fredag 20 maj 2011

Undrar om man verkligen letar ordentligt?

Jag har hela tiden hävdat att det egentligen inte behövs en lag mot tidelag. Jag har absolut inget emot det, tvärtom, men det vore viktigare att lägga kraft på att faktiskt ta tag i de fall av djurplågeri som man hittar idag, något som sällan görs, något jag skrivit om flera gånger tidigare, bland annat i Djurskyddet behöver ses över, för några månader sen.

Därför tycker jag det är positivt att läsa att det faktiskt finns någon polis och åklagare som använder sig av befintlig lagstiftning för att försöka komma tillrätta med en man som förgripit sig på ett får, istället för att vänta på ny lagstiftning.

Vanligtvis så läggs alla fall av den här typen ner omgående. Jag hoppas verkligen på en bättring och det är svårt att tro att man försöker och anstränger sig ordentligt, när det gäller individer som inte kan föra sin egen talan lika lätt som människor.

Lite samma sak, att leta och anstränga sig, funderar jag också över det fallet med 23 kvinnor i ett barnporråtal, som många förvånats över.

Även om det  vanligtvis nästan bara är män som blir fällda för barnporrbrott, så undrar jag om det verkligen stämmer att det är så stor överrepresentation av män i faktisk konsumtion av barnporr? Jag är osäker på hur mycket man kan jämföra konsumtion av porr med barnporr, men jag vet att jag läst ett antal gånger att kvinnor konsumerar mer porr än vad många tror, även om det fortfarande brukar handla om mindre mängd än män, oavsett hur den konsumeras.

Frågan är om man på samma sätt letar efter förövare, om det är en grupp förövare man inte förväntar sig att hitta i en viss typ av brott? Risken måste vara uppenbar att missa förövare, ungefär som när man förutsätter att det mest invandrare som begår brott och därför glömmer bort att titta efter vanliga människor? (T ex Jag minns ett par butiksanställda jag känt som erkände att de tittade mer efter  tonåringar i butiken eftersom de var kända som grupper att de snattade mer, vilket gjorde att jag som medelålders man haft lättare att klara mig undan.)

Oavsett vad det gäller är det knappast bra att inte agera förutsättningslöst eftersom det alltid finns undantag från vad man tycker är det vanligaste...

Själv önskar jag att alla som begick någon form av övergrepp mot någon sökte hjälp och insåg hur mycket de skadar de drabbade.

Men det är klart, vem ska de få hjälp av när rättsväsendet är upptaget med att jaga konst och teckningar, där ingen blivit skadad?

media dag dag dag dn dn dn dn hd hd hd gp gp gp gp svd svd svd nsk nsk ab ab ab smp smp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

 1. Rena övergrepp eller andra liknande fall bör utredas noga, dvs där någon person/varelse lider skada. Men dagens polis/rättsväsen utgår, i sin jakt på resultat, från att alla är skyldiga och att myndigheterna därmed har rätt att kränka vem som helst i jakt på bevis för detta. Polisens medarbetarpolicy säger de ska vara "effektiv med fokus på resultat", detta innebär att jaga statistik oavsett konsekvenser. Därför gör de t ex husrannsakan/frihetsberövande enbart baserat på indicier, eller jagar fortkörare istället för rattfyllerister. Så är det tyvärr i alliansens Sverige.

  SvaraRadera
 2. Hittade hit från SVD. Måste säga att jag håller med dig till 100%. Däremot är det en lite olycklig formulering i meningen: "vilket gjorde att jag som medelålders man haft lättare att klara mig undan". Det kan lätt tolkas som om du är en van snattare även om jag förstår vad du menar. :)

  SvaraRadera
 3. Interesting..Some months ago I read a journalist from my country, who had more or less the same point... the authorities are concentrated in one subject, and dont take care about the normal existing criminality of the country. In this way instead to decrease, the criminality grow...perhaps the authorities work for politicians that are only interested to do politics but not to solve the problem...

  SvaraRadera
 4. Anonym 1 och 2 - Använd gärna namn om ni svarar igen. Släpper normalt sett inte igenom anonyma kommentarer.

  Anonym 1 - Risken finns, vilket jagandet av rattfyllor bevisade för några år sen, att statistiken blir viktigare än allt annat.

  Anonym 2- Hahaha nä jag är ingen snattare alls och mitt dumma skrivfel får stå kvar för att mana mig till bot och bättring :)

  Lorena - Jag tror risken är stor för det du beskriver, man kan satsa på olika saker, men om man inte tillför mer resurser så blir det annat som blir bortglömt.

  SvaraRadera
 5. Amerikanska justitiedepartementets genomförde en undersökning om sexuella övergrepp på ungdomsvårdsanstalter, "Sexual Victimization in Juvenile Facilities Reported by Youth, 2008-09", (läs sidan 13). 95% av alla som rapporterat övergrepp påstår att det var kvinnlig personal som låg bakom övergreppet.

  http://bjs.ojp.usdoj.gov/content/pub/pdf/svjfry09.pdf

  SvaraRadera
 6. Det låter överdrivet på det hållet.

  SvaraRadera