fredag 9 april 2010

Personvalet dödförklarat av centerpartist

Jag har skrivit om det åtskilliga gånger förut, de borgerliga som utåt sett varit de som helst velat ha möjligheten till personval av den typen som vi har nu, är i själva verket mest mot det av alla.

Än mer tydligt blir det att centerpartisten som skriver i Frifräsare hotar alliansen om hur alliansen riskerar gå åt pipsvängen om inte alla röstar i riktning åt partipiskans vinande. Allianspartierna är egentligen inte intresserade av eget tänkande.

Det har jag däremot kunnat hitta i vänsterpartiets landstingsgrupp i Kronobergs län, där gruppledaren Lennart Värmby vid ett par tillfällen sagt att man självfallet ska rösta efter sina åsikter och efter sina åsikter och eventuella löften till väljare, även om det går emot partilinjen.

(Går man alltid mot partilinjen kanske man ska fundera på om man hamnat i rätt parti däremot :) )

Uppdaterat Några dagar efter dödförklaringen så återupplivas personvalet av en annan politiker från folkpartiet:

Att vara politiker handlar till stor del om att kunna kompromissa. Annars blir inte mycket gjort. Men att vara politiker handlar också om att veta när man inte ska kompromissa. En del värderingar är så viktiga, så grundläggande för ens egen ideologi och för ens parti att de inte ska kompromissas med.
...


Skulle vi ha mer självständiga riksdagsledamöter skulle väljarnas inflytande öka. De kan välja in personer i riksdagen som faktiskt kan utöva makt och få verkligt inflytande. Det hotar inte det borgerliga samarbetet, tvärtom stärker det alliansen.
Hade exempelvis fler borgerliga ledamöter vågat stå upp i FRA-omröstningen och röstat nej hade inte alliansen förlorat tiotusentals väljare som kände sig djupt svikna i integritetsfrågor. Nästan en kvarts miljon väljare röstade på Piratpartiet i EU-valet. Alla de kommer troligen inte göra det igen i riksdagsvalet, men många kommer att göra det, en del andra gå till Miljöpartiet och ytterligare några stanna på soffan. Det kan alliansen förlora valet på grund av.
Det går att hindra denna väljarflykt, om väljarna ser att det finns självständigt tänkande borgerliga kandidater att kryssa. Kandidater som vill ha en stark borgerlig regering, men som inte bara är lydiga knapptryckare utan verkligen står upp för grundläggande borgerliga värderingar. Och framförallt är det en bra och väldigt viktigt förbättring av den svenska demokratin. 
Jag tror ärligt talat att han har rätt, men någonstans är jag rätt glad om miljöpartiet, vänsterpartiet och piratpartiet får fortsätta "äga" den här frågan och förhoppningsvis så en möjlighet att gå ut med den mer tydligt.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar