onsdag 22 december 2010

Ett steg framåt och ett bakåt

Det är utan att tveka ett steg framåt att det blir svårare att smita undan skatten i skatteparadis, när skatteverket skriver avtal med länder de tidigare inte haft avtal med.

Det har hela tiden förvånat mig, och kritiserats, att man både från myndigheter och media hetsar mot fattiga människor som fuskar (vilket jag på intet sätt försvarar men hittar någon slags logik i), när man samtidigt säger oerhört lite om alla de pengar som försvinner ut ur landet, till människor och organisationer som inte har det minsta problem ekonomiskt som kan förklara varför man fuskar och inte vill bidra.

Det börjar bli tröttsamt att läsa om hur allmänheten får rädda fattiga människor, istället för samhället, och för den delen även att privata eller kyrliga initativ.

Missförstå mig inte, jag tycker de sakerna ska finnas och användas när det behövs. Själv skänker jag pengar mer eller mindre kontinuerligt till behövande.

Men när det gäller som i fallet ovan, med en fattig familj med flera barn (Jo då, fattiga människor existerar i Sverige också!), så är inte ens den ekonomiska grundtryggheten räddad. Det är ett minimikrav från samhällets sida att det ska vara tillgodosett. Inte minst när det, som i det här fallet, är flera barn inblandade.

Det är lätt att raljera över att föräldrarna får skylla sig själva som inte kan sköta ekonomin bättre. Men jag har svårt att förstå hjärtlösheten hos människor som säger den typen av saker, och samtidigt skiter i att det finns barn också som blir drabbade. Varför ska de lida för eventuellt dåliga val föräldrarna har gjort?

Och då har vi ändå inte tagit ett exempel med en familj där någon är svårt sjuk dessutom. Det räcker att få problem i dagens avreglerade Sverige med att avbetala sina mediciner, något som inte var något problem alls innan...

Den här typen av fattigdom är en av grundpelarna för att rena slavjobb existerar även i Sverige. Den andra grundpelaren är att bemanningsföretag, som de är idag, överhuvudtaget tillåts, eftersom de försvårar insynen om hur anställningstryggheten är för de som utför de oftast tunga och monotona jobben.

Sossarna ska använda jobben för att vinna opinionen åter. Jag hoppas att de inte glömmer bort de utsatta människor som bland annat nämns här ovan.

Mer media hd hd dn ab ab svd svd dag smp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar