lördag 3 juli 2010

Behov är viktigare än vinst





Jag skrev nyss om overklighetens parti kristdemokraterna och om hur de är oempatiska och precis som moderaterna och resten av allianspolitiken.

Det finns betydligt fler exempel på vilken elak och sjuk politik som förs tvärtemot de behov som finns hos människor.

I Göteborg larmar 23 psykologer om stress hos barn vid förskolor och skolor eftersom de ser en skola i kris.

Tyvärr finns den krisen och stressen inte bara i Göteborg, utan på många ställen, som en konsekvens av alla nerdragningar.

Regeringen säger sig vilja använda sig av en statlig utredning och införa en "Lex Sarah"-lag för skolorna och förskolorna.

Det är direkt märkligt att man väljer att skjuta över ansvaret på de anställda, som redan är för få för att kunna hantera jobbiga situationer. Varför inte öka antalet anställda per elev mer radikalt än vad som är en minimigräns för att klara av undervisningen och hanteringen av verksamheten?

Svaret är naturligtvis, precis som när det gäller hur man skär ner på assistenterna åt handikappade, som jag nämnde tidigare, att det enbart handlar om att få ner skatterna, något som gynnar de som kan betala sig till mer vård och hjälp, om de skulle behöva det.

Utförsäljningar till lägstbjudande har alltid konsekvenser.

Det påstås hela tiden att det gynnar företagandet och hur många som får jobb. Konstigt nog att det inte kommer igen med mer skatteintäkter så vi slipper dra ner på nödvändigt verksamhet...

Behov borde vara viktigare än vinst när det gäller skolor, sjukvård och annan omsorgsverksamhet. Så är det inte längre i Sverige.

Det är möjligt att det stämmer att avdragen är den nya arbetarrörelsen, men det passar bättre att kalla det för den nya vinströrelsen, eftersom några få grupper av företag plötsligt kan göra mer vinst på bekostnad av skattepengar.

Nu börjar för övrigt almedalsveckan på Gotland och vi kommer att få höra många mer tal, del allra flesta välplanerade. Men hur många kommer på allvar att bry sig om de som mest behöver det, istället för om de som behöver omsorgen och satsningarna?

De kommer bara bli från de rödgröna talarna, med vänsterpartiets i spetsen.

Mer media svd hd dn exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

  1. Stressen och krisen inom omsorg och skola har funnits i årtionden. Det var INTE bättre på sossetiden. Med andra ord kan du INTE beskylla nuvarande regering för att göra ett sämre jobb än tidigare regering. Vi har haft stora dneddragningar inom vård,skola och omsorg i många år nu, flera decennier faktiskt.
    Ska vi anställa fler lärare måste vi dra ned på något annat, vad sägs om att strypa invandringen under ett decennium? Eller är du så naiv så du tror att pengar staten använder sej av växer på ett träd? Nä, så¨är det naturligtvis inte, du är upprörd över att Sverige har hamnat på andraplats över världens högsta skattetryck, du vill naturligtvis hamna tillbaka på första plats igen. Jag sitter gärna på förstaplats jag med, OM det också innebär att vi har världens bästa välfärd. Men så är det inte idag, vi ligger på plats 30 eller något sådant när det kommer till välfärd.
    Om det politiska klimatet ändras så kan man diskutera till exempel den migrationspolitik som vi haft senaste 30 åren. Där har vi nämligen väldigt mycket pengar att spara.
    Med den politik du förespråkar kommer inte skattehöjningar inom rimliga gränser att leda till en bättre välfärd eftersom du samtidigt förespråkar en ökad och mer kravlös invandring.
    Jag håller dock med dej om att senaste tiden av privatiseringar inte gynnar massan utan snarare försämrar för massan.
    Som vanligt kommer du väl att "missa" att låta denna kommmentar publiceras.

    SvaraRadera
  2. Och vem är det som påbårjade nedmonteringen av t.ex. skolan, psykiatrin etc? Det var de röda.... Vi ser exempel på det under decennier av ökande elevantal i skolorna och de allt fler psykdåd som eskalerade under 2000-talets början. Nu har alliansen försökt styra upp det hela. Men det är klart för er vänsterpartiser finns ju bara kommunism där 100% skatt gäller och staten äger allt... Tyvärr för er så säger faktan att statsskulden nu är mindre än under det rödagröna-skatteoket, dessutom mitt under den förra högkonjunkturen. Skatter löser således INTE problemet, det gör däremot en borgerlig sund allianspolitik för skola vård och omsorg. Undrar just hur de nordkoreanska skolorna ser ut... Er patiledare har ju uttrycklingen sagt att han representerrar dessa krafter...

    Det gick tyvärr inte att kommentera annorlunda än anonymt. Använder hotmailkonto... Jan är mitt namn!

    SvaraRadera
  3. Det erkänner jag att den har men den har blivit värre eftersom antalet personal per barn hela tiden har sjunkit.

    Invandringen diskuterat f ö mer än den är värd s a s och det vet du också.

    SvaraRadera
  4. Det ovan var till Kalle.

    Jan - Det går bra att skriva ett namn i meddelandet som du gjorde!

    Inte för att vara sån men inte känner jag några vänsterpartister som tycker om diktaturer. Det är ju snarare alliansen som fjäskar för dem idag.

    Utöver det så är det gott om sossestyren som har varit nyliberala och ägnat sig åt nerdragningar de också...

    SvaraRadera
  5. Göteborg som exempel på misskött välfärd (vilket man kan hålla med om) är intressant, om man menar att det är Allianspartiernas fel. Med tanke på vilka som styrt GBG i åratal...

    Men vad gäller neddragningarna (oavsett vem som genomför dem): de genomförs inte på pin kiv; och de genomförs inte som en del i en nyliberal agenda.

    De genomförs eftersom pengarna till dem tar slut.

    Värdena som produceras i dem räcker inte i utbyte mot de värden som de kräver.

    De blir till gapande hål som kostar mer än de smakar.

    Även offentlig verksamhet kan visa vinst eller förlust, och som samhälle, med solidarisk finansiering av välfärden, har vi inte råd med en massa förlust. Det dränerar oss på stora värden, och det är de som har minst som förlorar mest.

    Det är därför som välfärdsverksamheterna, antingen de är offentligt drivna eller privat drivna, MÅSTE VISA VINST.

    Det är ju genom vinsten man möter behoven.

    SvaraRadera
  6. Ola - Om offentlig verksamhet visar på förlust så är frågan om verksamheten får tillräckligt med pengar för att få den att fungera väl?

    SvaraRadera