fredag 3 december 2010

Det svajar än hit och än dit...

Jag skrev om Wikileaks för några dagar sen, under rubriken Gå nu inte över gränsen, där jag tyckte att Wikileaks gör något bra men att de ska agera professionellt journalistiskt sett, utan att börja bedriva politik där de tycker att politiker ska avgå, oavsett om de har rätt i sak eller inte.

En av de saker kring nyhetsrapporteringen kring läckan är hur det svänger sett till vad olika människor tycker om det hela, inte minst politiker som påstår att det är farligt med läckor av den här typen.

Men jag hittar en lysande text i Aftonbladet av Peter Kadhammar, där han retoriskt undrar varför politikerna som gnäller inte kan tala om när krig och kriser startades och blev värre av för mycket information och för mycket öppna kort.

Reaktionerna på Wikileaks avslöjanden visar hur debatten förs på maktens villkor. Raseriet mot Julian Assange och hans verksamhet har inga gränser. Få tycks reagera på att en man som för två år sedan ville bli presidentkandidat i USA – Mike Huckabee – ropar på dödsstraff. Få tycks reagera på att en av USA:s mest inflytelserika politiker – Sarah Palin – kräver att Assange ska jagas som ett villebråd. Få tycks reagera på att bloggare kräver att Assange ska avrättas med nackskott.
Man försöker stänga Wikileaks men låter dem som ropar på blod fortsätta ostörda.
Vi lever i samhällen där regeringar och säkerhetspoliser säger att de måste skärpa övervakningen av oss, medborgarna. Det kan finnas farliga element bland oss, medborgarna. Därför kontrollerar de vad vi gör på nätet, de tar våra fingeravtryck och sparar vår telefontrafik.
De vet allt om oss.
När vi plötsligt får insyn i vad de som kan starta krig gör, hur de som säljer vapen och skriver internationella avtal resonerar – då ropar de:
Så får det inte gå till!
Wikileaks ger oss möjlighet att övervaka övervakarna. Mina damer och herrar, välkomna till en ny värld.

Frågan är varför inte politiker och andra anser att vi har rätt att få veta att både vi och norska folket blev blåsta vid jas-affären? Det handlar om skattepengar och överlevnad för en stor svensk industri för både norrmännen och oss svenskar, som inte har förvaltats på bästa sätt, och hur skulle det kommit fram om ingen hade letat upp det?


Själv undrar jag, precis som Norra Skånes ledarsida, var är alla som brukar försvara yttrandefriheten osv, inte minst för journalister?


Mer media svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn exp gp gp gp ab ab ab hd hd exp skd skd 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

1 kommentar:

  1. Bra skrivet! Vi är visst på varsin ände poltiskt men vissa saker delas tydligen ändå. Tack.

    SvaraRadera