tisdag 17 januari 2012

Återreglera marknader som inte fungerar

Skattepengar till andra än medborgarna, så förvånades jag inte över att det gick skattepengar som inte kom medborgarna till godo ut till privata företag.


Därför blir jag lite glatt överraskad när jag ser en borgerlig tidning, nämligen centeranknutna  Skånska Dagbladets ledarsida ha rubriken Jo, det finns för mycket valfrihet, apropå möjligheterna att sälja rätten driva skola. 


Sen spelar det ingen roll att Björklund blir provocerad, för den här typen av spekulation kring utförsäljningar av säkra intäkter kan inte säljas ut hur som helst, utan att det får konsekvenser, lika lite som försäljningen av kontrollen av lärarlegitimationer har. Någonstans så tycks inte bara Björlund utan  hela regeringens fall vara konstant i sina hjärtefrågor: Utförsäljningar eller frågor de ändå varken kan eller bör få påverka.


Det är bättre att Folkpartiet fortsätter hålla sig till sin främsta källa till anhängare: Att slå på invandrare... Visst stämmer det att språket är viktigt, men det är oerhört populistiskt att tro att det är det enda viktiga och att det inte alls är viktigt för infödda. Frågan är vad man gör med de infödda som inte klarar ett eventuellt språktest?


Det är ju skönt att någon till vaknat, utöver vänsterpartister, som hela tiden insett att den ansvarstagande kapitalismen allt som oftast lyser med sin frånvaro...


Det behövs självfallet minskade kostnader och ökade anslag, om något ska fungera. Däremot är det inte det samma som att det enda svaret är att sälja ut offentlig verksamhet, eftersom det inte är en naturlag att det då blir billigare att driva. Det är inte det samma som att sänka momsen för företag som säljer ohälsa, eftersom vi likt andra länder riskerar att få betala surt i vård.


Men så länge den viktigaste delen av oppositionen, är ett konstant haveri och man inte byter ut ledargestalterna, så lär protesterna klinga rätt ohörda och slagen mot unga och arbetslösa kommer att fortsätta att genomföras, trots att regeringen inte ens har majoritet i riksdagen.


Därför blir jag inte helt förvånad att för första gången, mig veterligen, så ser jag hur sex nordiska vänsterledare, med svenska Vänsterpartiets Jonas Sjöstedts i spetsen, uttalar sig unisont om hur storbankernas verksamhet måste regleras. 


Om inget annat har det visat sig att total oreglerade marknader inte fungerar bättre än totalt reglerade och när det kommer just till bankerna så kan deras krascher orsaka betydande påverkan på vårt land och våra grannländers ekonomi.


Vi kan självfallet inte påverka USA eller världsekonomins makt över vårat land, trots att de har stor påverkan. Men vi kan påverka hur våra egna storbanker får och kan agera. Det är tröttsamt att skattebetalarna ska behöva vara de som sopar upp efter deras storsatsningar, så att de kan gå så gott som skadefria ur varje kostsamt misstag de gör.


media ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd exp exp exp exp exp gp gp gp dag dag dag nsk skd smp smp kvp kvp nsk nsk skd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Vad är det som händer?
    Nu sist körde Riksdagen åter igen över Regeringen, om ändrade regler i Sjukförsäkringen !Trotts detta så händer det ingenting. Jag har då inte varken hört eller sett något om detta i Media !

    T Lindholm

    SvaraRadera
  2. Instämmer att det är märkligt tyst!

    SvaraRadera