tisdag 15 juni 2010

Tryggare barn i Älmhult - Ett löfte från Vänsterpartiet

Bakgrunden till "Tryggare Barn i Älmhult - Ett löfte från Vänsterpartiet":


Löftet nedan är det första förslag jag varit i huvudsak själv om att utarbeta så här inför valrörelsen.


Bakgrunden till det är att jag själv som 15-åring gjorde två veckors pryo på Norregårds förskola i Älmhults kommun och trivdes oerhört bra där.


När jag något år senare var på väg att välja väg efter gymnasiet så var debatten om pedofiler på förskolor redan i full gång och jag kände direkt att ens risken att bli misstänkt för den typen av brott gjorde att jag inte ville välja den inriktningen på utbildning och yrkesliv som vuxen. Det kan jag fortfarande tycka är synd.


När det under det senaste åren varit flera män inom barnomsorgen som åkt fast för just sexuella övergrepp (det finns ju flera andra typer av övergrepp även om de aldrig på samma sätt når riksmedia) så började mina funderingar på hur man ska minska möjligheterna för att de ska kunna inträffa och ändå försöka få in mer män i barnomsorgen och en tanke var just att inte låta personalen jobba själva.


Samtidigt som jag kommit så långt så avslöjades det en pedofil i Danderyd och man förbjöd direkt ensamarbete som en konsekvens av det.


När jag skrivit klart grunden till texten nedan så körde Radio Kronoberg en liten serie om män och förskolan:


Få män vill studera till förskollärare
Få män på länets förskolor
Jämställdhetsutredning av inget
Män är förebilder på Strömgatans förskola

Mannen som intervjuades i den sista inslaget/artikeln ringde jag upp och hade ett givande samtal med och han trodde precis som jag att ett slopande av ensamarbete kan göra det lättare för män att våga välja att jobba med barn.

Utöver honom så har jag också pratat med ett antal andra människor som har jobbat eller fortfarande jobbar inom barnomsorgen, som har gett goda råd.

En av de saker som fastnat mest under tiden med det här ämnet är den manliga barnskötaren som berättade att han alltid ser till att ha dörren öppen till toaletten när han hjälper ett barn, genom att sträcka ut benet så långt det går så att dörren inte stängs, så att alla andra kan se att han inte gör något annat än sitt jobb.

Tryggare barn i Älmhult - Ett löfte från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet i Älmhult vill öka tryggheten för barn, föräldrar och personal  genom att införa att personalen inom barnomsorgen aldrig schemaläggs till ensamjobb, vilket tros öka möjligheten för att män ska vilja jobba inom barnomsorgen och ha en bätttre barnförsäkring än idag, som även täcker sjukdom.

Vänsterpartiet vill ta tryggheten ytterligare ett steg framåt genom att införa att personalen aldrig behöver vara ensam med barnen, utan att schemaläggningen görs så att det alltid finns minst två personal schemalagd under den tiden verksamheten har barn närvarande. Det ger dessutom högre kvalité på verksamheten under hela dagen. Det hela ska vara genomfört inom nästa mandatperiod, det vill säga under de närmaste fyra åren, från 2011 räknat.

Dels handlar det om möjligheten att ha kontroll över vad barnen gör och var de befinner sig, vilket inte är lätt alla gånger med många barn att hålla reda på. Men också att kunna utföra pedagogiskt arbete och ge alla barnen den uppmärksamhet de har rätt till.

Ett exempel där det är viktigt att inte vara ensam, är när en olycka sker som kräver snabb transport till sjukvård. Hur ska en ensam person både kunna köra till vårdcentralen och passa de kvarvarande barnen?

Risken för övergrepp, oavsett typ, inom barnomsorgen minskar utan ensamarbete och med fler anställda .

Älmhult har inga män som jobbar inom förskolan, vilket vi tycker är en brist, eftersom barn behöver kontakt med både kvinnor och män. Även om man oftast nämner kvinnors problem när det gäller jämställdhet, så finns det anledning att försöka agera de gånger män är i minoritet inom en yrkeskategori. 

Flera av de personer inom barnomsorgen vi har pratat med tror att ett förbud mot ensamarbete ökar möjligheterna att få män att våga välja ett yrke inom barnomsorgen, eftersom det minskar riskerna att bli misstänkliggjorda som pedofiler.

Danderyds kommun införde dubbelkommando efter att en pedofil avlöjades och enligt lärarförbundets ordförande där så har en nyligen genomförd utvärdering visat tydligt att personalen känner betydligt större trygghet i sina jobb när de slipper vara själva.

I Danderyd gäller de reglerna inte friskolornas barnomsorg. Det tycker vi däremot att det ska göra i Älmhult, om det blir aktuellt.

Att helt kunna stoppa övergrepp är sannolikt omöjligt, och oss veterligen har inga övergrepp inom barnomsorgen i Älmhult rapporterats. Men det måste vara en självklarhet att förebygga så långt det går.

Ett försök att ändra om i verksamheten så att man med befintlig personal kan göra scheman som täcker upp är inte möjligt, eftersom personaltätheten upplevs som på gränsen till för liten redan nu. Många glömmer sannolikt bort att det inte är ren förvaring av barn det handlar om, utan viktig pedagogisk verksamhet, som i förlängningen gör det lättare för barnen när de börjar skolan.

Enligt verksamhetschefen för förskolan så beräknar hon att det krävs ungefär 8 heltidstjänster till för att klara av att alltid ha minst två personer inom förskolan.

Ekonomin i Älmhults kommun är god idag och ger ett överskott, så det finns marginal för denna satsning.Vill majoriteten efter valet inte använda sig av överskottet så innebär en skattehöjning på 1 öre ca 290 000 kronor extra till kommunen enligt de siffror jag har fått, vilket gör att det handlar om en skattehöjning på drygt 10 öre, inklusive sociala avgifter.

Frågan är vem som inte kan tänka sig de örena för att göra så att barn, föräldrar och personal ska få känna sig tryggare?

Kombinerar man vårt förslag ovan, med att ändra om barnförsäkringen som Älmhults kommun har, till hur det var tidigare, att den även inkluderar sjukdom, så kommer vi att få ännu tryggare föräldrar och barn.

Kombinationen gör att både de som har barn och de som kan tänka sig att skaffa barn har en större anledning att flytta till kommunen. 
Jerker Nilsson, Vänsterpartiet i Älmhult

Uppdaterat Vad jag inte visste när jag skrev texten ovan var att vår lokale ordförande Predrag Jankovic hade pratat med socialdemokraterna och fått ett löfte att vid en socialdemokratisk och vänsterpartistisk valvinst så kommer mitt förslag ovan påbörjas tämligen direkt och ingår i den budget som socialdemokraterna presenterade igår, om jag nu inte fattade allt fel.

Det är dessutom ett förslag som är bra mycket bättre än det som centern inte fick igenom.





Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar