torsdag 14 oktober 2010

EU mer konservativt än hälsosamt

Egentligen tillhör jag de vänsterpartister som tycker att det inte finns någon anledning att för hårt driva kravet på ett EU-utträde. Frågan känns helt enkelt överspelad och någonstans är det lättare att vara med och åtminstone ha en teoretisk möjlighet att påverka de beslut som tas.

Men med jämna mellanrum så blir jag oerhört tveksam. Som när ett svenskt bra förslag förändras så gravt att det blir ett så dåligt förslag så att det från och med nu tillåts inom hela EU, inklusive Sverige, att vårdpersonal kan tacka nej till att delta vid aborter. Ja inte bara personalen, utan hela sjukhus!

Bakgrunden var ett fall i Polen där man vägrade att utföra en abort på en kvinna med tarmproblem som hade behövt opereras, där man helt enkelt valde att prioritera fostrets liv framför kvinnans och där det slutade med att kvinnan dog. Frågan är varför ett liv var så mycket mer värt än någon som kanske inte ens överlevt gravidteten?

Men det är klart, vad att vänta av ett EU som prioriterar badvattnet framför andra miljöfrågor och som konstant kräver orimligt mycket pengar av medlemsländerna?

Det är en klen tröst att Sverige ibland är ännu sämre än EU i stort, när det gäller utsläppen. Men å andra sidan så är jag cynisk och luttrad nog för att tro på EU:s minskningar först när jag ser dem...

Mer media nsk nsk sds skd smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Hej

    Detta med aborter är alltså inte ett EU-beslut, utan ett beslut i Europarådets parlamentariska församling. Det är två separata organisationer. Europarådet har 47 medlemsländer - alltså betydligt fler än EU. Europarådets beslut är inte bindande.

    (Inte konstigt att ta fel - Europarådets verksamhet är tyvärr i medieskugga)

    Bästa hälsningar
    Niklas Orrenius

    SvaraRadera
  2. Du har naturligtvis helt rätt i det du säger, erkänner jag med skammens rodnad på kinderna.

    Dock är de flesta medlemmarna medlemmar även i EU, i synnerhet de katolska och abortkritiska, vilket kommer att påverka. Tydligen så verkar det, av artikeln att döma, som om Sverige måste följa beslutets konsekvenser. Vilket är det allvarliga enligt mig.

    SvaraRadera