onsdag 16 juni 2010

Varför inte åtgärda grunden?

Jag kan instämma i folkpartisten Johan Pehrsons svar, Romantisera inte knarket och att man inte ska legalisera knark i någon form, eftersom det är att skjuta sig i foten, som är ett svar på Alexander Bards debattartikel Folk knarkar för att det är kul.


Pehrson nämner att de flesta narkomaner började med "lättare" droger, som exempelvis hasch innan de blev tyngre missbrukare.


Vad han däremot inte alls nämner är att de allra flesta började med alkohol långt innan dess. Antalet missbrukare som inte innan de blir det dricker mycket är mycket lätt räknade.


Folkpartiet är ett parti med gamla anor inom den alkoholkritiska politiken. Men nu har de och deras alliansbröder snarare gjort det mycket lättare för nya tunga missbrukare att nyrekryteras tack vare en alldeles för alkoholvänlig politik.


Varför inte börja med åtgärder mot där det hela börjar?


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

  1. Välfärdspolitik för de mest utsatta?
    Självfallet ska Sverige ha en restriktiv hållning till droger, som då även omfattar alkohol.
    Att drogliberalerna vill ha en ny narkotikapolitik som bygger på värden som glädje och att ha kul är väl naturligt för deras argumentering. Min 10- åriga son har samma inställning till livet och det är till och med utan droger.
    Å andra sidan kan man lätt få svar på vilka konsekvenserna är även för de som bara hade ambitionen av att ha kul en kväll. Hör efter med Maria mottagningen i Stockholm så får vi veta vad samhället måste ta hand om.

    Det blir hur vi än vrider och vänder på det en kostnad för samhället även om alla dessa som omhändertas inte är i ett missbruk per psykiatrisk definition eller har en beroendesjukdom. Men det blev för mycket just den kvällen. Just den drogen och mängden gjorde att någon ung människa tappade omdömet, blev psykotisk, blev våldtagen, misshandlad osv.
    Men för den andel som hamnat i ett missbruk eller beroende och behöver hjälp så återstår frågan vad samhället vill och om vi är beredda att betala för det. Här verkar det mest handla om retorik och väldigt lite av substans.

    Så, var finns de rödgröna åsikterna om den pågående missbruksutredningen som avslutas strax efter valet i höst. Den som tydligast från det hållet uttalat sig är Morgan Johansson som i ett tidigt skede av utredningen kritiserade folkhälsoministern Maria Larsson för att skjuta frågan framför sig till efter valet. Johansson skrev den 27 maj 2009 på sin blogg;

    ”Hon vill inte driva frågan om mer pengar till missbrukarvården. Skattesänkningar ska gå före. Istället har hon valt att begrava frågan i en utredning, som inte ska lägga förslag förrän på andra sidan valdagen. Och så tror hon att hon ska kunna klara debatten genom att hänvisa till utredningen.”
    Johansson skriver i sin inledning att frågeställningarna i utredningen är ”… ungefär desamma som jag hade att hantera som ansvarig minister för socialtjänstfrågorna 2002-06.”

    Risken är att samma frågor kvarstår olösta efter dessa år och även efter valet. Frågorna har lyfts och i viss mån besvarats i utredningen men eftersom debatten lyser med sin frånvaro, riskeras att riksdagen kommer att lämna ifrån sig ett andefattigt dokument. Det går inte att säga efteråt att kunskapsläget är bristfälligt för kunskaperna finns hos utredare, forskare och praktiker, det tidigare Mobilisering mot narkotika osv. och har gjort så länge. Så frågorna till de rödgröna men även sittande regering är;
    – Vad är era åsikter om den pågående missbruksutredningen?
    – Vad vill ni med missbrukarvården?
    – Vad är er välfärdspolitik för dessa utsatta grupper och vilka värden vilar detta på?

    Grundproblemet är politisk undfallenhet
    Man kan tala om politiskt ointresse, eller om man så föredrar, låg politisk prioritet. Resultatet blir dock detsamma. Det föder en negativ syn på missbrukarvård inom välfärdspolitiken och är en grogrund till fördomar och diskriminering av missbrukare och dess anhöriga. Detta måste ses som ett reellt hot mot en ambitiös utveckling av vården och delaktighet samt inflytande i samhället för de enskilda människor som har behov av samhällets hjälp.



    Jimmy Blondin
    Socialpedagog

    SvaraRadera
  2. Det jag hittar vid en snabb sökning om Vänsterpartiets åsikter i de här frågorna är dessa:

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rqrrzRVqnEIJ:www.vansterpartiet.se/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D203:alkohol-och-droger-%26catid%3D419:vanlig-fragar%26Itemid%3D816+vänsterpartiet+alkohol+narkotika&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se

    http://www.drugnews.nu/article.asp?id=114

    http://www.accentmagasin.se/2010/05/miljopartiet-for-men-anda-emot-gardsforsaljning/

    SvaraRadera
  3. Drogkarteller och gäng dödar många fler än drogerna i sig. Dessutom handlar det för mig mer om personlig frihet, jag tycker att vuxna människor ska få stoppa i sig vad de vill. Det är min kropp, min hälsa, jag bestämmer. Att man ska tillåtas använda droger tycker jag är självklart. Frågan är hur distributionen av droger ska gå till, illegal marknad som gynnar brottslingar? Eller en laglig marknad som lindrar drogernas skador på brukarna och samhället?

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Min kommentar är så lång att jag länkar till den. http://bit.ly/bGvtRU

    SvaraRadera
  5. markussa - Var har du den siffran ifrån? Även om det är sant så är det ytterligare en anledning att olagliggöra droger.

    SvaraRadera
  6. Michael Gajditza - Får tyvärr inte länken att funka!

    SvaraRadera