måndag 28 februari 2011

Palmes utrikespolitik saknas extra mycket nu

Det är 25 år sen Palme mördades idag och det sammanfallet med kollapsen av ett antal diktaturer som den i JemenOman och Libyen och förhoppningsvis till sist även Kina, så är det omöjligt att inte undra över vad han hade sagt, gjort, reagerat och framförallt agerat med anledning av detta.

Det är svårt att se att han, även vid aldrig så god hälsa, hade varit partiledare fortfarande, men att han varit tyst betvivlar har jag svårt att se. Han hade varit betydligt mer pratsam och agerat mycket tydligare än de som borde vara tydligast och högljuddast i hela landet, vår för en gångs skull tyste och försiktige utrikesminister, mannen som borde göra som frankrikes utrikesminister - Avgå! Men som istället lindar in sitt stöd för diktaturverktyg när det gäller övervakning...

Krav på sanktioner hade kommit långt tidigare än nu, för att stödja de som på allvar vill ha frihet och demokrati.

Jag, som alla andra som är lite äldre, minns oerhört väl när Palme dog och vad jag gjorde då. Det är nästan svårt att tänka sig att det har gått 25 år sen och att han exempelvis inte fick se östeuropas fall heller, något jag också är övertygad om att han hade tyckt om, trots att han blev anklagad för att vara "kommunist", trots att hans mamma var från Lettland.

Trots att jag tyckte att Palme var en stor politiker här, så var hans politiska gärning mot utrikespolitiken betydligt större och betydligt bättre och någonstans så har Sverige inte varit i närheten av en politiker av hans kaliber.

Möjligen kan jag tycka att hans inrikespolitiska gärning, i synnerhet under de sista åren av hans levnad, är lite överskattad, eftersom han tyvärr var en av de jag upplevde var de som började på den liberalisering av socialdemokraterna som skulle drivas framåt hårdare efter hans död, och göra partiet till något annat än ett arbetarparti.

Däremot är jag glad om sossarna på allvar får en renässans för Palme och hans politik, så att de driver tillbaka åt vänster, från 90-talets nyliberala tänkande. En Palme i livet hade kunnat vara mycket större hjälp vid en nytändning för socialdemokraterna, på ett annat sätt än hans efterföljare, som snarare är orsaken till att raset började.

Att Palme är ett trauma som inte läkt är jag böjd att hålla med om. Men samtidigt så upplever jag många gånger att de som argumenterar för att utredningen har fått för mycket resurser glömmer att det är en attack mot demokratin.

Ett mord på den främste representanten för det demokratiskt Sverige och att det inte är ett "vanligt" mord. 25 år är ändå en lång tid och det är inte bara glömska utan även något som de yngre generationerna inte har upplevd att vara med om, vilket också påverkar resonemangen. Utredningen måste leva, åtminstone tills den dagen det är bortom allt rimligt tvivel att mördaren inte lever.

Jag skrev om Palme-mordet förra veckan, och jag vet inte vem mördaren är, men jag skriver däremot om varför jag är rätt säker på att det inte är Christer Pettersson.

Vad det gäller revolterna i diktaturerna runt om i norra Afrika så smittar de av sig. Jag har tidigare varit tveksam om att något alls ska hända i Kina. Men även om jag inte tror att det styret kommer att försvinna på överskådlig tid så verkar åtminstone något hända där, men tyvärr tror jag att den diktaturen är "bättre" på att kväva de revolterna alternativt göra reformer så att merparten av befolkningen är tillräckligt nöjda för att inte vilja offra sina liv.

Det är nog egentligen bara Nordkorea jag inte har något som helst hopp om någon förändring mot revolt, för det landet är för stängt för att det ska hända. Det finns ingen inspiration utifrån att få.

Egypten och övriga revolter, samt den svenska regeringens hyckleri, skrev jag sist om i Sluta samtycka.


Media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn smp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag gp gp hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd skd skd skd skd skd skd skd  skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk nsk nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Intressant att du nämner just Palmes utrikespolitik under rådande omständigheter. Vad herr Palme tyckte om Ghadaffi och den andra ärkemuppen på den afrikanska kontinenten, Idi Amin, torde du veta om du nu vill försöka ge sken av att du vet vad du pratar om.

    SvaraRadera
  2. I dagens läge är jag övertygad om att han hade vågat säga ifrån mer än Bildt gör. Den tidens politik han verkade under såg annorlunda ut än idag.

    SvaraRadera