lördag 19 februari 2011

Djurskyddet behövs ses över


Miljövänligt med naturskinn påstås i artikeln om den stora pälsauktionen i Danmark, Kopenhagen Fur. Det stämmer definitivt inte eftersom de garvas med kemikalier, som exempelvis krom som är giftigt i stora mängder.

Men självfallet är det också som någon säger, det är inte särskilt trevligt hur svenska höns och kycklingar har det. Jag var på anställningsintervju på en kycklingfarm som födde upp värphöns åt ett känt äggföretag för tre år sen och det finns inte en chans i världen att den trängslen i de burarna de bodde i kan vara i närheten av bättre än vad exempelvis minkarna har det i sina burar.

Det var säkert sandbad och sittpinne, som sägs på vissa äggförpackningar, för dem. Men hur ska man kunna utnyttja det när det var packat med höns i varje liten bur så att man knappt kan röra sig?

Naturligtvis tackade jag nej till jobbet och fick ett annat ett kort tag senare och sen dess så väljer jag aldrig att köpa de absolut billigaste äggen, utan försöker välja de som förhoppningsvis har lite bättre förutsättning att få ett mindre dåligt liv än majoriteten av höns och kycklingar har det, även i Sverige.

Men i Sverige är det i princip tillåtet att plåga djur, oavsett hur det görs, för tillsynen hinns inte med, vilket blev värre sen regeringen Reinfeldt, med Eskil Erlandsson i spetsen, valde att lägga ner Djurskyddsmyndigheten och lät Jordbruksverket ta över verksamheten...Jag noterar att många i GP tycker att det är sjukt att tidelag är tillåtet.


Det håller jag verkligen med om, men om lagarna inte följs idag som ska skydda djuren, vad gör då en lag till för skillnad eftersom polisen knappast får mer resurser att följa upp anmälningar om tidelag?


Frågan är hur mycket de bryr sig om att vargarna slås ihjäl med trubbigt föremål? Uppenbart är att det inte finns mycket omtanke hos vissa människor i Sverige heller, vad det gäller djuren...


Det är ingen omtanke om sina egna hundar heller att slå ihjäl vargar. Det är som alla vet vanligare att de blir påkörda och vore det om omsorg av dem så skulle de vara kopplade istället.


(Och nej, jag bor inte i en storstad utan på landet där vargen har passerat flera gånger och jag är mycket i skog och mark, även när vargen var här, utan att vara rädd...)


Media skd gp gp gp dn hd hd  dag svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

15 kommentarer:

 1. Det är ytterst sällan jag käkar ägg. Jag tycker att det är vidrigt som djuren behandlas, i synnerhet när det kommer till kyckling. Nu börjar dessutom halal-slakt bli mer vanligt och det gör det hela ännu värre. Varje gång jag ser halalslaktad kyckling i frysdisken brukar jag lägga dit en blodpudding eller ett paket bacon, bara för att visa min avsky.

  SvaraRadera
 2. Ja det kan man undra sig. Jag tycker i alla fall att zoofili är förkastligt och borde vara olagligt så att de går att döma till vård, de få zoofilister som grips. Centern har av någon anledning alltid bromsat för att återiföra förbudet. Kan det bero på att bönnerna visste att de skulle bli utan drängar i så fall?

  SvaraRadera
 3. Nisse Bengtsson19 februari 2011 19:19

  Det kanske inte finns någon lag emot tidelag i Sverige, men varje misstänkt fall av tidelag hamnar under djurplågeri åtal.

  Så det är inte så att tidelag anses vara accepterat i lagens mening.

  SvaraRadera
 4. Kalle - Det är knappast halal som är det största problemet i Sverige. Tänker du likadant när det gäller koscher el du gör undantag för sånt som inte har med muslimer att göra?

  Nicklas - Kan det bero på vad Erlandsson sa en gång i tiden som finns på Youtube?

  Nisse - Det gäller väl bara om man kan bevisa att det skadar djuret?

  SvaraRadera
 5. Nej men halal är ett växande problem som vi behöver sätta ner foten nu för att hindra. Koscher är lika illa det men med tanke på att islam är den andra största religionen och dessutom snabbt växande så ser jag halal som ett större problem i Sverige idag. Men du vill givetvis att halal ska vara tillåtet, annars är du ju emot religionsfrihet?

  SvaraRadera
 6. Skönt att höra dig säga att du inte tycker bra om koscher även om det satt hårt inne. Glöm nu inte säga det nästa gång du säger något om djurskydd o dyl.

  Du vet redan vad jag tycker om det men det är märkligt att du inte inser att det finns mer djurplågeri i Sverige och att de flesta som slaktas och växer upp i SVerige av djuren inte sköts om så bra de kunde trots att de inte halalslaktas.

  SvaraRadera
 7. All form av ritualslakt är vidrig. Slakt som den ser ut i allmänhet är vidrig. Ritualslakt är dock extremt onödigt. Det är dessutom ett växande problem som, ur en demokratisk synvinkel, är bekymmersam. Hur kommer det att se ut när vi har en miljon muslmer i landet, komer det vara demokratiskt försvarbart att säga nej till halalslakt då? Kommer våra politiker att kunna stå emot när islamlobbyn vuxit sej så stark? Vanlig slakt är vidrig den med men till stor del ett nödvändigt ont. Skulle vi behandla slaktdjuren på ett annat sätt skulle kött i butikerna bli så dyr att ingen skulle ha råd att köpa den. Då skulle man istället vända sej till importerat kött med allt det innebär. För inte ens du är väl naiv nog att tro att djurhållningen kommer att förändras globalt eller ens kontinentalt här i krokarna.

  SvaraRadera
 8. Jag vet att jag gett dig ett exempel på i Kristianstad och hur de bedövade djuren med el innan de halalslaktades. Jag har svårt att se att det är värre än någon annan slakt.

  Jag tycker det finns frågor som går före demokrati, som exempelvis demokrati eller att man inte får plåga andra människor, eller för den delen djur.

  Halalslaktat kött importeras i huvudsak nu, så med det du säger nu så argumenterar du lustigt nog för att vi ska börja halalslakta även i Sverige :)

  SvaraRadera
 9. Vad var det för djur? Är det små djur kan det fungera, elchock på större djur fungerar dock inte och det är heller inte förenligt med halal. Hela idén med halalslakt är att djuret är fullkomligt obedövat, detta för att djuret av egen kraft ska pumpa ur så mycket blod som möjligt ur kroppen. Andra stycket i din kommentar var lite luddig minst sagt. Nej, det är bara om man är en vänsterpartist som man tolkar det jag skriver som du tolkade mej. Halalsslakt borde förbjudas och bannlysas, även import borde vara olagligt. Halalslakt kommer från en tid då det i regionen var varmt och kött med stillastående blod i blev snabbt oätligt. Idag har vi goda kunskaper i hur man tillagar mat så risken för förgiftning är väldigt liten. Detta gäller även griskött, idag vet vi om att griskött behöver tillredas ordentligt för att vara säkert att käka. Således är halalslakt fullkomligt onödigt idag. Finns inget som helst försvar för företeelsen. I övrigt verkar inte du inse riskerna med en ökad muslimsk befolkning. Jag vet inte om du tänker kortare än näsan räcker eller om du helt enkelt inte är så bra på att tänka. Om några år, kanske ett årtionde eller två, när vi har 1,2 milj muslimer eller något liknande i Sverige, startas det första islamistpartiet som dessutom kommer in i Sveriges riksdag nästkommande valår. Dessa förespråkar shariah-lagar för muslimer , positiv särbehandling för muslimer och dylika saker. Då förutsätter jag att du kommer att vara lika fientlig mot det partiet och dess anhängare som du är mot SD och dess anhängare idag. Eller? Eller är det så att du är en så trångtänkt rasist att du tror att det samhälle vi lever i idag är så mycket bättre än samhällen invandrare kan komma från att vårat samhälle kommer att integrera nyanlända till att matcha det du kallar ditt samhälle?

  SvaraRadera
 10. Ytteligare en liten tanke, ponera att vi gör det avsevärt mycket bättre för djuren. Dom får springa runt bäst dom vill och käka gräs och snacka med sina kompisar hela dagarna. Sedan en dag ska dom slaktas men då har djurets liv varit ett bra liv. Avlivandet och slakten sker på ett sånt sätt att djuret inte hinner reagera på vad som sker och är fram till slaktögonblicket helt omedveten om dess öde. Det här är en väldigt hypotetisk fråga men ändå finns det en poäng bakom, är du för ett totalförbud under dessa omständigheter mot halalslakt och import av halalslaktat kött?

  SvaraRadera
 11. Det var så vitt jag vet kor och får det handlade om. Vad som är förenligt med halal är en tolkningsfråga och folk är olika nog med det.

  Inte oväntat så skriver du enbart om halal här men jag får hoppas att du fortfarande har samma åsikt om koscher

  Jag tror inte på en så stor ökning. Nazisterna argumenterade likadant med judarna och det stämde inte då heller.

  Jag är mot djurplågeri vilket gör att jag är emot, oavsett vad man kallar det och oavsett vad för förutsättningar det finns, slakt som plågar djuren inkl import av den typen av kött. Tillåter man import kan man lika gärna tillåta slakten också.

  MEN jag tycker fortfarande det är ett mycket större problem att allt för många djur i Sverige slaktas eller lever under förutsättningar som är djurplågeri också och e g inte bättre än halal. Jag tycker vi främst ska satsa på mer möjligheter till övervakning av de djur som lever och slaktas här.

  SvaraRadera
 12. Nej, det är inte en tolkningsfråga. Däremot så är det en kompromiss, en kompromiss som är möjlig än så länge men när antalet muslimer ökar kommer det att förändras.
  Att jag inte nämner koscher är av den enkla anledningen att det är ett mycket mindre problem som snarare tycks minska än öka.
  Senaste 10 åren har muslimsk befolkning nära nog fördubblats. Vi ser inte en stagnering utan snarare en kontinuerlig ökning. Varför ser du det som osannolikt att vi har en miljon muslimer i Sveirge inom 20 år?
  Nu är du ju så dum och hycklande att man nästan blir gråtfärdig. En fullkomligt korrekt jämförelse vore att säga att vi kan ju lika gärna sänka spritskatten till Tysklands nivåer eftersom folk ändå importerar alkohol därifrån. Men se då var det inte så okej längre i Vänsterpartisen Jerkers ögon. Hyckleri!
  Ibland undrar jag på riktigt om du är vid helt sunda vätskor. Du slår knut på dej själv och detta enbart för att vurma fram mer islam i Sverige.

  SvaraRadera
 13. Jo det är det precis som med kristendomens och judendomens alla regler så är det långt från alla som följer allt till punkt och prickar.

  Menar du att djuren plågas mindre? Du vet väl att det finns stora grupper även utanför Sverige som äter sån mat? Du är så genomskinlig att det inte handlar om djuren alls utan enbart om det är "rätt" grupp människor du kan skriva skit om.

  Jag tycker f ö inte att importen ska tillåtas heller och i sak spelar det inte ngn roll, det går åt lika många djur men skillnaden är i vilket land de slaktas. Lite matte kan du väl? Det blir inte färre kilo kött som äts bara för att de inte slaktas i Sverige...

  SvaraRadera
 14. Det här ytterligare ett av bekymren.Vilka inbillar du dej att våra beslutsfattare lyssnar till, dom som sitter tysta och knappt är muslimer mer än på pappret eller de som är högljudda och kräver saker hit och dit och använder hela den muslimska befolkningen som tyngd i sina argument?
  Du är en sån hycklare som kräver att Sverige och resten av världen ska ha en bättre djurhållning men du har inga bekymmer alls med ritualslakt. Rent uttalat försöker du få det till att du är emot även det men din retorik försvarar ett sorts djurplågeri medans du fördömer ett annat. Din retorik stämmer i många avseenden mycket väl in på taqqiya.

  SvaraRadera
 15. Jag tror uppriktigt sagt inte de lyssnar så mycket på någon av dem, på gott och ont.

  Hur många gånger ska jag tala om för dig att jag tycker importen ska förbjudas för att du ska förstå att jag har problem med ritualslakt? Den enda hycklaren är du som är den som gärna supportar svenskt djurplågeri och igen visar att du skiter i djuren men inte i muslimerna och om du inte kan slänga skit på dem så säger du inget

  SvaraRadera