onsdag 2 mars 2011

Erlandsson hånar konsumenter och producenter


(Skickad som insändare. Publicerad 4 mars -11 i Smålänningen)

Erlandsson hånar konsumenter och producenter

Jordbruksminister Erlandsson uppmanar,  i tidningen Smålänningen den 1 mars, "konsumenter som värnar den svenska matproduktionen att välja mat med omsorg" och nämner ett antal fördelar med att köpa svensk mat, som djurskydd, miljöhänsyn, bevarande av öppna landskap, levande landsbygd, gynna biologisk mångfald och den svenska matkulturen.

Han nämner även hur han tycker det är "oroande" att grisnäringen i Sverige dras med problem efter dioxinskandalen i Tyskland och hur den konkureras ut, samtidigt som han kämpar för att öka svenska bönders förutsättningar i Tyskland.

Inför valet 2006 så ville Centern ha ursprungsmärkning av allt kött. Efter alliansen kom till makten så har de bytt fot. Enligt Ekot den 30 maj 2009 så anser Erlandsson att det krävs ett regelverk, vilket innebär kostnader och att det blir för dyrt.

Obligatoriet för märkning av nötkött kom p g a galna kosjukan, men det finns inget som säger att det inte finns eller kommer att komma andra problem för andra typer av kött, där ursprungsmärkning varit ett stöd. Som nu med grisköttet efter dioxinskandalen i Tyskland, där köttet kan ha hamnat i Sverige.

Flera företrädare för grisuppfödare i Sverige gick i slutet av januari ut med att kräva ursprungsmärkning, eftersom konsumenter idag inte kan göra ett aktivt val och välja kött från Sverige. De konstaterade att det varit en ökning av kött med låga djurskyddskrav.

De rödgröna krävde inför valet 2010 ursprungsmärkning, vilket vi gör fortfarande. Hade vi haft det så hade dioxinskandalens verkningar, både för hälsan och de svenska lantbrukarnas möjligheter, varit mindre illavarslande än den är idag.

Att Erlandsson uppmanar oss att välja mat med omsorg, när han tagit ifrån oss redskapen att göra det, är ett hån mot både konsumenter och producenter.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet i Älmhult

(Apropå Socialdemokraternas debattartikel Dags för Sverige att byta spår i jordbrukspolitiken)

Media hd svd svd gp dagInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

 1. Vi kommer ihåg hur visorna gick inför EU-omröstningen. "Lika bra mat där som här". "Alla tycker deras mat är bäst". "Konkurrens är bra för matpriserna". "Vi ska påverka djurhållningen i EU"

  Suck. Skit i Erlandsson!

  SvaraRadera
 2. Sen uppmanar han ju också konsumenterna att "kräva" griskött där man inte slitit pungkulorna av alla hangrisar utan bedövning, ifall man nu tycker att det är taskigt att göra så. Vi kan absolut inte lagstifta om saken, oh nej. Att SÄGA "Sverige har världens bästa djurskyddslag och därför ska ni köpa svenskt kött" går bra, men att FAKTISKT börja pilla i lagstiftning är jobbigt och elakt mot dom stackars bönderna. Så i ena stunden SKA man köpa svenskt griskött, i andra stunden ska man bojkotta för att sätta press på bönderna att sluta slita loss testiklar.

  SvaraRadera
 3. Lasse - Det är inte lätt att göra när han förstör min frukost genom sin blotta existens :9

  Dvärghundspossen - Visst är det jävligt märkligt?

  SvaraRadera