torsdag 24 juni 2010

Opinionssiffror och skatter

Det är fortsatt olika siffror från opinionsinstituten, ett som visar att det blir väldigt jämnt, och ett som hävdar att det blir väldigt jämnt.

Det förvånar mig verkligen att väljare är så känsliga för en överdriven villaskatt som bara drabbar ett fåtal, och knappast de som har mest problem med att betala skatten ifråga. Det är utan att tveka ett marknadsföringsfiasko eftersom det handlar om 7.5% av villorna i Stockholm och inget som drabbar särskilt många av invånarna. Dessutom så tycks alla glömt bort att den sittande alliansregeringen visserligen  påstod sig ta bort fastighetsskatten, men ersatte den med en avgift som gjorde det dyrare för många, men billigare för de med dyrast hus, och generellt sett bäst ekonomi.

Inte heller slår regeringens krav på hårdare krav på underlag vid sjukskrivning särskilt väl ut, eftersom det gör att läkarna får mindre tid där det behövs, med patienterna. Undrar hur man botar sjuka bäst egentligen? Det är knappast något stort överskott på möjligheterna till rehabilitering i dagens samhälle.

Men ibland undrar jag om alla kritiska ens inser att den kritiserade försäkringskassan jobbar efter regler som dagens regering gjort hårdare?

Även om det naturligtvis inte går att jämföra u-länder med Sverige så gäller likväl samma princip, en ojämlik värld är en farlig värld. Det är svårt att tro att den ökade ojämlikheten i andra länder inte också påverkar till det sämre.

Privatieringarna ökar och det trots att det mest sjukvårdsprivatiserade västlandet, mig veterligen, USA inte bara har en sjukvård som är bland de dyraste i världen, utan även jämfört med Sverige. Den omfattar betydligt färre människor dessutom.

Privatiseringarnas effekter får vi följa via media mer eller mindre dagligen och det är också en konsekvens av dagens politik.

Mer media ab dn dn dn dn dn dn gp hd hd hd hd hd nsk skd exp sds svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

13 kommentarer:

  1. Ja , det ser ju inte bra ut det här för er.

    Om du ser trenden i ett lite längre perspektiv så är ni på dekis. De rödas kurva har stadigt sjunkit sedan 70-talet med mindre fluktuationer.

    En kombination av att svenskarna insett att vi trotts världens högsta skatter inte är världens bästa land. Bättre information från omvärlden, trots Sosseförsöken 1986 att förbjuda parabolantenner. Vidare så går vi från ett industrisamhälle med en befolkning som blir mer och mer välutbildad och intelligent. Det leder till att er väljarbas minskar mer och mer.

    SvaraRadera
  2. Vi skall inte ha någon skatt på boende i Sverige. Världens högsta skatteförtryck måste bli världens lägsta så att företag vill etablera sig här annars flyttar alla riktiga jobb (privat sektor) till Kina. 1964 arbetade 3.4 miljoner i privat sektor och försörjde 7 miljoner, idag har bara 3 miljoner riktiga jobb och försörjer 9 miljoner. Var och en måste försörja sig själv, bort med alla skatter.

    SvaraRadera
  3. Väljarna inser nog att man inte kan lita på svampen då det gäller skattenivåer. Steget från att beskatta 7,5% av villorna i Stockholm till att beskatta alla villor i hela landet är oerhört kort för Lars Ohly och Mona Sahlin.

    SvaraRadera
  4. Christer - Det är en konsekvens av att den röda politiken gjort det bättre för befolkningen.

    SvaraRadera
  5. Johnny - Du vill ha det som i USA med andra ord, betydligt sämre...

    SvaraRadera
  6. Rudis - Tillåt mig tvivla. Är det bättre idag med en avgift som är högre för de flesta?

    SvaraRadera
  7. Det är väl mer rättvist med samma fastighetsskatt än att någon betalar 500 och en annan får betala 50000.

    Sen tycker jag att sossarna skötte sig bra fram till 60-talet då man hade finansiering för det man gjorde. Efter det så spårade det ur med den totala kollapsen 91.

    SvaraRadera
  8. 50 000 var iofs en hög siffra, men jag tycker fastighetsskatten är bra eftersom den är rättvis: Ingen kan smita ifrån den.

    SvaraRadera
  9. Problemet för de rödgröna är att först blir det 7,5% som drabbas. Sedan "korrigeras" beräkningsgrunden så det blir 10%. Snart nog är det "återställt" och det är målet.
    Ett politikerlöfte har samma hållfasthet som gammal torr spindelväv.

    SvaraRadera
  10. Alltid rött, alltid rätt....
    Ett oerhört märkligt, milt sagt, sätt att se på politik, det spelar alltså ingen roll vilka
    toka-förslag vänsteristerna lägger, det är ändå rätt ??
    Det är rätt att bara kräva att USA ska lämna alla sina militärbaser..
    Det är rätt att ta ut mer och mer skatt av de som arbetar för att fördela till de som inte vill arbeta ..
    osv..osv.

    SvaraRadera
  11. Du och ett fåtal andra övertolkar namnet, som är en låttitel av Imperiet från ca 1987, som passade bra här. Men det glädjer mig att folk retar sig på det ;)

    Men ja, det är rätt att ta ut skatt av oss som jobbar och fördela till de som är sjuka eller arbetslösa. Vi andra klarar oss uppenbarligen.

    SvaraRadera
  12. Adde Henriksson27 juni 2010 kl. 16:37

    Rudis, problemet är snarast att förslagen inte går långt nog just nu, jag är så besviken på den flathet som visas just nu från vårt håll. Skatt ger välfärd och mer skatt ger mer välfärd, ett enkelt och tydligt samband som minsta barn kan förstå. Därför blir jag så oerhört upprörd över den triangulering och alliansanpassning partiet håller på med just nu. Det handlar för mycket om taktiserande, om vi gör si kommer väljarna att göra så... Om vi inte kan förmedla vår politik för att den ska "marknadsanpassas" så är vi på ett sluttande plan. Jag tycker att det är dags för oss att gå tillbaka till våra kärnvärden och säga som det är. Jag är socialdemokrat för jag vill fördela, från de som har till de som inte har, från de besuttna till de egendomslösa. Har man råd att bo i villa ska man vara solidarisk med de som inte har råd med sådan "lyx". Jag står för att skapa välfärd genom att beskatta de som har för mycket, men jag verkar vara ensam nuförtiden. Vad är det som händer med vårt parti? Mona måste ta debatten tillbaka till vår planhalva, nu spelar vi på borgarnas sida. Det kan aldrig sluta lyckligt!

    SvaraRadera
  13. Instämmer väldigt mycket i din sista mening!

    SvaraRadera