tisdag 30 november 2010

Ett fascinerande land

Sverige är ett fascinerande land där en icke-fråga som bärandet av niqab blir en stor fråga och valfråga inför föregående valet.

I själva verket så visar det sig, som vi kritiker lyfte fram redan innan, att vad det gäller skolan i form av vuxenutbildning så finns det i Stockholm inte en enda elev som har heltäckande niqab...

Hur vore det om folk la sin kraft på viktiga frågor som berör många, inte minst i den här frågan, som den om de diskriminerande modersmålslärarna eller den största segregationen i Sverige, den ekonomiska?

Mer media exp gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

 1. Intressant att ett överklass plagg från mellanösterns medeltid är så viktigt för svensk vänster att försvara. Inga vanliga "proletärer" i mellanöstern använde niqab före 1900 talet senare hälft. En kvinna som utförde kroppsarbete kunde omöjligt använda detta plagg just pga att det var så opraktiskt. Det var fina kvinnor som dels inte ville dra på sig andra mäns blickar men också inte få sin hy solbränd..som en simpel arbetare.

  Mvh Peter

  SvaraRadera
 2. Det enda jag försvarar är friheten att få bära vilket plagg du vill. De som vill förbjuda det är lika illa som de som vill tvinga andra att bära vissa plagg. Bakgrunden till plagget i sig är strunt samma.

  SvaraRadera
 3. Javisst ska folk få bära vad dom vill,sen kan man tycka att det är beklagligt att folk då bär plagg som har sina associationer till förtryck.
  Själv uppskattar jag inte rakade killar eller tjejer i bomberjacka och stålhättade skor för det modet är så extremt kopplat till nazismen. Jag skulle än mindre anställa en person klädd på det viset eller vilja ha mina barn i ett dagis med personal klädda på det sättet.
  Lika så är associationerna med niqab sammankopplat med extrem Islamism. Denna våg av niqab klädda damer härrör främst från Saudiarabien.De gästarbetare från bla Egypten som sedan flyttade tillbaka till sina hemländer på 70 talet kom med sina fruar klädda på detta sätt,vilket var nästan helt främmande för många andra länder i mellanöstern. De hade tagit till sig Wahhabismens fundamentalistiska tolkning av koranen.
  Var än Saudiaraberna skickade sina petrodollar för att finansiera moskéer poppade dessa företeelser upp. Afghanistan,Pakistan,Indonesien mm.För att sedan följas av Iran efter revolutionen.
  Att vara klädd av på detta sätt är inte ett mode,det är ett uttryck på vad man tycker och har hängivit sig till.Jag skulle inte anställa någon som vill ha nått så kränkande och diskriminerande som sharialagar eller tror starkt på sagor (vilket koranen är)
  Tror inte du skulle vilja ha dina barn hos dagispersonal som tydligt utmärker sig som sympatisör med nazismen,även om denna person är jätte trevlig och aldrig pratar om sina egna övertygelser.
  Folk ska ha rätt att få välja att inte behöva ha med dessa personer att göra utan att det bedöms som diskriminering.

  Peter

  SvaraRadera
 4. Jag tror att jag skulle fråga om personen var nazist eller inte. Trots allt så finns det inte bara icke-nazister som är skinheads, utan även helt opolitiska skinheads, även om de är relativt få.

  Däremot tycker jag inte att man i alla fall ska förvänta sig att kunna få alla typer av anställningar beroende på sitt utseende och sina åsikter, i synnerhet inte när det gäller ren säkerhet.

  Fast inte anställa folk som tror på "sagor som koranen"? Skulle du säga det samma om någon var troende kristen?

  SvaraRadera
 5. "Skulle du säga det samma om någon var troende kristen?"
  Ja om personen försökte demontera det i sin klädsel och utseende att han eller hon vill ha bibeln som lag etc.
  Det som det handlar om med dessa personer är att dom vill tvinga fram ett accepterande av att dom ska få demonstrera sina åsikter över allt även i skola och på jobbet.
  Det handlar om att flytta fram politiska positioner. Vad är nästa steg? Lag mot att uttala sig kritiskt mot religioner i allmänhet? Finns redan såna förslag som drivs av rätt många länder i FN.
  Det vi ska ha klart för oss är att det här handlar inte om privat religion innanför hemmets väggar utan en mycket politisk inriktad rörelse som vill tvinga in sina religiösa tankar som normer och lagar i samhället.

  Peter

  SvaraRadera
 6. Niqab är ett sätt att "låsa in" kvinnor även när de vistas utanför hemmet, så DOs beslut strider mot lagen eftersom DOs beslut underlättar för just fortsatt diskriminering av kvinnor. DO måste omedelbart avskedas eftersom hon uppenbart inte följer lagen mot diskriminering!

  SvaraRadera
 7. Peter - Jag betvivlar att du skulle förbjuda en anställd att "demonstrera sin tro" via ett kors om halsen. De enda som f ö varit positiva till en lag om att uttala sig kritiskt om religioner är vissa svenska kristdemokrater samt på Irland, där det tom blivit lag: http://www.sydsvenskan.se/varlden/article536479/Ny-irlandsk-lag-mot-hadelse-.html

  Thomas - Det är inte diskriminerande att ta på sig ett klädesplagg man själv vill ha på sig. Jämför med s/m-sex som jag hade sett som förnedrande men som ingen diskuterar och vill förbjuda för att det är fel att piska andra mot sin vilja.

  SvaraRadera