lördag 14 maj 2011

Är företagens förtjänstmöjligheter viktigare än människornas väl och ve?

I ett självklart resultat så konstaterar jag att det alltid får effekter i slutändan när man inte vill satsa tillräckligt på de områden där det behövs. Ibland kan det dock komma fram långt ifrån där besparingen har skett.

Men att Alla förlorar på dåliga förändringar av skolan är det svårt att komma ifrån, även om man bara tänker på sin egen lön och mindre skatt att betala från den:

2000 var Sverige det EU-land som hade lägst resultatvariation mellan skolor. Bara nio procent av variationen mellan elevers skolresultat förklarades med skolors skilda förutsättningar. På drygt tio år ökade variationen i resultat med 140 procent.
I dag spelar dina föräldrars utbildning och inkomster en allt större roll för dina chanser att över huvud taget klara skolan. Förr kallades det klassamhället.
Enligt Anders Jakobsson, docent i utbildningsvetenskap på Malmö högskola, har Sverige nu fått A- och B-skolor. De motiverade eleverna från studievana och resursstarka hem samlas i A-skolor där man ägnar sig åt problemlösning och förståelse. Eleverna som blir kvar i B-skol orna ägnar i stället lektionstid åt att reproducera enkla fakta.
Alla förlorar på det fria skolvalet i sin nuvarande form.

Öka resurserna

Den 90-talistiska formeln att valfrihet kan lösa alla problem känns överspelad. Det borde öppna för en konstruktiv debatt, bortom ideologiska låsningar och lösningar.
De flesta vet att det finns goda exempel på skolsystem i världen som förbättrats kraftigt på fem år. Oavsett BNP-nivå, världsdel och politiskt system.
Det går, även i Sverige.
Öka resurserna och fördela dem rätt, elever med sämre förutsättningar ska ges en ärlig chans. I dag används i genomsnitt bara sex procent av den totala skolbudgeten för att jämna ut sociala skillnader.
Se till att göra skolpengen progressiv. Enligt läroplanen ska skolpengen delas ut åt var och en efter behov, men i dag fördelar bara var fjärde kommun pengen med elevernas ekonomiska och sociala bakgrund i åtanke.

Sverige måste bli bäst

Kommunerna måste sluta ge en lika stor summa pengar för varje elev. Att vägra inse att eleve rs behov ser olika ut, och att skolpengen i dag har stor ­inverkan på skolors ekonomi, är vansinne.
Den fria etableringsrätten på skolområdet borde avskaffas. Rätten att starta en ny friskola kan inte anses viktigare än kommuners ansvar för att skolsystemet verkligen fungerar.
Det kan låta pompöst, men Sverige måste bli bäst i klassen igen, både vad gäller elevers resultat och jämlikhet. Varför nöja sig med mindre?
(Fetningen i näst sista meningen är min egen).

Samma typ av diskussion förs inom mitt eget landsting, men då om vårdcentraler. Det är mycket märkligt och ännu olyckligare att man starta en fri etableringsrätt för skattepengar där företagarna vill ha sin verksamhet. Men däremot inte där det behövs bäst för samhället och för patienterna eller eleverna.

Vårdcentralen i Lammhult, är ett sånt exempel, där de privat satsande läkarna inte fick ekonomi i sin verksamhet, utan istället väljer att flytta till Ljungby, där ytterligare privata företag väljer att satsa på en vårdcentral, vilket kommer att göra att det blir en överetablering där. Men fortfarande ingen vårdcentral i Lammhult, där det behövs. (Vill man läsa lite till om Lammhults vårdcentral så har jag skrivit om det i Privatisering fungerar inte inom sjukvården).

Det är en sak om någon startar en verksamhet helt för egna pengar, vad det än må vara. Men att välja att ta skattepengar som ska gynna hela samhället, för att i slutändan inte gynna de människor som behöver det, även om de bor på ställen där man inte kan gå med vinst som privat företagare är oerhört cyniskt.

I morgon så är det val i Västra Götaland och jag hoppas verkligen på rödgröna framgångar i det valet, för de utsattas skull och inte för förslag som genererar färre skatteintäkter.

media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd smp exp exp exp gt gt gt gt gp dn dn hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

9 kommentarer:

  1. Bra med A och B skolor. Jag vill skicka mina barn till en A-skola så de slipper soporna i B-skolan. Som idrott ungefär. Tränar man bara med dem som är sämre och inte har några ambitioner så blir man själv sämre än vad man kunde ha blivit. Facts of life.....

    SvaraRadera
  2. Vill du fortfarande ha det när du inte har möjlighet att skicka dina barn till A-skolorna?

    SvaraRadera
  3. Jag jobbar på Sunnerbogymnasiet och är emot friskolan Ljungby Fria, som jag tycker inte borde ha fått starta. Nu lockar de nya elever med att alla får en Ipad 2. Elevunderlaget sjunker och det kommer inte att finnas elever till båda skolorna så det kanske slutar med att båda får lägga ned program.

    SvaraRadera
  4. Jag håller med dig ang Ljungby Fria och det är verkligen illa att man får muta eleverna med iPads och datorer för att locka dem till sig, som om det vore det viktigaste...

    SvaraRadera
  5. Det är såna som Ström som blir så jävla förvånade när de själva plötsligt finner sig på bar backe och de inser att deras höga inkomst visst var beroende av deras förvärvsarbete och det nu har tagits ifrån dem. Ska vi snacka sopor då med, Ström?

    SvaraRadera
  6. Är det rätt att behöva bli nedtryckt i åratal bara för att man råkar ha bättre betyg än de andra eleverna och de känner sig hotade? Det är och var verklighet för mig och många med mig framtill möjligheten att välja program i gymnasiet.

    Nu vet jag förstås inte så mycket om friskolor, vilken nivå dom är på osv. Argumentet räcker givetvis inte för att berättiga friskolor. Men sådana upplevelser kan förklara uttalandet från herr ström om inte annat.

    SvaraRadera
  7. Gustav, du snackar strunt. Elever med höga betyg blir aldrig nedtryckta. Det är de med absolut sämst betyg som är de riktiga förlorarna. Där kan vi snacka repression. De med bra betyg kommer att sitta på samhällets höga stolar oavsett kommunal skola. Och kommunal skola ger åtminstone de svaga en liten chans som de aldrig skulle få på en skola som i bästa fall måste tvingas att ta emot dem som elever.

    SvaraRadera
  8. Det finns inga "fölorare" bland unga människor som går i Skolan och befinner sig i början av sina liv!!
    Vad är detta för skitprat!?
    Dom som använder ord som "fölorare" om elever som försöker lära sig att bli bra samhällsmedborgare,som herr erikson här ovan, bör kanske lära sig själv lite om sakernas tillstånd!?

    SvaraRadera
  9. Vidare så undrar jag var "gränsen" går när en elev blir kallad "fölorare", Nicklas Erikson?

    SvaraRadera