fredag 8 oktober 2010

Välförtjänt fredspristagare

För det första så vill jag säga att detta årets fredspristagare, till skillnad från förra årets, är betydligt mer välförtjänt av det.

Det är dessutom helt rätt att kritisera den kinesiska regimen som man gör på det här sättet, för att de fortsätter med sin förhatliga diktatur.

Men, och det är ett viktigt men, det är minst lika viktigt att inse övriga världens skuld i att Kina kan fortsätta driva handel, med extremt stor framgång, och göra stora inkomster, som i mina ögon riskerar att cementera diktaturen tydligt.

I övrigt så är inte Sverige utan skuld heller på något sätt. Själv skrev jag om händelsen i Göteborgs hamn i våras, där den samlade borgerligheten uppträdde som kinesiska stödtrupper.

När kommer kritiken mot alla som inte sätter tillräckligt hård press på Kina för att inse att de förlorar ekonomiskt på diktaturen?

Till skillnad från andra så tror jag snarare att den förbättrade ekonomin, för vissa grupper, snarare gör att människor blir mer egoistiska och rädda om det de har. Jag är övertygad om att många grupper, säkert även utanför diktaturer, hellre såg egen personlig rikedom som något de prioriterar, framför att de har demokrati och få rösta i val.

De grupper som i vanliga fall kunnat förändra Kina intellektuellt till en demokrati är sannolikt människor med goda förutsättningar att tjäna pengar i ett land som många tidigare varit fattiga i, och där det fortfarande är lätt att bli det.

Vad skulle de tjäna på en demokratisering som kanske gör att de själva riskerar bli fattigare?

Mer media ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds dag dag dag exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp hd hd hd hd hd kb kb kb smp skd nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

5 kommentarer:

  1. "Till skillnad från andra så tror jag snarare att den förbättrade ekonomin, för vissa grupper, snarare gör att människor blir mer egoistiska och rädda om det de har. Jag är övertygad om att många grupper, säkert även utanför diktaturer, hellre såg egen personlig rikedom som något de prioriterar, framför att de har demokrati och få rösta i val."

    Måste vara därför förbättrad ekonomi, framför allt igenom framväxandet av en medelklass, skapade grogrunden för demokrati i det mesta av Europa, och extrema antidemokratiska ideologier frodats när det går ekonomiskt dåligt. Din övertygelse stämmer inte speciellt bra med verkligheten.

    Många som ogillar Kinas diktatur hoppas på att den framväxande medelklassen där ska driva landet mot demokrati, precis som skett i Taiwan och Sydkorea. Därför kan man (om än motvilligt) acceptera att handla med landet. Pragmatism före idealism.

    "
    De grupper som i vanliga fall kunnat förändra Kina intellektuellt till en demokrati är sannolikt människor med goda förutsättningar att tjäna pengar i ett land som många tidigare varit fattiga i, och där det fortfarande är lätt att bli det.

    Vad skulle de tjäna på en demokratisering som kanske gör att de själva riskerar bli fattigare?"

    "Varför stödde västerländska intellektuella och en majoritet av de mer välbärgade demokratiseringen här? Och varför anses det som fint med välgörenhet? Folk är till största delen inte lika egoistiska som du verka anse

    //Apan

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas att du har rätt men så vitt jag vet så anses det inte att Kina faktiskt kommit närmare en demokratisering trots ekonomiska förändringar och en förändring till något helt annat än en kommunist diktatur.

    SvaraRadera
  3. Alltid rött alltid rätt är en kul paradox när Kinas förtryck diskuteras. Alltid rött verkar då helt plötsligt inte vara alltid rätt. Kanske någon gång?

    SvaraRadera
  4. Anonym:

    Komplett nonsens. Sydkorea och Taiwan hade civila samhällen som skapade grogrund för demokrati, Kina är inte ens i närheten av detta på grund av att landets styrs av ett fascistiskt parti.

    Och jag köper inte det här med att en viss materiell utvecklingsivå leder till demokrati. Sverige var ett av Europas fattigaste länder, men vi hade bättre mänskliga rättigheter i slutet på 1800-talet än vad Kina har idag. Våra gamla socialdemokrater satt högst ett par månader för samma "brott" som Liu begått.

    SvaraRadera
  5. Använd gärna namn/nick så det går att hålla de olika "anonym" separerade.

    Anonym1 - I kommentaren ovan skrev jag just att Kina inte är någon kommunistdiktatur och knappast kan ses som röd...

    SvaraRadera