fredag 9 april 2010

En liten tröst

Det är en liten tröst att se att Sd inte ökar ens i Landskrona, trots all uppmärksamhet som de senaste veckornas händelser där har fått.

DN skriver bland annat om att internet gett ultrahögern ett uppsving och om hur det eventuellt påverkar Sd.

Jag har nog trott att det hela tiden påverkar Sd positivt, eftersom invandringen får oproportionerligt stor uppmärksamhet. Men frågan är om det verkligen fungerar så? Eller så påverkar det bara de grupper som befinner sig mycket på internet, de yngre, och är mer lättpåverkade?

Att de kör samma taktik som Sd och deras anhängare, att kommentera "en masse" i tidningar, bloggar och diskussionsforum, är ingen nyhet och det behövs egentligen inte så hög procent användare som skriver aktivt för att det ska se ut om om det är många som har en och samma åsikt.

Det går naturligtvis inte att stoppa det och inte heller tycker jag det är nödvändigt att stoppa kommenteringsmöjligheterna eller länkningen från bloggarna.

Men däremot så tycker jag att polisen borde ägna mer uppmärksamhet mot den här typen av kriminalitet, som det ofta blir när det bryts mot exempelvis lagen Hets mot folkgrupp.

Tidningarna borde tillåta sig ta kostnaden för eftermoderering i högre grad för att få bort inte bara de värsta rasistiska avarterna, utan även för att slippa inlägg av den typen som försöker förstöra på andra sätt, och inte är intresserade av att faktiskt diskutera.

DN.SE-bloggen kommenterar på följande sätt i Så hanterar dnse problemet med rasistiska kommentarer:Oavsett vilket – vi agerar nu kraftfullt för att komma till rätta med problemet, just för att skydda den öppna debattmodell vi har på DN.se. Det betyder att vi stänger kommentarfunktionen helt på artiklar som vi erfarenhetsmässigt vet lockar fram rasistiska kommentarer. Till exempel artiklar om eller relaterade till invandring. Vi kommer också att vara hårda i bedömningen av vilka kommentarer som bryter mot vår policy. Tillsammans medInteraktiv säkerhet, företaget som hanterar vår moderering, ska vi jobba för att de snabbt plockas bort från sajten.
Vi kommer också att börja stänga av enskilda användare som gör särskilt grova övertramp i kommentarsfälten. De är då förhindrade att kommentera på DN.se tills vi häver spärren.
I känsliga artiklar där vi ändå vill ha kommentarfunktionen påslagen - det handlar om enstaka fall - kommer vi att tillämpa förmoderering. Det innebär att vi tittar på kommentarerna innan de publiceras.
Jag tycker att de väljer ett vettigt sätt att hantera problemet på, för det vore synd om den skränande rastisthopen tar bort möjligheten, även om det på något sätt minskar möjligheterna för dem själva. Det är det inte värt.

Uppdaterat Ungdomsförbund tar debatten med Sd och då är vi tillbaka vid den eviga frågan om det är bra eller dåligt att ge ett marginaliserat parti än mer uppmärksamhet? Jag är tveksam till det, om man verkligen är emot deras existens.

Läs även Per T Ohlssons eminenta text Nätets marodörer, om för- och nackdelar med nätets snabba och relativt ocensurerade existens.

Mer media dn dn dn sds sds sds hd hd hd ab gp svd nsk

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!4 kommentarer:

 1. SD ökade annars en hel del på *riksdagsplanet* i Landskrona. Aftonbladet talar om "ras" samtidigt som partiet ökar med 5,5%. Sådant gör att gammelmedia inte får behålla förtroendet.

  SvaraRadera
 2. Likväl är det ett ras på det kommunala planet.

  SvaraRadera
 3. Det som oroar en del är att DN's kampanj också kan tolkas som "gammelmedias" försök att misskreditera Internet i allmänhet och bloggar och tillhörande kommentarer i synnerhet....

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte säga att jag upplever att det handlar om de sakerna i allmänhet utan snarast de som tillhör de mer extrema varianterna.

  SvaraRadera