tisdag 3 januari 2012

Nordens Ark November 2011 - Manvarg

Det sista djuret vi såg på Nordens Ark var Manvargen, som min fru blev fodervärd åt, via en julklapp från mig. (Läs mer om att vara fodervärd här).

Det finns få djur i den svenska naturen, eller ens i gemene mans medvetande, som påminner om Manvargen, som trots namnet inte är släkt med vargen, utan bildar ett helt eget släkte. Den ser ut som en stor räv på styltor eller möjligen en korsning mellan ett hjortdjur och en räv.

Den lever i sydamerika och lever till skillnad från övriga hunddjur inte i flock normalt sett. Även den är utsatt, som så många andra djur, för att deras normala territorie minskar och för att de används som mediciner.

Själva manen, som den fått namnet ifrån, är svart hår över ryggen som kan resas som raggen på en hund.

Trots att djuret räknas som rovdjur, så behöver den mer än 50% av sin kost från växtriket. Tidigare missade man det är i djurparkerna, vilket gjorde att de dog omgående. På Nordens Ark får de i dag en variant på grönsakspuré med de ämnen de behöver. Märkligt nog äter de rätt få grönsaker i det vilda, varav de flesta växer lokalt, men av någon anledning så är det lättare att få i dem en puréblandning med andra här mer lättåtkomliga frukt- och grönsaker.

Vi matade dem för övrigt med ägg, stora vita råttor, päron och äpplen när vi var inne hos dem, vilket syns på filmerna sist i inlägget.


Den som vill se mer få gärna bli facebookvän med mig och hänvisa till att ni vill se fler bilder, eftersom jag lägger upp mer där än här: https://www.facebook.com/jerker.nilsson eller titta på övriga inlägg som är taggade med Nordens Ark.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar