lördag 20 februari 2010

Bananrepublik nästa

Jag skrev förrgår inlägget Mycket märkligt om dels moderaternas fusk och det allvarligare att de inte vill redovisa hur mycket och från var de får sina bidrag.

I båda fallen går det att säga att det finns gott om förlorare, även om jag till skillnad från andra tycker att väljarna själva är de största förlorarna, som tappar tilltro inte bara till moderaterna, utan även till demokratin och urvalsprocesserna för att få fram de kandidaterna som ska representera dem.

Frågan är vad man annars ska säga när det tycks, som sägs i en DN-artikel, handla om att fuska sig till en snabb politisk karriär?

Läser man sen vad Hanne Kjöller skriver om hur utrbrett det hela verkar vara så undrar jag ännu mer om varför moderaterna har politiker så högt upp som inte verkar ha grundkurs 1A i demokrati:
Inte heller vet vi hur många moderater som egentligen värvats. Ernst & Young skriver i sin utredning hur de fått telefonkontakt med 117 av de registrerade 541 nya medlemmarna. Varför har man inte lyckats få kontakt med fler? Varför saknas så många telefonnummer och varför får man inga svar på så många av dem som angivits?
För att bli medlem i partiet krävs de sex första siffrorna i personnumret och namn. Kan det vara så att det bland den stora gruppen, två tredjedelar som konsulterna inte fått kontakt med, finns påhittade personer?
I så fall går denna historia in i en ny fas.
Det är ändå bra, om än försent, att moderaterna tagit tag i fusket. Men vore det inte dags att de också tar tag i det allvarligare i att inte redovisa vilka som stödjer dem ekonomiskt och vilka de med andra ord har som kan ha hållhakar på deras politik?

Någonstans tycks moderaterna mer och mer, trots många enskilda sympatiska politiker, mer och mer påminna om ett parti från en bananrepublik...

Samtidigt kan vi konstatera att deras politik får utförsäkrade att få endast 3500 kr i månaden för att försöka leva på och att skillnaden mellan fattiga och rika ökar dramatiskt. Det är omöjligt att tycka det är bra för någon av de människorna som behöver stöd och generellt sett så fungerar länder med minskade inkomstskillnader bättre och människor mår bättre där det finns lägre inkomstskillnader.

Uppdaterat: Det är svårt att hålla sig för skratt när Corazza-Bildt hävdar att det är Medieskvaller bakom  bakom röstfusket...

Mer media ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd hd hd hd hd sds dn dn dn dn dn dn smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

 1. OCH OCKSÅ! Att stockholmsmoderaterna benämner Stockholms kommun för Stockholms STAD. När NU vi svenska folk har kommit överens om, stadgat i lag, att alla våra kommuner Sverige runt benämns KOMMUN. Att vi däri hävdar demokratin. Men att stockholmsmoderaterna som stadsboende, hävdar att dessa, är nått finare människor än andra, landsbygdsboende. Som man ju inte kan benämna landsbygd för stad.
  .
  Och visst finns också Stockholms STAD, med sina gator, höga hus och dålig luft. Där alltså samhället av invånarna runt Kornhamnstorg benämns just KOMMUN.
  Och jag hävdar absolut inte att denna ordningen, är den bästa för all framtid. Att inte omöjligen, det kanske måste vara en viss samhällsmässig skillnad mellan att bo i stad och på landsbygden. Med att vi svenska folk då diskuterar saken och röstar. Inte att en ändring skall köra med våld och terror.

  SvaraRadera
 2. Det socialdemokratiska partiet har, klokt nog, hittills hållit tyst i frågan. Man inser naturligtvis att man sitter i ett glashus. Men det är ju enklare för bloggare att skrika om saken.

  SvaraRadera
 3. Jag skrev tidigare om att jag tror det är mer politiker som är oroliga för liknande saker i sitt parti. Men även om det är så, oavsett om det kommer fram eller inte, så undrar jag Bengt hur det ursäktar moderaterna som fuskat nu? Det är som att hävda att bara för att någon annan begått inbrott så är det okej för mig också att göra det...

  SvaraRadera