måndag 1 mars 2010

Regeringens gissningar förlänger sjukskrivningarna

Jag skrev tidigare om hur Jag förstår regeringen, för att inte säga hela alliansen, när de märker hur deras politiker inte uppskattas tillräckligt nog och deras opinionssiffror sjunker.

Det lär inte bli mindre desperation när det konstateras, som jag varit inne på flera gånger, att det som behövs är mer vård för att få folk friska, vilket är något som regeringen felbedömt och glappet är inte litet heller där regeringen gjort vad som verkar vara en urusel gissning på 10% som behöver mer vård, när de utfrågade konstaterar en siffra på hela 61%.

I slutändan innebär det bara en enda sak, när åtgärderna har fel inriktning, de drabbade blir sjukskrivna under längre tid och det tar ännu längre tid för dem att komma tillbaka till ett friskt liv och sina anställningar, om man nu har turen att bo där det finns läkare och inte ska behöva vänta på dyra läkare på orter där läkarna inte vill jobba.

Lägg till det att regeringen inte tycks förstå de kommande bristen på psykologer, vilket gör att än fler med mindre uppenbara symptom missas, som kommer att kunna skapa ännu mer ohälsa och att reglerna inte alls är anpassade för funktionshindrade, som blir allt fattigare av de nya reglerna, som görs utifrån att alla är tillfälligt förhindrade till arbete. Handikappade som aldrig kan jobba borde även regeringen hört talas om...

Utöver det, som är illa nog, så visar det sig även, inte oväntat, att ersättningarna sänks för de som blir slussade vidare till Arbetsförmedlingen, som definitivt inte har kunnande för att göra folk friska, och många gånger verkar ha svårt att ens få folk att hitta nya jobb, som åtminstone borde vara något de kan...

Det finns många bäckar små, som kan påverka både unga och gamlas friskhet, där en går via bra mat och handsprit, vilket gör att man också får pengar nog av skattemedel för att förhindra sjukdomar, något som gör att även föräldrarna blir hemma från jobben, även om de själva inte är sjuka...

Det är saker som drabbar oss alla, och precis som Helle Klein i Aftonbladet konstaterar så är inte medelklassen så egoistisk så att de inte kan tänka sig höga skatter, om de ser att de får resultat av sina skattepengar.

Och resultat kan man få se, om man väljer att satsa pengar där de behövs och inte på att de som redan har ska få mer.

Några exempel är påståendet, som jag delar, att utsatta barn räddas av krävande lärare som engagerar och bryr sig om barnen, men det gäller självfallet att där finns inte bara lärare utan även andra vuxna som har en möjlighet att se, fånga upp och engagera sig i barn och unga, gärna långt innan de hamnat för långt ut i skiten.

Men när man inte ens har tid för kärnämnena och lära ut tillräckligt av dem, så är frågan hur satsningarna på det som inte direkt handlar om att lära ut ska bli fungerande?

Även unga behöver bemötas med respekt som de unika individer de är och som så ofta så visar det sig att det går att förändra till det bättre, men även när det gäller skadegörelse i skolorna så minskar även det när  vuxna människor börjar engagera sig och att klyftorna i samhället ökar risken för skit mot andra och andras egendom.

Sen går det alltid att försöka komma dragandes med att de rödgrönas oenighet, men i de här frågorna är de eniga nog för att kunna göra en förändring till det bättre och humanare. Alliansen har inte varit eniga i alla frågor, och ändå har de lyckats hålla ihop...

Mer media dag dag hd sds sds ab ab ab dn dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

10 kommentarer:

 1. Den som på grund av sjukdom har NEDSATT ARBETSFÖRMÅGA ska ha sjukpenning, inte alla andra. Sitter man och vänder papper på ett kontor så kan man väldigt väl gå och arbeta trots ett brutet ben, om man först fått det ombesörjt, gipsat, etc. Egendomligt hur folk i Sverige är MYCKET sjukare och har MYCKET MER men av sina sjukdomar än i resten av världen?

  SvaraRadera
 2. Du noterade inte det att det är svårt att få vård överhuvudtaget och att det är ett större problem än vad regeringen vill erkänna?

  SvaraRadera
 3. Till "doublecorona": En anledning till att "småkrassliga" inte går till jobbet istället för att gå hemma sjukskrivna är att dom helt enkelt inte är välkomna till jobbet. Svenska företag och myndigheter har så slimmade organisationer att det inte finns plats för den som inte kan jobba 110%. Har du anställnignen kvar finns det dåligt intresse för att anpassa jobbet till förutsättningarna. Har du inet jobb är det ingen som anställa dig. Låt moss ta Försäkringskassan själv som exempel. I samband med den nyligen genomförda omorganisationen (centraliseringen) rensades anställda med lönebidrag ut. Anställda med olika handikapp och krämpor uppmanades att säga upp sig. I dagarna avslöjades att Arbetsdomstolen friat Försäkringskassan trots att man vägrat anställa en synskadad - det blev för dyrt att anpassa arbetsplatsen. Det är inte de sjuka som väljer att gå sjukskrivna längre än nödvändigt. det är arbetsgivarna som inte vill ha dom - dom jobbar för dåligt.

  SvaraRadera
 4. Det är ju också så, att det inte ens finns jobb för alla friska arbetslösa! Hur i hela friden är det tänkt att sjuka då ska kunna konkurrera? Nog vore det väl bättre att först och främst satsa på att skapa betydligt fler arbeten!

  För en del är väl regeringens utspel den stora chansen. Att komma tillbaka till arbete och kanske få chansen att komma till en bransch där ens handikapp/sjukdom inte har någon betydelse, man kanske rent av blir friskare, istället för att fortsätta i den bransch där man blev sjuk.

  Men alla dras ju över en kam. Det är
  enorm skillnad på t.ex. en cancersjuk med några månader kvar att leva, och t.ex en frisör som inte tål de kemiska preparat han eller hon arbetar med.

  Det finns de som mot sin vilja hamnat i evig sjukskrivning, men det finns också de som faktiskt är för sjuka för att kunna klara av ett jobb.

  Ninna

  SvaraRadera
 5. Ninna & Sven - Tack, det är skönt att se att det finns de som kan tänka längre än näsan räcker :)

  SvaraRadera
 6. Du har kanske redan läst det här...

  http://www.dn.se/opinion/debatt/regeringen-har-felbedomt-de-utforsakrades-vardbehov-1.1053647

  SvaraRadera
 7. Jo då jag har länkat till den i texten ovan, men tack ändå :)

  SvaraRadera
 8. Avslöjad! =D
  Jag följde inte dina länkar. Jag hade en hel del här redan bland mina internetflikar...

  F.ö så hittade jag din blogg först idag, men jag gillar den redan.

  SvaraRadera
 9. Det är ingen fara :)

  Kul att du hittade hit och tack för att du gillar den! :)

  SvaraRadera
 10. Husmark ljuger när hon säger att de utförsäkrade som går i den sk.3 månaders utredningen, får tillgång till alla möjliga experter. Jag har avverkat 2 månader och avslutat en 5 månaders praktik på en arbetsplats som tyvärr inte hade råd att anställa mig. Tillbaka till ovissheten igen. Har bara träffat min kontakt på fk och den stakars överarbetade handläggaren på af 1 gång. Jag har inte sett röken av något "expertteam".

  SvaraRadera