onsdag 7 mars 2012

Ett otroligt hyckleri

Lyssna: Tillsynsmyndighet deltog i möten om vapenfabrik


Från gårdagens inlägg från mig, Avgång för flera moderata ministrar blev det ett inlägg till, i Kommunalarbetaren under rubriken För M går pengar före demokrati.


Faktum kvarstår, och det finns få ursäkter, att man dom politiker inte kan, får eller bör agera för att beväpna diktaturer, som kan användas för att slå ner strävande mot fler demokratier i världen.


Det är att såga av den gren man själv sitter på. Hänvisningen till att man behöver finansiera Sveriges egen vapenindustri och vapenutveckling är ohyggligt långsökt.


Ju fler demokratier världen består av, desto mindre är risken för att du behöver dina egna vapen.
Ju fler demokratier världen består av, desto fler länder har du en öppen marknad för att exportera och importera varor till, vilket i sig brukar användas för att argumentera för att demokrati är bra för alla.


Märkligt nog tycks den annars rätt liberala tesen, som jag i huvudsak delar, vara som bortblåst just nu och här.

Det är fullkomligt horribelt och osannolikt att se hur regeringen väljer att tillåta skapandet av ett fristående bolag för att kunna komma runt de lagar som man själv i högsta grad är med och bestämmer och utformar kring, för att hålla riksdagen och svenska folket ovetandes.


Det är självfallet inte bra att den sista sosseregeringen är indirekt involverade, eftersom försäljning av vapen i sig är illa nog att agera för mot diktaturer.


Men det här är en helt annan nivå på bedrägeri och brott mot mänskliga rättigheter, eftersom du försöker göra diktaturen självförsörjande på vapen, ännu längre bort från den teoretiska kontrollen av att de regler för vapenexport i Sverige följs. Dessutom blir Sverige mer och mer involverad i krigsinsatser i andra länder och det är inte alls långsökt att tänka sig ett scenario där svenskar och svenska soldater blir dödade av den svenska regeringens krigsmaterielpolitik.


Du har dessutom en tillsynsmyndighet som inte följer sitt uppdrag kring att granska exporten och frågan är vad den då har för existensberättigande?


Jag har aldrig betvivlat att Sverige verkligen är ett av världens minst korrupta länder. Men det här saknar i mina ögon motstycke i svensk efterkrigspolitik och bevisar att korruptionen även i Sverige kryper sorgligt högt upp i riket.

Västvärlden blundar för saudisk tortyr
Britter försöker stämma saudiska fångvaktare för tortyr
Saudiarabien: Kraftig ökning av avrättningar
Kvinna avrättad i Saudiarabien för anklagelser om trolldom
Saudiarabien benhård religiös diktatur

och så vidare, för den som orkar googla.

Ni känner alla till den arabiska våren, där många tidigare diktaturer föll. Vad det gäller Bahrain, så har Saudiarabien redan beväpnat rebeller för att slå ner revolten där. Varför ska Sverige hjälpa till med att se till att Saudiarabien fortsätter att slå ner demokratin inte bara inom sitt eget land, utan även i andra länder? Breivik mördade 77 människor, men hur många hade regeringen hjälpt till att mörda i förlängningen?

Utrikespolitik är sällan en stor fråga i Sverige. Men plötsligt så känns regeringens misslyckande inom jobbpolitiken rätt liten, eftersom demokrati är grunden till allt i vårt samhälle.

Att man vill skrota kvinnodagen ter sig plötsligt väldigt logiskt, eftersom man uppenbarligen struntar i kvinnors rättig- och möjligheter även i Saudiarabiens kvinnofientliga diktatur.

Det är så illa att inte ens regeringstrogna ledarskribenter på Svenskan eller Smålandsposten kan försvara det hela.

Som en sista undran, så undrar jag hur säkert live.se är som e-mailleverantör? De hemliga pdf-filerna innehåller en kopia av mail från msn-mailen live.se och det känns ju graverande att man använder något vars säkerhet man sannolikt inte vet något alls om.Uppdaterat Från Vänsterpartiets hemsida:Efter avslöjandet om Sveriges stöd till en vapenfabrik i Saudiarabien har det förekommit felaktiga uppgifter om Vänsterpartiets inställning till avtalet. Det ursprungliga avtalet slöts 2005 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, men Vänsterpartiet samarbetade inte med denna om vapenexport. Tvärtom har Vänsterpartiet regelbundet motionerat i riksdagen om att avveckla vapenexporten till bland annat just Saudiarabien. Det gjordes även året då avtalet slöts och det är en politik som ligger fast idag.
2006 behandlade konstitutionsutskottet frågan om regeringens avtal med Saudiarabien. Vänsterpartiet reserverade sig då mot utskottets hållning att regeringen inte hade begått något fel. Partiets ledamot i KU förde fram att försvarssamarbete med Saudiarabien inte är förenligt med intentionerna bakom svensk vapenexportlagstiftning och att regeringen därför förtjänar kritik för avtalet.
Torbjörn Björlund, försvarspolitisk talesperson (V), kommenterar:
– Vänsterpartiets hållning var då precis som nu att Sverige ska sluta exportera vapen. Som första steg vill vi skärpa lagen så att inga vapen exporteras till länder som för krig, begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna eller inte är demokratier. Saudiarabien är ett typexempel på ett land vi inte ska förse med vapen och naturligtvis inte heller med några vapenfabriker.
– Vapenfabrikssamarbetet måste upphöra. Vi har begärt en aktuell debatt i riksdagen om detta för att kräva svar av de ansvariga.


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd svt svt svt svt svt svt svt svt svt svt svt svtd sr sr sr sr smp smp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag skd skd skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsl nsk nsk nsk nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar