söndag 28 november 2010

Euron är ett riskfyllt val

Det är möjligt att Fridolin överdriver lite när han säger att euron orsakar irländska krisen, eftersom det som med nästan allt finns flera saker som påverkar.

Man kan definitivt påpeka att det också påverkade att bolagsskatten var låg och att köpkraften rusade för högt, vilket i sin tur drev upp fastighetspriserna samtidigt som bankerna fortsatte låna ut pengar utan att kräva särskilt mycket säkerhet, enligt känt manér från många tidigare kriser.

Men det går å andra sidan inte som andra, att försöka få det att bli till att eurosamarbetet är helt utan fel och brister, för precis som kritikerna från folkpartiet säger i en bisats i Replik Irland, så är det lättare och går förhoppningsvis snabbare att komma tillrätta med de ekonomiska problemen om man även har möjlighet att påverka räntan på ett sätt som man bara kan med en egen valuta.

Det gör helt enkelt att man har fler verktyg för att kunna påverka krisen och ger i slutändan större möjlighet att komma tillrätta med krisen.

För det var väl ändå inte meningen att EU skulle fungera som en bankakut?

Jag noterar nu en stund senare att räddningspaketet är klart och kostar 85 miljarder, som naturligtvis hade kunnat användats på många andra sätt...

Mer media hd hd gp gp gp ab ab svd svd dn dn dn dn dag dag exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar