onsdag 10 november 2010

Undrar om de vågar tänka nytt?

Det här inlägget kan ses som en fortsättning på morgonens Nu kanske jag kan tro på en förändring.

Det är ett lite överraskande förslag när Sahlin säger att Alla bör avgå eller ställa sina platser till förfogande. Men det är ärligt talat ett nästan självklart val efter flera dåliga val, trots bra opinionssiffror mellan de senaste valen.

Men när man ser hur spelbolagen väljer efterträdare som Nuder och Östberg så undrar jag om de hört mig skämta om de namnen, eftersom i synnerhet Nuder är det första namnet jag nämner som efterträdare på skämt, för att få stackars S att fortsätta i samma fåra med partiledare som få tycker särskilt bra om.

Frågan är vad jag ska skämta om i fall Nuder blir partiledare? Thomas Östros?

Jag tror oavsett vad inte att den här påstådda maktkampen bäddar för förlust vid nästa val, jag tror det är en förutsättning ärligt talat.

Men självfallet måste förändringen även ske på djupet och inte bara sett till personerna. Även politiken måste förändras till något som fungerar bättre än alliansens hårdföra politik.

Men faktum kvarstår, Partier och fotbollslag som åker på konstant stryk byter ledare och i det här fallet behöver man folk utifrån, så att man inte enbart fyller på med människor från samma typ av stam som de senaste ledarna har varit ifrån.

Behåller man exempelvis nämnde Östros så har man fortfarande problem. Hans analys är att det rödgröna samarbetet skadade S. Det gäller då att komma ihåg att de rödgröna under en period hade över hälften av väljarkåren bakom sig och det betvivlar jag att de hade haft om de inte varit i samarbetet ifråga, och att S ska nå majoritet själv igen känns milt sagt extremt avlägset.

Läser man vidare om analyserna så undrar jag hur man kan tro att halverad krogmoms var en stor fråga? Däremot så kom vändningen vid bensinskattehöjningen, som jag trots att jag tycker den var bra i sig inser är svår att alls ta upp innan valet. Man får göra som allianspartierna, låta bli att tala om det innan och sen välja att genomföra den ändå.

Att det skulle vara fel tillfälle, som Lundby-Wedin från LO säger är det inte heller. Det är nu som det stabila bygget för nästa val måste börja.

Läs som sagt även morgonens 
Mer media ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dag dag dag exp exp exp gp gp gp gp gp hd hd hd hd svt smp smp skd skd nsk nsk Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

 1. Frågan är om de över huvud taget kan förnya sig. Om man ser till den traditionella höger - vänsterskalan så är en högervridning knappast det som hjälper för på den kanten är det rätt fullt.
  En vänstervridning riskerar bli en ökenvandring.
  Vänstern tappade och vänster om vänstern finns "Rättvisepartiet Socialisterna" med 1507 röster. Sedan har vi SKP med 375 röster.
  Uppenbarligen är vänsteridéerna på fallrepet så det är inte rätt riktning och högeridéerna redan intecknade av alliansen.

  Därmed är man fast i en fälla, inget nytänkande hjälper nu. Vänsterns idéer och tankar är helt enkelt historia.

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte det stämmer eftersom de rödgröna hade en rätt tydlig majoritet en bra bit in i mandatperioden.

  SvaraRadera
 3. Herr Nilsson: Politik är som en dragkamp, om stora och starka krafter (som SAP och LO) drar åt vänster så kommer ju mitten att förflytta sig åt vänster. Alltså, om SAP rent hypotetiskt skulle börja stå en politik till vänster om Vänsterpartiet så betyder det inte att de skulle få mindre röster än Vänsterpartiet, de skulle mycket väl kunna få mer än vad de har i dagsläget.

  Bara man ser till folkets behov så kan man egentligen bedriva hur radikal vänsterpolitik som helst.

  Men nu drar inte sossarna i repet, de står vid mitten eftersom mitten är mitten. Men eftersom de bara står där så flyttas de ju hela tiden högerut, för Alliansen, Svenskt Näringsliv och massa andra högerorganisationer fortsätter att dra med full kraft i sin ände.

  Och ingen vill ju rösta på ett parti som bara flyter med och inte har någon egen agenda.

  SvaraRadera