torsdag 8 mars 2012

Kvinnodagen fyller 100 år i Sverige

För två år sen skrev jag Kvinnodagen behövs fortfarande, och jag trodde ju inget annat än att den skulle behövas idag, 8 mars 2012 också, hur sorgligt det än må vara att jämställdhet och jämlikhet inte är helt infört trots våra kunskaper kring hur viktigt det är för alla individer.


I år är det exakt 100 år sen som Kvinnodagen började firas i Sverige, sen den föreslagits av Clara Zetkin i Köpenhamn två år tidigare. Den internationella kvinnodagen firas sen dess i många länder världen över.


Tyvärr hör man ofta "argumentet" att det är värre i så många andra länder för kvinnor än vad det är i Sverige. Även om det är sant så är det frågan hur man kan se det konstaterandet som ett "argument"? Samma argument går att använda för att motivera att sjukvården ska sluta upp att ta hand om de med migrän, för det är värre för de som har brutit benet och för att inte ta emot de med brutna ben, för det finns de som har cancer och så vidare.


Eller som att man skulle konstaterat för cirka hundra år sen att T-Forden var byggd och d å ansågs vara världens då bästa bil. Varför ska vi idag nöja oss med det vi nöjde oss med för så många år sen och vem anser inte att en majoritet av dagens bilar är bättre?


Frågan är varför vi ska vara nöjda med att kvinnor Inte får lön hela dagen, utan jobbar gratis från 15:51 fram till 16:00, enligt Medlingsinstitutet officiella statistik?

Det faktum att kvinnor tjänar mindre, och oftare jobbar deltid i högre grad försätter dem i en mer utsatt position. Det gör att det finns all anledning att fortsätta kämpa för att alla ska ha rätt till heltid. Kvinnor är generellt mer utsatta här, eftersom det inte bara ger dem sämre position, utan även ett sämre utgångsläge när de separerar från sina respektive, eftersom de har sämre lön generellt sett även vid full tid. 


Alla är inte  i samma ekonomiska utgångsläge som Filippa Reinfeldt när hon separerar från sin äkta hälft, där ekonomin torde vara det minsta bekymret att hantera.  Det är orimligt att kvinnor ska tjäna 4700 kr mindre än vad män gör per månad.


Den senaste tidens pseudodiskussion kring ordet "hen" har tyvärr missat vad som egentligen är viktigt, något som lyfts fram rätt bra i HD:s ledarartikel Fram för frihet att utvecklas.


Det förs ofta fram på vilka sätt män och kvinnor skiljer sig åt. Men det nämns sällan att det är generellt sett och att det på individnivå kan se väldigt olika ut. Även om det nu är så att flickor och kvinnor föredrar rosa och att pojkar och män föredrar bilar och motorer, så finns det alltid många det inte stämmer in på. Varför ska förväntningar på vilka individer barn och människor ska bli, är och kan bli läggas på något annat sätt än förutsättningslöst så att de får välja själva vad de vill göra med sina liv?


Ett exempel är att man tidigare ansåg att kvinnor hade svårare för att lära in överhuvudtaget och att man senare kom fram till att kvinnor hade svårare att lära matte än vad män har.


Som det ser ut idag så är det kvinnor som går ut med högre betyg än männen och kvinnor som i högre grad läser vidare.


Förvisso är det ett tveggat svärd, eftersom det onekligen gör att kvinnor är mer pressade att prestera än vad män är, redan från unga år. Men i slutändan tror jag, igen generellt sett, att det blir kvinnorna som tjänar på det. För utan utbildning och kunskaper i dagens kunskapsbaserade samhälle står man sig rätt slätt.


Vad det gäller våld mot kvinnor i Sverige, så är det högt relaterat till alkohol, därför glädjer det mig att läsa att färre pojkar/yngre män dricker idag, även om det faktum att de som dricker dricker mer gör att statistiken vad det gäller misshandel mot kvinnor inte påverkas i så hög grad som önskat.


Även om vi har kommit en bit på vägen i Sverige, så har vi fortfarande en bit kvar här också och vi kan utan att tvekan ta våra lärdomar utanför landet för att sprida vidare världen över.


Det är egentligen bara en enda sak det handlar om: Valfrihet att få vara den man vill och inte den andra tror att man är eller vill att man ska vara.


Vänsterpartiet i Älmhult är idag, trots snöyran, ute för ett dela ut nejlikor och information om ett jämställt samhälle som en liten aktion för att belysa de här problemen.


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svt svt svt svt svt sr sr sr dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn svd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp smp smp smp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag kvp nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet hela inlägget, men ffa påpekandet att även om det finns medfödda könsskillnader så gäller det inte alla individer att dom är si eller så. Ingen skulle ju förespråka att alla kvinnor var tvungna att köpa skor i storlek 38 bara för att det är genetiskt betingat att dom FLESTA kvinnor har den storleken...

    SvaraRadera
  2. Nej det har du helt rätt i att ingen skulle göra! Tack!

    SvaraRadera