen inom partiet och ser på medias roll med öppna ögon

  /Monica

  SvaraRadera
 5. Det är förstås inte säkert per definition att deras åsikt är väljarnas. Men däremot vågar jag påstå att opinionsundersökningarna sammantaget speglar väljarnas åsikt rätt väl.

  SvaraRadera
 6. Det tråkiga är inte att sossarna backar då de fullständigt saknar politik samt politiker, det tråkiga är att många av rösterna går till andra partier...många till S och Mp vilket är helt ok men det ser ut som att även sd får en uppsving av smyggrassesossar som byter läger...

  SvaraRadera
 7. Det är inte roligt att det försvinner folk dit...

  SvaraRadera